Heeft 64% van de Nederlanders last van vermoeidheid?
Een krantenkop op 15 maart 2016: “64 procent van de Nederlanders kampt met vermoeidheid“.
Is dat zo?
64% van alle Nederlanders?
Het artikel gaat over een onderzoek van Fonds Psychische Gezondheid. Mensen die online op zoek gingen naar informatie over slaapproblemen en tussen juni 2013 en maart 2016 op de website van het Fonds Psychische Gezondheid belandden kregen een vragenlijst voorgelegd over hun klachten.
In totaal hebben 21.500 mensen de vragenlijst ingevuld, maar dit is dus allerminst een representatieve groep te noemen. Je kunt dus niet stellen dat wanneer 64% van deze mensen zich ’s ochtends niet uitgerust voelt, dat dan ook 64% van de Nederlanders moe is. Veel waarschijnlijker is dat het werkelijke percentage lager uitpakt.
Psycholoog Lidewy Hendriks erkent dat en zegt: We hebben het hier niet over een representatieve steekproef van de Nederlandse bevolking, maar wel over een flink aantal mensen dat slaapproblemen ervaart. 39% van de mensen die onze vragenlijst heeft ingevuld heeft door slaapproblemen problemen in hun sociale leven. 88% maakt zich door hun slaapproblemen veel zorgen of voelt zich geïrriteerd, boos of depressief.
Vermoeidheid is niet hetzelfde als een slaapprobleem
Het onderzoek ging over slaapproblemen. Nu zijn slaapproblemen een veelvoorkomende oorzaak van moeheid, maar niet de enige. Psychische (hoe je je voelt en waar je aan denkt) of lichamelijke oorzaken (ziekten) zijn ook mogelijk (bron: Thuisarts). Je kunt dus ook niet stellen dat als 64% slaapproblemen heeft, ook 64% moe is. Waarschijnlijk zijn dat er dan juist weer meer.
Het is niet het Fonds Psychische Gezondheid, maar Nu.nl die de vergelijking te ver doortrok. Desalniettemin zijn vermoeidheid- en slaapproblemen veelvoorkomend. Gelukkig rapporteerden andere websites wel wat genuanceerder maar nog steeds niet helemaal juist.
Zie je dus een krant rapporteren over een al dan niet wetenschappelijk onderzoek… klik dan eventjes door naar het origineel om te weten wat echt is gebeurd. En als het origineel niet is opgenomen als verwijzing neem dan meer dan een korreltje zout erbij.
Energietekort kan zich verschillend uiten
Wil je meer weten over slaap? Lees dan ook:
Slaap en neuroplasticiteit na een herseninfarct of TIA
Een herseninfarct of TIA kan ingrijpende gevolgen hebben voor iemands leven. Wist je dat slaap een cruciale rol speelt in het herstelproces? Slaap en neuroplasticiteit zijn de sleutel tot herstel na een (mini)beroerte.
Melatonine: Hoe maak je dit slaaphormoon?
Melatonine is ons slaaphormoon. Hormonen zijn de boodschapperstofjes in ons lichaam die opdrachten doorgeven. Maar zonder hormoon, geen opdracht en dus ook geen uitvoering van de taak. En dan lig je wakker. Wat heeft jouw lichaam nodig om melatonine te maken?
Hoe slecht is teveel slaap voor je gezondheid?
Is het waar dat meer dan 8 uur slapen per nacht slecht is voor je gezondheid? Dat hoor je weleens toch? Maar is het ook zo en waarom dan? Laten we eens kijken hoe dit zit en of je je nu echt zorgen moet maken als je een lange nachtrust hebt gehad.
Paar korte nachtjes al funest voor je vetmetabolisme
Slaap je doordeweeks een stuk minder dan in het weekend? Dat heeft meer invloed op je vetmetabolisme dan je denkt. En één goede nacht slaapt het niet weg. Slaapgebrek is gewoon nog veel ongezonder dan we al denken. Vermoeidheid is maar één van de problemen en dat is al erg genoeg.
Slapeloze nachten: Hebben vrouwen hier meer last van?
“Bijna een kwart van de Nederlanders van 25 jaar of ouder had in 2018 slaapproblemen”, meldt het CBS op 20 augustus 2019. Dat zijn er veel; meer dan vorig jaar. Grof weg heb je het dan over zo’n 2,9 miljoen mensen die aangeven in de afgelopen 2 weken last te hebben gehad van problemen met slapen. Welke groepen mensen hebben het meest last van slaapproblematiek denk je?
Waarom zomaar wat melatonine slikken je slaapprobleem niet oplost
Melatonine is vrij verkrijgbaar, maar het op de juiste manier inzetten vraagt wel om enige kennis. De vraag is niet alleen óf je het zou moeten gebruiken, maar ook hoeveel, wanneer, welke vorm, wie het vooral niet zou moeten gebruiken en wat dan wel de oplossing is voor het slaapprobleem.