Slapen & Energietekort

Vermoeidheid kan ontstaan door te weinig slaap, maar ook door een slechte kwaliteit van slaap. Inslaapproblemen en doorslaapproblemen maken moe en leiden tot problemen overdag.

Over slapen

Bijslapen: Gebruik je het weekend om te compenseren?

Wanneer je door de weeks niet aan voldoende slaap komt is het verleidelijk om dat dan maar in het weekend in te halen. Je zult zeker niet de enige zijn die dat doet. Heerlijk toch om de wekker niet te zetten en bij te tanken. Maar dat heeft wel zijn keerzijde.

Lees meer

Als tips niet helpen: Slapeloosheid als chronische ziekte

We kunnen allemaal weleens een nachtje niet slapen, maar veel mensen hebben echt chronische slapeloosheid. Het is dan goed bedoeld, maar uiteindelijk wel vervelend om steeds die standaard tips te krijgen, zoals ‘drink een beker melk voor je gaat slapen’ of ‘je moet je gewoon ontspannen en je ogen dicht doen’.

Lees meer

Heb je de vermoeidheidstest al gedaan?

Scoor hoe moe je bent en ontvang de weg naar meer energie.

Meer artikelen over slapen

Slaap je slecht? Stop binge watching

Een gezellige TV-marathon houden is op zich niet erg natuurlijk, maar wel als je door geregeld binge watchen slecht slaapt en vaak vermoeid bent. Het gewone TV kijken leidt niet in dezelfde mate tot slechte slaapkwaliteit, verhoogde vermoeidheid en meer symptomen van slapeloosheid.

Lees meer

Wakker liggen van de volle maan?

Logisch dat je in een donkere kamer beter slaapt dan in een lichte. Dus zou het dan ook niet logisch zijn dat je slechter slaapt als het volle maan is? Ook met de (verduisterende) gordijnen dicht? De meningen zijn hierover nogal verdeeld.

Lees meer

Cognitieve gedragstherapie beter dan slaappillen?

Voor een paar dagen slaappillen slikken is zo erg nog niet, maar je moet er niet verslaafd aan raken. En de verslavende werking van slaappillen is nu net het grootste nadeel van deze 'oplossing'. Voor je het weet kun je niet meer zonder en heb je een steeds grotere...

Lees meer

Heeft 64% van de Nederlanders last van vermoeidheid?

Een krantenkop op 15 maart 2016: "64 procent van de Nederlanders kampt met vermoeidheid". Is dat zo? 64% van alle Nederlanders? Het artikel gaat over een onderzoek van Fonds Psychische Gezondheid. Mensen die online op zoek gingen naar informatie over slaapproblemen en...

Lees meer

Slaaptekort: Waarom je er dik van wordt

Van slaaptekort krijg je honger, je eet meer dan je nodig hebt voor de langere periode dat je wakker bent en zo kom je aan. Dat was al wel bekend, maar nu hebben onderzoekers de achterliggende biochemische en hormonale mechanismen ontdekt. Want waarom zou een minder...

Lees meer

Wintertijd, zomertijd… waarom doen we daar nog aan?

Wat een gedoe twee keer per jaar alle klokken in huis aanpassen, de wekkers, de klok van de magnetron, de klok op 3 meter hoogte in de woonkamer, het klokje in de auto niet vergeten, en al helemaal niet die in de douche. Gelukkig zijn er slimme apparaten die zichzelf...

Lees meer

Leidt slaaptekort tot verlies van hersencellen?

Vandaag trof ik een verontrustend bericht. Is het al niet erg genoeg om nachten wakker te liggen? Om voor dag en dauw wakker te worden en de slaap niet meer te kunnen vatten? Of om juist veel te laat in slaap te vallen; voor je gevoel net 3 seconden voordat de wekker...

Lees meer

Vermoeid wakker worden en snoozen

Heb je ’s ochtends een uur nodig om wakker te worden… of zoals ik ooit wel 2 uur? Dan ken je waarschijnlijk wel het fenomeen ‘snoozen’ want wat is het verleidelijk om de wekker steeds maar af te drukken en toch te blijven liggen. “Nog eventjes”, denk je dan, en voor je het weet ben je zo weer een uur verder.

Lees meer

Veel slapen en toch moe

Veel slapen en toch moe is een veelvoorkomend gehoorde klacht. En aangezien jij dit leest vermoed ik dat jij er ook aan lijdt. Sommige mensen kunnen wel 12 uur slapen en worden nog niet verfrist wakker. Sterker nog… ze hebben dan nog eens 2 uur nodig om echt wakker te worden. Nu is het zo dat meer slaap niet altijd beter is. Er is een optimum. Van teveel slaap wordt je juist weer slaperig en kun je de hele dag een mistig gevoel overhouden.

Lees meer

Meer lezen over vermoeidheid & energie?

Voeding

De juiste voeding geeft energie. Maar eten kan je ook juist meer moe maken.

Slapen

Tijdens slaap laad je op. Maar je kunt ook moe wakker worden of zelfs te moe zijn om in slaap te vallen.

Lichamelijk moe

Vermoeidheid kent vele lichamelijke oorzaken. De precieze oorzaak laat zich niet gemakkelijk vinden.

Mentaal moe

Lichamelijke en geestelijke vermoeidheid beïnvloeden en versterken elkaar.

In de media

Selectie van nieuwsberichten over vermoeidheid.

Wil je begeleid worden in het krijgen van meer energie?

Vermoeidheidsklachten zijn zeer individueel en kunnen erg complex zijn. Persoonlijke begeleiding kan je dan op weg helpen naar meer energie.

Pin It on Pinterest

Share This