Stop moeten! Einde van de to-do lijst

door jun 10, 2012Mentaal

Niet meer doen lijstIk bedoel niet dat je nooit meer met een to-do lijst moet werken, want het biedt ook voordelen.

Een to-do lijst schept focus en helpt je bij je planning.

Maar hoe vaak komt het niet voor dat we worden geleefd door onze to-do lijstjes?

En dat we ons gefrustreerd voelen omdat we elke keer weer meer dingen willen doen dan mogelijk zijn in de uren die een dag telt.

 

Wat ga je niet meer doen?

Het gaat er niet om om meer tijd te hebben, maar om te beslissen bepaalde dingen gewoon niet meer te doen. Een not-to-do lijst dus eigenlijk. Maak vandaag eens een lijstje met zaken die je wel zou willen doen, maar waarvan je stiekem wel beseft dat je ze niet vandaag gaat doen, niet morgen en waarschijnlijk ook dit jaar niet meer. Wat doen die dingen dan nog op je to-do lijst? Kennelijk vind je het niet belangrijk genoeg.

Bij mij staat al maanden op mijn lijst dat ik mijn kledingkast moet opruimen, maar ik doe het niet.Wat houd mij tegen? Is het dan wel zo belangrijk of blijkt het in de praktijk best mee te vallen en kan ik vinden wat ik moet vinden in die kast. Voor wie ruim ik hem dan eigenlijk op? Omdat ik vind dat iedereen een op kleur gesorteerde kast moet hebben ofzo?

Wat voor zaken staan er bij jou op je lijstje die onder dezelfde noemer vallen. Vraag je per item af voor wie het erop staat en of het er nog wel op hoort. Schep ruimte voor jezelf, want niets is zo frusterend als steeds tegen dezelfde to-do items ophikken, die je toch niet doet.

Werk met een lijst die gewoon te doen is.

En als je daarmee klaar bent voeg je dit to-do item aan je lijst toe: niets doen!

TIP

Je kunt geregeld een brain dump doen waarbij je alles dat in je hoofd zit opschrijft. Dat is heel handig om rust te krijgen in je hoofd, mits… je de braindump daarna organiseert. Voeg niet alles dat in je hoofd rondzwierf toe aan je todo lijst.

En áls het er wel op mag of moet bedenk je dan:

  • Is het belangrijk voor me?
  • Moet ik het zelf doen?   

Niets doe tijd

We plannen onze dagen vaak zo vol dat er te weinig ruimte is om niets te doen. Ongeplande tijd. Tijd waarin je vanzelf tot bezigheden komt… of niet. Alles is goed. Met een vol en bezet hoofd krijgt creativiteit geen kans. Nieuwe ideeën krijg je niet als je steeds maar bezig bent. Juist in momenten van ontspanning krijgt creativiteit een kans en kun je tot inzicht komen. Inzicht dat je je te druk maakt bijvoorbeeld.

Je relativeert meer en omdat je je rustmomenten pakt (ze staan immers op je to-do lijst) verbetert ook je geheugen. Nog even en je hebt zo’n lijst niet meer nodig.

Overzicht krijgen, wikken en wegen, beslissen wat niet te doen, wat wél te doen en wanneer… het kost allemaal energie. Wanneer er energietekort is in je hersenen merk je dat je concentratievermogen en je geheugen achteruit gaan en je je moedeloos kunt gaan voelen. Het is dan zaak om uit te zoeken waardoor er energietekort is en om stappen te nemen die zorgen voor meer energie in je kop. Dat maakt het leven daarna een heel stuk gemakkelijker en fijner.

Energietekort kan zich verschillend uiten

Meer mentale aspecten van vermoeidheid

Verminder ‘stresshormoon’ cortisol in 20 minuten

Verminder ‘stresshormoon’ cortisol in 20 minuten

Natuur is goed voor een mens. Dat weten we intuïtief allemaal, maar dat zal wetenschappers er niet van weerhouden om ook bewijs te leveren. Dan weten we tenminste hoe lang we minimaal in het bos moeten lopen als we daar ‘eigenlijk geen tijd’ voor hebben.

Eenzame mensen hebben 24% meer kans op vermoeidheid

Eenzame mensen hebben 24% meer kans op vermoeidheid

Wij mensen zijn sociale dieren. We hebben elkaar nodig om gezond te blijven, maar de mate waarin verschilt. Er zijn mensen die graag alleen zijn, maar ook weer niet de hele tijd. Waar het om gaat is een gevoel van controle en aansluiting. Dat je weet dat je mensen kunt bereiken als je dat wilt, dat je je kunt terugtrekken als je dat wilt en dat je gelijkgestemden tegenkomt.

20% van de huisartsconsulten gaat over vermoeidheid

20% van de huisartsconsulten gaat over vermoeidheid

Vermoeidheid is geen ziekte op zich, maar een symptoom. De achterliggende oorzaak kan heel divers zijn. Naar schatting gaat zo’n 20% van de huisartsconsulten over vermoeidheid en een huisarts heeft dan aan de krappe 10 minuten veel te weinig om te achterhalen waar het nu eigenlijk over gaat.

Eenzaam door continue vermoeidheid

Eenzaam door continue vermoeidheid

Vermoeid zijn is al erg genoeg, maar als je je vaker moe voelt dan niet dan isoleert je dat. Je gaat vaker ‘nee’ zeggen en misschien wordt je op gegeven moment dan maar niet meer gevraagd. Petra is toch moe… Petra zegt toch nee… laat haar maar. Voor je het weet wordt je kringetje kleiner en kleiner, maar de vermoeidheid die blijft. Als een blok aan je been houdt de vermoeidheid je gezelschap. Nooit is hij weg. Altijd daar.

Voedingstips: Eet je winterdip weg!

Voedingstips: Eet je winterdip weg!

Niet iedereen heeft er evenveel last van, maar je kent hem vast wel: de beruchte winterdip. Als de wekker gaat is het nog donker. Als van kantoor naar huis rijdt: donker. Andere voedselkeuzes kunnen hier bij helpen.