Voeding & Energietekort

Voeding en vermoeidheid hebben een relatie met elkaar. Van de verkeerde voeding kun je moe worden. Maar als je moe bent, maak je ook eerder verkeerde keuzen in je voeding.

Over voeding, spijsvertering en metabolisme

De relatie tussen voeding en vermoeidheid

De relatie tussen voeding en vermoeidheid

“Je bent wat je eet” is een veelgehoord gezegde waar een grote kern van waarheid in schuil gaat. Dit gezegde moet je natuurlijk niet al te letterlijk nemen. Iemand die veel wortels eet wordt echt niet oranje. Het gaat om het concept. Iemand die gezond eet zal zich gezonder, en minder moe voelen, dan iemand die ongezond eet. Dit ongeacht of de vermoeidheidsklachten nu een medische indicatie hebben of niet. Indien je gezond eet zal je je altijd beter voelen dan wanneer je dit niet doet.

Lees meer

Heb je de vermoeidheidstest al gedaan?

Scoor hoe moe je bent en ontvang de weg naar meer energie.

Meer artikelen over voeding

Quinoa koken – waarom en hoe?

Quinoa koken – waarom en hoe?

In 2013 is quinoa (voluit: Chenopodium quinoa) door de Verenigde Naties uitgeroepen tot voedsel van het jaar. Niet alleen vanwege de voedingswaarde, maar ook vanwege de biodiversiteit. Quinoa is makkelijk te verbouwen onder wisselende omstandigheden. Dit ‘godenvoedsel’ van de Inca’s is het belangrijkste voedingsgewas in Zuid-Amerika, maar is hier in Nederland ook al behoorlijk ingeburgerd.

Lees meer
Extreme vermoeidheid na eten

Extreme vermoeidheid na eten

Goed eten is zorgen dat je op tijd boodschappen doet zodat je altijd wat in huis hebt om een gezonde keuze uit te maken. Nu ik weet hoe ik mij voel als ik consequent gezond eten, wordt het pijnlijk duidelijk hoe ik mij voel als ik eens ongezond eet.

Lees meer
Helpt ginseng bij extreme oververmoeidheid?

Helpt ginseng bij extreme oververmoeidheid?

Het verhaal gaat dat ginseng helpt om vermoeidheid tegen te gaan. Er zijn inmiddels een aantal onderzoeken naar verricht die deze claim lijken te staven, waarmee de reputatie van ginseng als energiebooster zelf ook weer een boost krijgt.

Lees meer
Vermoeid door tarwe in je voeding?

Vermoeid door tarwe in je voeding?

Hoe zit dat nu met brood en tarwe? Hoe je erop reageert verschilt van persoon tot persoon. Ga eens na of jouw vermoeidheid misschien te maken heeft met tarwebrood? Een kleine moeite met potentieel grote winst.

Lees meer
Helpt het superfood chiazaadjes bij vermoeidheid?

Helpt het superfood chiazaadjes bij vermoeidheid?

Voor een goede energiehuishouding zijn alle vitaminen, mineralen en bouwstoffen nodig op het juiste moment in de juiste hoeveelheden. Je kunt natuurlijk niet alleen op chiazaden leven. Zie ze als een hele gezonde aanvulling op je dagelijkse maaltijden. Je kunt er hele leuke dingen mee doen.

Lees meer
Afkicken van snelle suikers

Afkicken van snelle suikers

Snelle suikers worden ‘snel’ genoemd omdat ze kant-en-klaar zijn en snel in je bloedbaan terecht komen. Je lichaam hoeft niet eerst te gaan verteren en er zijn ook nauwelijks vezels die de absorptie remmen. Je krijgt er dus snel een stoot energie van. Als je je vaak vermoeid voelt ligt het voor de hand dat je jezelf een energieshot wilt toedienen. Je moet immers de dag doorkomen en nog zoveel doen… toch? Lees maar even verder dan.

Lees meer
Superfoods voor meer energie

Superfoods voor meer energie

Superfoods kennen een gezonde verhouding tussen nutriënten en de energie die zij leveren. Ook zijn ze laag in contaminanten zoals gif en kunstmatige toevoegingen; of zouden dat moeten zijn. Het is een misvatting dat deze zogenaamde superfoods altijd nieuw zijn of ver van huis te vinden zijn.

Lees meer

Meer lezen over vermoeidheid & energie?

Voeding

De juiste voeding geeft energie. Maar eten kan je ook juist meer moe maken.

Slapen

Tijdens slaap laad je op. Maar je kunt ook moe wakker worden of zelfs te moe zijn om in slaap te vallen.

Lichamelijk moe

Vermoeidheid kent vele lichamelijke oorzaken. De precieze oorzaak laat zich niet gemakkelijk vinden.

Mentaal moe

Lichamelijke en geestelijke vermoeidheid beïnvloeden en versterken elkaar.

In de media

Selectie van nieuwsberichten over vermoeidheid.

Hoe krijg je meer energie?

Vermoeidheidsklachten zijn individueel en kunnen complex zijn. Toch kun je ook vaak met kleine aanpassingen al grote resultaten krijgen. Dat begint met het scheppen van de condities die nodig zijn voor reparatie, voor vernieuwing en voor meer energie zowel fysiek als mentaal.