Heeft 64% van de Nederlanders last van vermoeidheid?

door mrt 16, 2016Slapen

Hoeveel Nederlanders hebben slaapproblemen?Een krantenkop op 15 maart 2016: “64 procent van de Nederlanders kampt met vermoeidheid“.

Is dat zo?

64% van alle Nederlanders?

Het artikel gaat over een onderzoek van Fonds Psychische Gezondheid. Mensen die online op zoek gingen naar informatie over slaapproblemen en tussen juni 2013 en maart 2016 op de website van het Fonds Psychische Gezondheid belandden kregen een vragenlijst voorgelegd over hun klachten.

In totaal hebben 21.500 mensen de vragenlijst ingevuld, maar dit is dus allerminst een representatieve groep te noemen. Je kunt dus niet stellen dat wanneer 64% van deze mensen zich ’s ochtends niet uitgerust voelt, dat dan ook 64% van de Nederlanders moe is. Veel waarschijnlijker is dat het werkelijke percentage lager uitpakt.

Psycholoog Lidewy Hendriks erkent dat en zegt: We hebben het hier niet over een representatieve steekproef van de Nederlandse bevolking, maar wel over een flink aantal mensen dat slaapproblemen ervaart. 39% van de mensen die onze vragenlijst heeft ingevuld heeft door slaapproblemen problemen in hun sociale leven. 88% maakt zich door hun slaapproblemen veel zorgen of voelt zich geïrriteerd, boos of depressief.

Vermoeidheid is niet hetzelfde als een slaapprobleem

Het onderzoek ging over slaapproblemen. Nu zijn slaapproblemen een veelvoorkomende oorzaak van moeheid, maar niet de enige. Psychische (hoe je je voelt en waar je aan denkt) of lichamelijke oorzaken (ziekten) zijn ook mogelijk (bron: Thuisarts). Je kunt dus ook niet stellen dat als 64% slaapproblemen heeft, ook 64% moe is. Waarschijnlijk zijn dat er dan juist weer meer.

Het is niet het Fonds Psychische Gezondheid, maar Nu.nl die de vergelijking te ver doortrok. Desalniettemin zijn vermoeidheid- en slaapproblemen veelvoorkomend. Gelukkig rapporteerden andere websites wel wat genuanceerder maar nog steeds niet helemaal juist.

Zie je dus een krant rapporteren over een al dan niet wetenschappelijk onderzoek… klik dan eventjes door naar het origineel om te weten wat echt is gebeurd. En als het origineel niet is opgenomen als verwijzing neem dan meer dan een korreltje zout erbij.

Energietekort kan zich verschillend uiten