Ben jij 'gewoon' moe van vermoeidheid?

Vermoeid zijn we allemaal wel eens. Je kunt moe zijn doordat je goed hebt gesport, doordat je een lange dag had op het werk, doordat je de hele dag druk bezig bent geweest met de kinderen of door gewoon een te kort nachtje.

Als je weet hoe het komt en je snel weer bent opgeladen zul je je er niet druk om kunnen maken. Meestal herstel je vanzelf weer. Er is een groot verschil tussen normaal moe zijn en oververmoeid zijn met allerlei energietekorten.

Wanneer is vermoeidheid niet oké?

Hoe anders is het wanneer je vaker moe bent dan je zou willen of wanneer je merkt dat het herstellen van vermoeidheid langzamer gaat? Dat is wanneer vermoeidheid in de weg gaat zitten van het leven.

Heel langzaam herstellen van vermoeidheid is niet normaal. Altijd moe zijn, of heel snel moe zijn ook niet. En onverklaarbaar moe zijn is zeker niet normaal.

Moe van vermoeidheid wil ook zeggen dat je je daar niet bij neer legt. Dat je op zoek gaat naar manieren om je situatie te veranderen. 

ben jij moe van vermoeidheid?
Energie voor vriendschappen en sociale uitjes

Meer energie maakt alles gemakkelijker

Met meer energie kun je meer ondernemen, dingen doen en mensen ontmoeten. Meer gezelligheid ervaren omdat je zelf ook gezelliger bent. Je kunt weer genieten.

Met meer energie haal je meer uit een dag en meer uit jezelf. Je hebt meer focus, je presteert beter en je kunt meer verdienen. Je ervaart weer vervulling.

Wanneer je bruist van energie is alles makkelijker. Je kunt meer aan, overziet het geheel, en je mogelijkheden om zaken te veranderen die je anders wilt hebben zijn groter. Zo kom je juist in een opwaartse spiraal.

Wanneer ga je naar de huisarts?

Het is verstandig om bij aanhoudende en ‘onbegrepen’ vermoeidheid naar je huisarts te gaan. Dus doe dat dan ook. Zeker wanneer je vermoeidheid samen gaat met onverklaarbaar gewichtsverlies (je bent niet op dieet), een hoest die maar niet overgaat, verlies van eetlust, pijn, verwardheid, sufheid en depressiviteit.

Herken je niets uit dat lijstje maar ben je wél al langer dan 4 weken onverklaarbaar moe? Laat ook dan je gezondheid controleren door de arts zodat ernstige ziekten kunnen worden uitgesloten. Dat alleen al kan je rust geven, wat ook weer een voorwaarde is voor herstel. En mocht er wel iets aan de hand zijn, dan wil je er ook op tijd bij zijn.

Mensen zijn verschillend moe

De oorzaak van jouw vermoeidheid kan totaal anders zijn dan de oorzaak van de vermoeidheid bij je buurvrouw, bij je zus of zelfs bij die vrouw uit je lotgenotengroep. Want moe, dat zijn heel veel mensen. Daarin ben je sowieso niet alleen.

Er bestaan veel verschillende oorzaken van vermoeidheid. Want zodra er íets uit balans is in je lichaam… ben je moe.

Vermoeidheid is namelijk geen ziekte. Het is een symptoom!

Symptomen zijn de manier waarop je lichaam laat weten dát er iets is, maar ze zijn nooit zo specifiek om precies te vertellen wát er dan is. Wat dat betreft heeft ons lichaam maar een beperkte woordenschat. Er is onderzoek nodig om te ontdekken waardoor de symptomen worden veroorzaakt.

De beste aanpak is gericht op het aanpakken van oorzaken en niet het maskeren van symptomen.

Ben je een beetje moe of heel erg moe?

Meten hoe moe je bent.

Ben jij dit…

 • Je huisarts heeft geen verklaring kunnen vinden voor je vermoeidheid en heeft onderliggende ziekten uitgesloten. Alhoewel je gerustgesteld bent is je probleem daarmee niet opgelost.
 • Je voelt je vrijwel dagelijks vermoeid en moet vaak leuke dingen missen.
 • Je vindt het moeilijk om met stressvolle situaties om te gaan en je balans te houden.
 • Je wordt je elke dag moe wakker en hebt lange tijd nodig om wakker te worden.
 • Je raakt gefrustreerd dat je je energieke zelf niet meer bent en weet je niet hoe je die terug moet vinden.

Zou je liever…

 • Ontdekken wat factoren zijn die vermoeidheid in stand houden?
 • Handvaten vinden om je vermoeidheid aan te pakken?
 • Energie hebben om meer leuke dingen te doen en je concentratievermogen en motivatie terugkrijgen?
 • Je  opgewassen voelen tegen de uitdagingen in het leven, zowel in werk als privé?
 • Weer energie hebben om mee te doen als iemand een spontaan leuk idee heeft?
 • Vrolijk zijn en bruisen van de ideeën en energie?

Ben je vermoeid? Leg je er niet bij neer

Als je niet uitkijkt gaat vermoeidheid je hele leven beheersen. Vermoeidheid grijpt overal op in. En als het te lang voortduurt en er geen verbetering in komt raak je in een negatieve spiraal.

Pak daarom vermoeidheid altijd zo snel mogelijk aan. Vermoeidheid maakt inactief en een inactief leven vergroot weer de vermoeidheid. Op een gegeven moment heb je niet eens meer de puf om er wat aan te doen. Of ga je zelfs geloven dat voor jou verbetering niet mogelijk is. Vermoeidheid kan namelijk ook je denken beïnvloeden.

Geef het doorbreken van die negatieve spiraal de hoogste prioriteit. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt.

Accepteren wat je niet kunt veranderen is verstandig, toch?

Dat klopt, maar let goed op dat je níet accepteert wat je wél kunt veranderen.

Je hebt meer invloed dan je nu misschien nog denkt.

Jouw energiemetabolisme is geen vaststaand gegeven. Je kunt invloed uitoefenen op de processen en systemen die zorgen voor het aanmaken van energie, het verdelen van energie en het gebruiken van energie.

Door het oplossen van verstoringen hierin gaat je lichaam herstellen. Zo kom je weer terug in balans en krijg je steeds meer energie tot je beschikking.

Om een verandering te krijgen zul je stapjes moeten zetten. Zo groot of klein als je aan kan. Maar wel iets dus, zodat je in elk geval op weg gaat. Want zonder verandering blijf je krijgen wat je kreeg. Kleine veranderingen kunnen de koers en daarmee de bestemming drastisch beïnvloeden.

Op deze website vind je artikelen vanuit verschillende hoeken, denk aan voeding, slaap en zelfmanagement.

In het algemeen: Zorg goed voor jezelf, doe leuke dingen (of dingen waarvan je weet dat je ze vroeger altijd leuk vond), kook gezond met verse ingrediënten, ga op tijd naar bed en sta op tijd weer op. Dat is altijd goed. Wat de onderliggende oorzaak ook is van je vermoeidheid. Je gaat je lichaam eigenlijk alles geven wat het nodig heeft om terug in balans te komen.

Door over een tijdje opnieuw de vermoeidheidstest in te vullen kun je zien of je het beter doet. Je doet dit puur voor jezelf en 100% privé.

Moeheid als taal van het lichaam

Mensen verschillen van elkaar in de ernst van hun vermoeidheid, maar ook in het type vermoeidheid.

Vermoeidheid is enorm vervelend. Niet alleen omdat zonder energie niets kan, maar ook omdat het vaak onbegrepen blijft. Miskend zelfs. Want ja, iedereen is toch weleens moe?

Daarom is het tijd om ons begrip over moeheid te vergroten. Voor onszelf, voor de ander en om helder erover met elkaar te kunnen communiceren.

Hoe zit het nu met moeheid?

Wanneer vermoeidheid je voor raadselen stelt vergroot dan eerst je begrip over het probleem zodat je weet in welke richting je de oplossing moet zoeken. Moeheid is namelijk enorm divers en kent vele mogelijke oorzaken.