Mentale vermoeidheid

Heb je energietekort in je hoofd, dan voel je je ook lichamelijk moe. Lichaam en geest zijn niet gescheiden. Mentaal moe kan depri aanvoelen. Geen zin om dingen te ondernemen en je geheugen is niet wat het ooit was.

Over mentaal moe zijn

Verminder ‘stresshormoon’ cortisol in 20 minuten

Verminder ‘stresshormoon’ cortisol in 20 minuten

Natuur is goed voor een mens. Dat weten we intuïtief allemaal, maar dat zal wetenschappers er niet van weerhouden om ook bewijs te leveren. Dan weten we tenminste hoe lang we minimaal in het bos moeten lopen als we daar ‘eigenlijk geen tijd’ voor hebben.

Lees meer
Eenzame mensen hebben 24% meer kans op vermoeidheid

Eenzame mensen hebben 24% meer kans op vermoeidheid

Wij mensen zijn sociale dieren. We hebben elkaar nodig om gezond te blijven, maar de mate waarin verschilt. Er zijn mensen die graag alleen zijn, maar ook weer niet de hele tijd. Waar het om gaat is een gevoel van controle en aansluiting. Dat je weet dat je mensen kunt bereiken als je dat wilt, dat je je kunt terugtrekken als je dat wilt en dat je gelijkgestemden tegenkomt.

Lees meer

Heb je de vermoeidheidstest al gedaan?

Scoor hoe moe je bent en ontvang de weg naar meer energie.

Meer artikelen over geestelijk vermoeid zijn

20% van de huisartsconsulten gaat over vermoeidheid

20% van de huisartsconsulten gaat over vermoeidheid

Vermoeidheid is geen ziekte op zich, maar een symptoom. De achterliggende oorzaak kan heel divers zijn. Naar schatting gaat zo’n 20% van de huisartsconsulten over vermoeidheid en een huisarts heeft dan aan de krappe 10 minuten veel te weinig om te achterhalen waar het nu eigenlijk over gaat.

Lees meer
Eenzaam door continue vermoeidheid

Eenzaam door continue vermoeidheid

Vermoeid zijn is al erg genoeg, maar als je je vaker moe voelt dan niet dan isoleert je dat. Je gaat vaker ‘nee’ zeggen en misschien wordt je op gegeven moment dan maar niet meer gevraagd. Petra is toch moe… Petra zegt toch nee… laat haar maar. Voor je het weet wordt je kringetje kleiner en kleiner, maar de vermoeidheid die blijft. Als een blok aan je been houdt de vermoeidheid je gezelschap. Nooit is hij weg. Altijd daar.

Lees meer
Voedingstips: Eet je winterdip weg!

Voedingstips: Eet je winterdip weg!

Niet iedereen heeft er evenveel last van, maar je kent hem vast wel: de beruchte winterdip. Als de wekker gaat is het nog donker. Als van kantoor naar huis rijdt: donker. Andere voedselkeuzes kunnen hier bij helpen.

Lees meer
Moe door je werk? Manage je werkstress

Moe door je werk? Manage je werkstress

Wanneer je op tijd pauzeert kun je daarna juist effectiever werken.

Meditatie of mindfulness helpt je ook zaken in perspectief te zien en weer te ontspannen. Misschien vind je dit vaag, maar probeer het eens. Er zijn verschillende meditatiecursussen te vinden en je hebt er niets voor nodig. Je wordt je weer bewust van waar het allemaal om gaat en wie en waar jij bent in dit alles.

Lees meer
Perfectionisme en faalangst

Perfectionisme en faalangst

Perfectionisme en faalangst leiden keer op keer tot teleurstellingen, waardoor depressieve gevoelens en uitzichtloosheid een kans krijgen zich vast te bijten in je leven. Het put je uit en als perfectionisme niet de oorzaak is van je vermoeidheidsklachten, dan zal het zeker een factor zijn in het vergroten of in stand houden daarvan.

Lees meer
Over lachtherapie en lachyoga

Over lachtherapie en lachyoga

We weten allemaal dat lachen gezond is, maar geldt dat ook als je lacht zonder reden? Er zijn verschillende aanwijzingen dat dat inderdaad het geval is. Je kunt wachten op een reden om te lachen, maar je kunt ook gewoon gaan beginnen met lachen. Het maakt niet uit dus dan kun je maar beter beginnen.

Lees meer
Stop moeten! Einde van de to-do lijst

Stop moeten! Einde van de to-do lijst

Ik bedoel niet dat je nooit meer met een to-do lijst moet werken, want het biedt ook voordelen. Een to-do lijst schept focus en helpt je bij je planning. Maar hoe vaak komt het niet voor dat we worden geleefd door onze to-do lijstjes?

Lees meer
Zelfmanagement en vermoeidheid

Zelfmanagement en vermoeidheid

Wanneer je verkeerd omgaat met de tijd die je tot je beschikking staat – en we hebben allemaal 24 uur per dag – dan is dat een bron van stress en energieverspilling. Daar wordt je vervolgens moe van. Zelf was ik een enorme chaoot. Als ik mezelf niet manage heb ik zo ontzettend veel losse eindjes dat mijn hoofd ervan overloopt.

Lees meer

Meer lezen over vermoeidheid & energie?

Voeding

De juiste voeding geeft energie. Maar eten kan je ook juist meer moe maken.

Slapen

Tijdens slaap laad je op. Maar je kunt ook moe wakker worden of zelfs te moe zijn om in slaap te vallen.

Lichamelijk moe

Vermoeidheid kent vele lichamelijke oorzaken. De precieze oorzaak laat zich niet gemakkelijk vinden.

Mentaal moe

Lichamelijke en geestelijke vermoeidheid beïnvloeden en versterken elkaar.

In de media

Selectie van nieuwsberichten over vermoeidheid.

Hoe krijg je meer energie?

Vermoeidheidsklachten zijn individueel en kunnen complex zijn. Toch kun je ook vaak met kleine aanpassingen al grote resultaten krijgen. Dat begint met het scheppen van de condities die nodig zijn voor reparatie, voor vernieuwing en voor meer energie zowel fysiek als mentaal.