Vermoeidheidstest - Hoe moe ben je nu?
Over het meten en in kaart brengen van moeheid Lees verderVermoeidheid meten en monitorenMoe zijn is een gevoel; een subjectieve ervaring. Iets dat jij voelt, maar de ander niet direct kan zien. Moeheid kan lijken op de uitputting na zware inspanning, of slaperigheid na een slechte nachtrust, of de moedeloosheid van een depressie.

We noemen het allemaal maar ‘moe’, en daarom denkt iedereen te weten wat er met vermoeidheid bedoelen. Maar moeheid bevindt zich op een schaal van gezond naar ziek en kan overal de kop opsteken, met verschillende gezichten.
Wat er ook aan de hand is, moeheid is een signaal dat je aandacht opeist zonder je precies te vertellen wat en waarom. Je gaat de oplossing sneller vinden wanneer het probleem helder is.
Begin met het antwoord te vinden op vragen als: Hoe moe ben je? Wat voor soort moeheid is het? Wat ging er aan vooraf? Wat hangt ermee samen?
#1 Op gevoel zelf je moeheid scoren
Ook zijn er mensen die al vanaf hun geboorte kampen met energietekort. Hun tien is een andere tien dan die van een vermoeide sporter. Onderling vergelijken kan zo niet.
#2 Vermoeidheidsklachten loggen
Vermoeidheid kent verschillende oorzaken en kan zich daarom anders presenteren. Mensen met vermoeidheidsklachten kunnen zeer uiteenlopende symptomen laten zien. Verschillend in ernst en in aard.
Noteer je gezondheidsklachten in een logboek. Dat kan je helpen, samen met je arts of therapeut, in het vinden van de oorzaak of oorzaken van je energietekort.
#3 Betrouwbaar meten in 5 cijfers
Gevoelsmatige scores zijn moeilijk herhaalbaar, niet te vergelijken met anderen en niet betrouwbaar te volgen in tijd. In de medische wetenschap wordt moeheid dan ook op een andere manier gemeten.
Wetenschappers meten moeheid bij hun onderzoek naar moeheid bij gezonde en zieke mensen. Therapeuten kunnen moeheid bij hun patiënten meten voor en na hun behandeltraject, om zo (hopelijk) vooruitgang te laten zien.
#4 Je klachten in kaart brengen
De oorzaak van vermoeidheid kan een puzzel zijn. Het heeft niet altijd een enkele oorzaak, maar kan juist zijn ontstaan door een stapeling van factoren.
Dezelfde factoren leiden niet bij iedereen tot moeheid. Zo kan een genetische predispositie meespelen, maar ook een verschil in medische historie of omgeving. Een tijdlijn maken is een goede oefening en helpt je ook in het gesprek met een arts of therapeut.
Test je vermoeidheid en zie je totaalscore plus 4 deelscores
Voor wie wil weten of moe té moe is. Gewoon moe of oververmoeid? Of er risico op uitval is (als je nu werkt). En of het moe van straks minder is dan het moe van nu. Wil je jouw moeheid op een betrouwbare herhaalbare manier meten? Zodat je deze kunt vergelijken. Op mentaal én fysiek vlak. En het verloop ervan zien in de tijd. Lees dan snel verder.
'Meet je moeheid'
Dit is een digitaal testpakket dat je kunt downloaden naar je computer. Het bestaat uit een eBoek met uitleg, achtergrondinformatie, referentiewaarden en afkappunten. En een Excel spreadsheet met vragenlijst en rekenmodule voor jouw eigen scores en grafiek.
De meetmethode is wetenschappelijk gevalideerd met bronvermelding. Je kunt de test gebruiken om je moeheid te meten, zodat je er een cijfer aan kunt geven.
Klik hier voor meer informatie voordat je koopt.

Ga verder op ontdekking en leer wat moeheid is

Een standaard lijstje tips en trucs bij vermoeidheid is als schieten met hagel. Er zijn namelijk zoveel soorten en levels moeheid. Als er ook maar iets aan de hand is in het menselijk lichaam, of dat nu lichamelijk, mentaal of emotioneel is, dan ligt moeheid op de loer. En niet zonder reden. Klik hier als je eraan toe bent om je eens echt te gaan verdiepen in dit fenomeen.
Word MVV-abonnee en meld je aan voor de mailinglijst
Vergeet niet akkoord te gaan met de privacy policy, anders kan ik je niet mailen.
Om zeker te weten dat jouw mailadres niet door iemand anders is ingevuld krijg je nog een bevestigingslink in je mailbox. En pas als je daar dan op hebt geklikt ben je ingeschreven (*).
Zo kan ik je af en toe bereiken, maar ik zal je nooit spammen of heel veel mail sturen.
Je kunt je altijd weer gemakkelijk afmelden via een uitschrijflink die je onderaan elk bericht vindt.
(*) De bevestigingsmail wordt direct verstuurd. Als je hem na een paar minuten nog niet binnen hebt kijk dan in je spamfolder (junkmail) of in geval van Gmail achter de Promotions-tab.
“Ik wil je bij deze bedanken voor de tips die ik tot nou toe van je gekregen heb. Voel me een stuk beter.”
“Ik at tussendoor meer dan ik eerst dacht. Via het eetdagboek ben ik daar beter op gaan letten. Nu gaat het de goede kant op. Ik ben al 2,5 kilo kwijt en daarmee heel dankbaar voor jouw gouden tips.”
Mogelijke klachten bij vermoeidheid (bijlage bij #2)
- Voel je je al moe bij het wakker worden, zelfs wanneer je voldoende uren slaap hebt genoten?
- Vind je het moeilijk om ’s ochtends op te staan, zelfs wanneer je altijd een ochtendmens was?
- Word je moe in de middag en krijg je een dip zo tussen 15 en 17 uur?
- Heb je meer energie laat in de middag en vroeg in de avond?
- Kom je moeilijk in slaap of lig je veel wakker tussendoor?
- Ben je aangekomen en heb je een ‘zwembandje’ gekregen dat maar niet weg wilt?
- Voel je je depressief en vind je dat je te weinig plezier hebt in je leven?
- Verlies je meer haar dan normaal?
- Raak je gemakkelijk geblesseerd?
- Ben je afhankelijk geworden van stimulerende middelen als cafeïne of energiedrankjes?
- Snak je geregeld naar snelle koolhydraten en suiker zoals koekjes en chocola?
- Heb je problemen met je geheugen, helder denken of ben je geregeld verstrooid?
- Kun je slecht tegen kou?
- Ben je overgevoelig voor fel licht, harde geluiden, aanrakingen of geuren?
- Heb je minder behoefte aan seks?
- Heb je last van verstoppingen of juist diarree?
- Voel je je vaak overweldigd, wanhopig, bang of geraakt?
- Heb je last van terugkerende gistinfecties (Candida)?
- Moet je vaker plassen dan normaal en/of moet je er ’s nachts uit om te plassen?
- Ben je vaker ziek, met name verkouden of keelontsteking, en duurt het langer dan normaal voordat je hersteld bent?
- Heb je de neiging om te gaan trillen als je onder druk staat?
- Snak je naar zout, vet of eiwitrijk voedsel als chips, vlees en kaas?
- Heb je meer last van PMS symptomen zoals humeurigheid, emotionele instabiliteit, opgeblazenheid en krampen?
- Heb je last van rugpijn zonder duidelijke oorzaak?
- Voel je je fysiek beter als de stress maar weg is, zoals tijdens een vakantie of na het oplossen van een stressvolle situatie?
- Heb je vaak koude vingers of tenen?
- Heb je problemen met het verteren van voedsel, bijvoorbeeld oprispingen of winderigheid?
- Heb je paniekaanvallen?
- Voel je je overwerkt en krijg je onvoldoende steun?
- Wordt je ’s ochtends gelijk al wakker met vervelende gedachten?
- Heb je emotionele stress gehad afgelopen jaar, zoals bijvoorbeeld door een sterfgeval of een scheiding?
- Loopt de relatie met je partner niet lekker door stress of vervelend gedrag (dat van de ander of van jou)?
- Is je leven in het afgelopen jaar veel veranderd door een verhuizing, nieuwe baby, huwelijk, promotie, faillissement of ziekte?
- Vind je het moeilijk om anderen om hulp te vragen?
- Isoleer je jezelf steeds meer het laatste half jaar en zie je je familie en vrienden minder vaak?
- Luister je slecht naar je lichaam, ga je niet naar bed als je moe bent en drijf je jezelf tot uitputting?
Heb je er veel herkend? Het gaat niet zozeer om het aantal symptomen, als wel om welke je hebt, de ernst ervan en hoe lang het al duurt. Het is goed om je huisarts te bezoeken om zaken uit te sluiten, want vermoeidheid kan vele oorzaken hebben waaronder ernstige. Dat wil je sowieso eerst uitsluiten (of er zo vroeg mogelijk bij zijn).
Moeheid is een signaal om altijd serieus te nemen. Zeker wanneer je zelf geen directe verklaring voor je vermoeidheid hebt. En zeker wanneer het weken en weken duurt, of langer, en er steeds meer klachten bij kunnen gaan komen zoals eenzaamheid en depressie. Oververmoeid zijn en blijven kan een negatieve spiraal in gang zetten.
Via voeding, leefstijl en therapeutische interventies kun je gaan werken aan het optimaliseren van de aanmaak van energie en je energiehuishouding verbeteren. Je kunt de condities scheppen waardoor je je lichaam in staat stelt te gaan herstellen en sterker, flexibeler en meer weerbaar te worden.
Door naar blok #3 (over hoe je vermoeidheid kunt meten)»