Wakker liggen van de volle maan?

apr 24, 2017Slapen

Logisch dat je in een donkere kamer beter slaapt dan in een lichte. Dus zou het dan ook niet logisch zijn dat je slechter slaapt als het volle maan is? Ook met de (verduisterende) gordijnen dicht?

De meningen zijn hierover nogal verdeeld.

In een Zwitsers onderzoek deden 33 proefpersonen rond volle maan er 5 minuten langer over om in slaap te vallen, slapen ze 20 minuten korter en duurt de REM-slaap een half uur langer.

A Relic From The Past According to the researchers, this circalunar rhythm might be a relic from past times, when the moon was responsible for synchronizing human behavior. This is well known for other animals, especially marine animals, where moon light coordinates reproduction behavior. Today, other influences of modern life, such as electric light, masked the moon’s influence on us. However, the study shows that in the controlled environment of the laboratory with a strict study protocol, the moon’s hold over us can be made visible and measurable again.

Bron: Bad full moon no longer a myth – Medicalxpress.com

Was het de (te) kleine steekproef? Ik bedoel… 33 proefpersonen is nu niet bijster veel dus de conclusies zijn dan niet heel sterk.

Een ander onderzoek bracht het slaapgedrag van 5812 kinderen in kaart (verdeeld over maar liefst 5 continenten). Waarom kinderen? Omdat hun slaapgedrag gewoonlijk meer beïnvloedbaar is door de omgeving dan dat van volwassenen. Als de maancyclus een effect heeft op slaap, dan zou je dat dus gemakkelijker kunnen meten bij kinderen.

Maar…

Er werd geen enkel verband gevonden tussen de stand van de maan en de nachtrust van de schone slapertjes.

“Our study provides compelling evidence that the moon does not seem to influence people’s behavior. The only significant finding was the 1% sleep alteration in full moon, and this is largely explained by our large sample size that maximizes statistical power,” said Chaput.The clinical implication of sleeping 5 minutes less during full moon does not represent a considerable threat to health. “Overall, I think we should not be worried about the full moon. Our behaviors are largely influenced by many other factors like genes, education, income and psychosocial aspects rather than by gravitational forces,” he added.

 

 

Read more at: Moon affect on mood actions – Medicalxpress.com

Bron: Jean-Philippe Chaput et al. Are Children Like Werewolves? Full Moon and Its Association with Sleep and Activity Behaviors in an International Sample of Children, Frontiers in Pediatrics (2016). DOI: 10.3389/fped.2016.00024

Dit onderzoek lijkt toch heel wat beter in elkaar te steken dan dat van de Zwitsers want de doelgroep was een stuk groter en de data werd verzameld over een lange periode van 28 maanden dus zou je toch een goed beeld moeten kunnen krijgen.

Merk jij effect van de volle maan op je nachtrust? Het blijft toch een fascinerend onderwerp.

Werpen slaapproblemen een schaduw op jouw leven? Tijd om je leven eens onder de loep te nemen om te zien waar het wringt en of je kunt verbeteren.

Energietekort kan zich verschillend uiten

Wil je meer weten over slaap? Lees dan ook:

Melatonine: Hoe maak je dit slaaphormoon?

Melatonine: Hoe maak je dit slaaphormoon?

Melatonine is ons slaaphormoon. Hormonen zijn de boodschapperstofjes in ons lichaam die opdrachten doorgeven. Maar zonder hormoon, geen opdracht en dus ook geen uitvoering van de taak. En dan lig je wakker. Wat heeft jouw lichaam nodig om melatonine te maken?

Hoe slecht is teveel slaap voor je gezondheid?

Hoe slecht is teveel slaap voor je gezondheid?

Is het waar dat meer dan 8 uur slapen per nacht slecht is voor je gezondheid? Dat hoor je weleens toch? Maar is het ook zo en waarom dan? Laten we eens kijken hoe dit zit en of je je nu echt zorgen moet maken als je een lange nachtrust hebt gehad.

Paar korte nachtjes al funest voor je vetmetabolisme

Paar korte nachtjes al funest voor je vetmetabolisme

Slaap je doordeweeks een stuk minder dan in het weekend? Dat heeft meer invloed op je vetmetabolisme dan je denkt. En één goede nacht slaapt het niet weg. Slaapgebrek is gewoon nog veel ongezonder dan we al denken. Vermoeidheid is maar één van de problemen en dat is al erg genoeg.

Slapeloze nachten: Hebben vrouwen hier meer last van?

Slapeloze nachten: Hebben vrouwen hier meer last van?

“Bijna een kwart van de Nederlanders van 25 jaar of ouder had in 2018 slaapproblemen”, meldt het CBS op 20 augustus 2019. Dat zijn er veel; meer dan vorig jaar. Grof weg heb je het dan over zo’n 2,9 miljoen mensen die aangeven in de afgelopen 2 weken last te hebben gehad van problemen met slapen. Welke groepen mensen hebben het meest last van slaapproblematiek denk je?

Waarom zomaar wat melatonine slikken je slaapprobleem niet oplost

Waarom zomaar wat melatonine slikken je slaapprobleem niet oplost

Melatonine is vrij verkrijgbaar, maar het op de juiste manier inzetten vraagt wel om enige kennis. De vraag is niet alleen óf je het zou moeten gebruiken, maar ook hoeveel, wanneer, welke vorm, wie het vooral niet zou moeten gebruiken en wat dan wel de oplossing is voor het slaapprobleem.