Vermoeidheidstest - Hoe moe ben je nu?

Over het meten en in kaart brengen van moeheid
Direct metenEerst meer info
Moeheid is een signaal dat er iets aan de hand is in het lichaam. Dat kan iets onschuldigs zijn, zoals een tijdelijke overbelasting, maar moeheid kan ook het gevolg zijn van een ziekte, ontstaan als bijwerking van een medicijn of juist een voorbode zijn van iets dat komen gaat.

Moe zijn is een gevoel; een subjectieve ervaring. Iets dat jij voelt, maar de ander niet direct kan zien. Moeheid kan lijken op de uitputting na zware inspanning, of slaperigheid na een slechte nachtrust, of de moedeloosheid van een depressie.

oververmoeidheid testen

We noemen het allemaal maar ‘moe’, en daarom denkt iedereen te weten wat er met vermoeidheid bedoelen. Maar moeheid bevindt zich op een schaal van gezond naar ziek en kan overal de kop opsteken, met verschillende gezichten.

Wat er ook aan de hand is, moeheid is een signaal dat je aandacht opeist zonder je precies te vertellen wat en waarom. Je gaat de oplossing sneller vinden wanneer het probleem helder is.

Begin met het antwoord te vinden op vragen als: Hoe moe ben je? Wat voor soort moeheid is het? Wat ging er aan vooraf? Wat hangt ermee samen?

#1 Op gevoel zelf je moeheid scoren

Je kunt op gevoel je moeheid van vandaag een cijfer geven tussen de 1 en de 10. Dat is snel en simpel, maar het is géén betrouwbare methode. Het is lastig om op deze manier te meten of je vooruit of achteruit gaat.

Ook zijn er mensen die al vanaf hun geboorte kampen met energietekort. Hun tien is een andere tien dan die van een vermoeide sporter. Onderling vergelijken kan zo niet.

Klik hier voor een betere manier »

#2 Vermoeidheidsklachten loggen

Vermoeidheid kent verschillende oorzaken en kan zich daarom anders presenteren. Mensen met vermoeidheidsklachten kunnen zeer uiteenlopende symptomen laten zien. Verschillend in ernst en in aard.

Noteer je gezondheidsklachten in een logboek. Dat kan je helpen, samen met je arts of therapeut, in het vinden van de oorzaak of oorzaken van je energietekort.

Voorbeelden van klachten bij moeheid »

#3 Betrouwbaar meten in 5 cijfers

Gevoelsmatige scores zijn moeilijk herhaalbaar, niet te vergelijken met anderen en niet betrouwbaar te volgen in tijd. In de medische wetenschap wordt moeheid dan ook op een andere manier gemeten.

Wetenschappers meten moeheid bij hun onderzoek naar moeheid bij gezonde en zieke mensen. Therapeuten kunnen moeheid bij hun patiënten meten voor en na hun behandeltraject, om zo (hopelijk) vooruitgang te laten zien.

Lees hier hoe je dit zelf thuis kunt doen »

#4 Je klachten in kaart brengen

De oorzaak van vermoeidheid kan een puzzel zijn. Het heeft niet altijd een enkele oorzaak, maar kan juist zijn ontstaan door een stapeling van factoren.

Dezelfde factoren leiden niet bij iedereen tot moeheid. Zo kan een genetische predispositie meespelen, maar ook een verschil in medische historie of omgeving. Een tijdlijn maken is een goede oefening en helpt je ook in het gesprek met een arts of therapeut.

Daar wil ik meer van weten »

Word MVV-abonnee en meld je aan voor de mailinglijst

Als je last hebt van vermoeidheid en je wilt meer leren of meer tips ontvangen, meld je dan aan via dit formulier. Je hoeft alleen je voornaam in te vullen en je mailadres.

Vergeet niet akkoord te gaan met de privacy policy, anders kan ik je niet mailen.

Om zeker te weten dat jouw mailadres niet door iemand anders is ingevuld krijg je nog een bevestigingslink in je mailbox. En pas als je daar dan op hebt geklikt ben je ingeschreven (*).

Zo kan ik je af en toe bereiken, maar ik zal je nooit spammen of heel veel mail sturen.

Je kunt je altijd weer gemakkelijk afmelden via een uitschrijflink die je onderaan elk bericht vindt.

(*) De bevestigingsmail wordt direct verstuurd. Als je hem na een paar minuten nog niet binnen hebt kijk dan in je spamfolder (junkmail) of in geval van Gmail achter de Promotions-tab.

“Ik wil je bij deze bedanken voor de tips die ik tot nou toe van je gekregen heb. Voel me een stuk beter.”

Geanonimiseerd

MVV-abonnee, Meer Energie mailing

“Ik at tussendoor meer dan ik eerst dacht. Via het eetdagboek ben ik daar beter op gaan letten. Nu gaat het de goede kant op. Ik ben al 2,5 kilo kwijt en daarmee heel dankbaar voor jouw gouden tips.”

Geanonimiseerd

MVV-abonnee, Meer Energie mailing

Vermoeidheid meten: Wat is de impact van je moeheid nu?
Verhelderende digitale uitgave over moeheid en welke factoren daarbij een rol kunnen spelen