Moe door je werk? Manage je werkstress

apr 23, 2013Mentaal

Sharpen the sawBedrijven reorganiseren, mensen verliezen hun baan en uiteindelijk moet hetzelfde werk gedaan worden door minder mensen.

Het gevolg is een toename van stress en spanning, ook omdat de privé-situatie (onverkoopbaar huis, scheiding, etc) voor extra druk kan zorgen om vooral maar aan het werk te blijven.

Volgens de Arbo Unie ligt het officiële ziekteverzuimcijfer nu – april 2013 – rond de 4% en gaat dit eerder omlaag dan omhoog.

Niemand durft zich nog ziek te melden op het werk

Als je de krantenberichten een beetje volgt lees je dat bijna niemand zich nog ziek durft te melden; bang dat zij een aantekening krijgen en bij de eerstvolgende reorganisatie op de zwarte lijst staan. 

Wat ook kan – en het een sluit het andere niet uit – is dat je je nog verantwoordelijker gaat voelen voor het succes en voortbestaan van het bedrijf. Dat jij het kan redden. Dat jij onmisbaar bent… en door moet gaan waar anderen stoppen. Je gaat dan wel naar je werk, maar functioneert minder goed door stressklachten. Volgens Arbo Unie geldt dit voor 10 tot 20 procent van de arbeidskrachten. Zij zijn niet voor de volle 100% inzetbaar, maar melden zich desondanks niet ziek. Er is dan sprake van ‘stil verzuim’ en dat neemt toe als gevolg van de crisis.

Het gevolg is dat je te lang doorwerkt. Je maakt je zorgen en werkt door terwijl het eigenlijk niet meer gaat. Vanzelf wordt het niet beter… het wordt eerder erger. En daardoor maak je je nog meer zorgen. Het risico is groot dat je dan in een vicieuze cirkel gaat belanden. Je bent daarin niet alleen al zul je je juist meer isoleren. Bedrijfsartsen weten dat veel werknemers door angst, zorgen en verantwoordelijkheidsgevoelens te lang met klachten en problemen blijven doorwerken.

Als je dan uiteindelijk toch uitvalt, zal het ook gelijk voor langere tijd zijn. En daar is niemand blij mee. Jij niet en je werkgever niet.

Sharpen the saw en neem op tijd micropauzes

Er waren eens twee houthakkers die een wedstrijd deden wie het eerst 3 bomen hadden klein gehakt. Verwoed gingen ze aan de slag tot het zweet van hun ontblote lijven gutste. De ene houthakker nam pauze en ging op een boomstronk zitten. De ander keek hem meewarig aan en hakte stevig door in de wetenschap dat hij de wedstrijd zo wel ging winnen. Hij ging er zo in op dat hij niet doorhad dat de andere houthakker zijn klus geklaard had. Verbaasd vroeg hij: “hoe heb je dat in hemelsnaam voor elkaar gekregen, jij met al je pauzes”? De ander antwoordde: “steeds als ik pauze nam scherpte ik mijn bijl, waardoor ik veel gemakkelijker en sneller kon werken daarna”.

Kortom… als je op tijd pauzeert kun je daarna juist effectiever werken.

Meditatie of mindfulness helpt je ook zaken in perspectief te zien en weer te ontspannen. Misschien vind je dit vaag, maar probeer het eens. Er zijn verschillende meditatiecursussen te vinden en je hebt er niets voor nodig. Je wordt je weer bewust van waar het allemaal om gaat en wie en waar jij bent in dit alles.

Schakel een vertrouwenspersoon in

Ben je het stadium voorbij waarin micropauzes tot stressreductie leiden overweeg dan eens een vertrouwenspersoon in te schakelen. Langdurig onder druk staan en stressgevoelens hebben is slecht voor je gezondheid. Realiseer je dat je baas het meeste profijt heeft van gezonde fitte werknemers en dat vervanging altijd duurder is dan jou op weg helpen naar herstel. Vaak is meer mogelijk dan je denkt.

Ben jij moe door je werk en wat doe je er aan?

Herken je dit? Werk jij soms (ook) te lang door uit angst of juist uit het gevoel een onmisbare schakel te zijn?

Fotocredit

Energietekort kan zich verschillend uiten

Meer mentale aspecten van vermoeidheid

Verminder ‘stresshormoon’ cortisol in 20 minuten

Verminder ‘stresshormoon’ cortisol in 20 minuten

Natuur is goed voor een mens. Dat weten we intuïtief allemaal, maar dat zal wetenschappers er niet van weerhouden om ook bewijs te leveren. Dan weten we tenminste hoe lang we minimaal in het bos moeten lopen als we daar ‘eigenlijk geen tijd’ voor hebben.

Eenzame mensen hebben 24% meer kans op vermoeidheid

Eenzame mensen hebben 24% meer kans op vermoeidheid

Wij mensen zijn sociale dieren. We hebben elkaar nodig om gezond te blijven, maar de mate waarin verschilt. Er zijn mensen die graag alleen zijn, maar ook weer niet de hele tijd. Waar het om gaat is een gevoel van controle en aansluiting. Dat je weet dat je mensen kunt bereiken als je dat wilt, dat je je kunt terugtrekken als je dat wilt en dat je gelijkgestemden tegenkomt.

20% van de huisartsconsulten gaat over vermoeidheid

20% van de huisartsconsulten gaat over vermoeidheid

Vermoeidheid is geen ziekte op zich, maar een symptoom. De achterliggende oorzaak kan heel divers zijn. Naar schatting gaat zo’n 20% van de huisartsconsulten over vermoeidheid en een huisarts heeft dan aan de krappe 10 minuten veel te weinig om te achterhalen waar het nu eigenlijk over gaat.

Eenzaam door continue vermoeidheid

Eenzaam door continue vermoeidheid

Vermoeid zijn is al erg genoeg, maar als je je vaker moe voelt dan niet dan isoleert je dat. Je gaat vaker ‘nee’ zeggen en misschien wordt je op gegeven moment dan maar niet meer gevraagd. Petra is toch moe… Petra zegt toch nee… laat haar maar. Voor je het weet wordt je kringetje kleiner en kleiner, maar de vermoeidheid die blijft. Als een blok aan je been houdt de vermoeidheid je gezelschap. Nooit is hij weg. Altijd daar.

Voedingstips: Eet je winterdip weg!

Voedingstips: Eet je winterdip weg!

Niet iedereen heeft er evenveel last van, maar je kent hem vast wel: de beruchte winterdip. Als de wekker gaat is het nog donker. Als van kantoor naar huis rijdt: donker. Andere voedselkeuzes kunnen hier bij helpen.