Over Moevanvermoeidheid.nl

Wetenschappelijk

Wetenschappelijk

Gebaseerd op onze biologie, fysiologie, biochemie en evolutie.

Holistisch

Holistisch

Het geheel is meer dan de som der delen. Lichaam en geest zijn één. 

Genuanceerd

Genuanceerd

Vrij van hypes en beloftes over wonderoplossingen.

Deze site was oorspronkelijk opgezet voor 40+ vrouwen met vermoeidheidsklachten die wel wat meer energie kunnen gebruiken in hun drukke leven; die zich weer energiek willen voelen maar zonder sloten koffie, energiedrankjes of andere pepmiddelen.

Verschillende mannen van allerlei leeftijden hebben laten weten dat zij zich ook erg herkennen in de onderwerpen waarover ze hier lezen.

Tja, vermoeidheid is ook mannen niet vreemd natuurlijk dus.. heren: Welkom!

Destination Health

We moeten het eerst even over ons hebben. Over jou, over mij, over mensen in het algemeen. Wij horen tot een soort, Homo sapiens oftewel de moderne mens, die een unieke kwaliteit bezit. Veel dieren kunnen communiceren en samenwerken, maar niet zoals wij dat kunnen. Wij zijn in staat om flexibele samenwerkingsverbanden met niet-familieleden aan te gaan. Tel daarbij op dat we sociale wezens zijn, abstracte ideeën over de toekomst kunnen hebben en dat we dermate flexibel zijn dat we kunnen overleven op een enorm uiteenlopend voedingspatroon.

Samen zijn we in staat geweest om andere diersoorten te overheersen, de planeet tot in elke uithoek te bevolken en gaandeweg zijn we meer en meer de omgeving naar onze hand gaan zetten. Voor elk gevaar vonden we wel een oplossing. En al is het werk nooit af, we hebben ervoor gezorgd dat sterfte door honger, dorst, hitte en kou, geweld en pathogenen al sterk is verminderd. In een wereld met supermarkten en maaltijdbezorgdiensten, verwarming en airconditioning, verkeersdrempels en airbags, hygiëne en medicijnen, zagen we de gemiddelde levensverwachting bij geboorte oplopen van circa 30 naar circa 80 jaar. We weten steeds meer doodsoorzaken te omzeilen.

Nu is het natuurlijk de kunst om gezond ouder te worden met een energiek lichaam en een heldere geest, zodat we ook kunnen genieten van al die extra jaren. Hier zien we dat de oude tactieken ook nog redelijk werken. Van veel zogenoemde welvaartsziekten worden de symptomen afgezwakt door een combinatie van medicijnen. Menig 40plusser is al bekend met één of meerdere diagnosen en krijgt medicatie. Maar zo hoeft het niet te zijn. Het afzwakken van symptomen is als het plakken van een pleister op een wond die maar niet wil helen. Symptomen zijn signalen van het lichaam die iets willen vertellen en eigenlijk gewoon een klacht op je bord leggen.

Het doel is niet ‘alleen maar’ langer leven. Het doel is langer leven in goede gezondheid, vrij van pijn en ongemakken, zelfstandig en onafhankelijk, met een heldere geest. We moeten er dan voor zorgen dat alle lichaamsstructuren en lichaamsfuncties hun taken kunnen blijven uitvoeren. Daarvoor hebben ze energie nodig. Goede gezondheid begint met een goede energievoorziening van elke lichaamscel. Vermoeidheid kun je dan ook zien als een teken om serieus te nemen. Een signaal dat er iets moet veranderen. Een tekort aan energie kan zowel het gevolg zijn van ziekte, als ook aanleiding geven tot ziekte.

Energietekort staat aan de basis van verstoringen in lichaamsfuncties. Uiteindelijk draait het altijd om energie. Om naar Destination Health te gaan en te blijven zullen we onze energiehuishouding moeten onderhouden en optimaliseren. Dat begint met begrijpen hoe het werkt en wat daarvoor nodig is.

Op Moevanvermoeidheid.nl vind je artikelen over de link tussen energie en voeding, slaap, stressreductie en beweging.

Zoveel mensen worstelen met vermoeidheid en gebrek aan energie. Het is moeilijk om de weg terug naar boven dan weer te vinden. Zonder energie geen creativiteit, geen motivatie, geen… leven. Energie is echt overal voor nodig, dus je kunt maar beter weten hoe je dat krijgt, hoe je het houdt, hoe je er meer van krijgt.

Luister naar je lichaam, je grenzen, voel welke voeding voedt en welke voeding je loom maakt of buikpijn geeft, leef in balans, weet wanneer het tijd is om fysiek aan de slag te gaan (een fikse wandeling of krachttraining als je dat lukt) en weet ook wanneer het tijd is om te rusten (enorm belangrijk!).

Ik hoop dat je waarde vindt in het lezen van deze website.

Doe de vermoeidheidsklachtentest

100% privé

Als je nuttige informatie op mijn website hebt gevonden die bij jou past en je wilt meer leren of meer tips ontvangen, meld je dan aan voor de mailinglijst.

Je hoeft alleen je voornaam in te vullen en je mailadres. Zo kan ik je af en toe bereiken, maar ik zal je nooit spammen of heel veel mail sturen. Bovendien kun je je altijd weer gemakkelijk afmelden.

Omwille van de nodige zorgvuldigheid heb ik paar extra stappen toegevoegd.

Na inschrijving kom je op een vervolgpagina waar je eerst moet bewijzen dat je geen robot bent. Gewoon het vakje aanvinken en klaar; geen moeilijke testen ofzo.

Ik zal je pas mailen als je akkoord bent gegaan met mijn Privacy Policy én wanneer je na inschrijving op de bevestigingslink hebt geklikt in je mailbox. Dat zorgt ervoor dat niet iemand anders jouw mailadres kan opgeven.

Die bevestigingsmail wordt direct verstuurd. Als je hem na een paar minuten nog niet binnen hebt kijk dan in je spamfolder (junkmail) of in geval van Gmail achter de Promotionstab.

Image credit: De icoontjes in het drieluik zijn van Freepik: physiology iconpuzzle icon and wellness icon.