Superfoods voor meer energie

jun 2, 2012Voeding

Dat PowerfoodSuperfood is geen wetenschappelijke term, maar wordt door sommige voedingsdeskundigen gebruikt om voedingsmiddelen aan te duiden die rijk zijn aan gezonde vitaminen en mineralen. Voedingsstoffen dus met een hoge voedingswaarde.

Superfoods hebben een gezonde verhouding tussen nutriënten en de energie die zij leveren. Ook zijn ze laag in contaminanten zoals gif en kunstmatige toevoegingen; of zouden dat moeten zijn.

Het is een misvatting dat deze zogenaamde superfoods altijd nieuw zijn of ver van huis te vinden zijn. Zo is ‘onze eigen’ boerenkool een perfect voorbeeld van een superfood.

Voorbeelden van superfood en junkfood

Voorbeelden van superfoods zijn blauwe bessen, broccoli en andere groene groenten, avocado’s, tomaten, kokosolie en diverse noten en zaden zoals chiazaadjes. Ook vette vis mag je tot de superfoods rekenen vanwege de hoge waardes aan omega-3 vetzuren.

Het tegenovergestelde van superfood is junkfood dat je kent als friet, frikadellen, donuts en andere zooi. Dit zijn de beruchte “lege calorieën”. Het voedsel levert je wel calorieën, maar heeft nagenoeg geen voedingswaarde. Op deze manier honger je dus je lichaam uit, terwijl je wel dikker wordt. Je lichaam krijgt niet de benodigde voedingsstoffen om energiek te zijn.

De gevolgen van (te)veel junkfood

Als je veel junkfood eet wordt je ongezond en moe. Kijk maar eens naar het effect van een McDonalds dieet in de documentaire “Super Size Me” van Morgan Spurlock. Gedurende een maand at hij alleen bij McDonalds en dit had desastreuze gevolgen voor zijn fysieke en mentale gesteldheid.

Een makkelijke manier om meer superfoods binnen te krijgen

Als jij vaak en langdurig moe bent kijk dan ook eens naar je eetgewoonten. Herken je je meer in het lijstje superfoods of in het lijstje junkfood? Probeer eens wat meer uit het lijstje superfoods te eten. Eet elke dag je portie groene groenten.

Volgens het Voedingscentrum hebben we dagelijks 2 ons groenten en 2 stuks fruit nodig. Maar wie komt daaraan, elke dag opnieuw? De gemiddelde Nederlander eet zo’n 131 gram groenten per dag en 113 gram fruit.

Een makkelijke manier om meer groenten binnen te krijgen is via groene smoothies, waarbij je diverse groenten samen in een blender vermaalt tot een gezonde smoothie. Het is waarschijnlijk het beste als er nog herkenbare vezels en kauwbare stukjes in je groene smoothie zitten. Als je toch aan de gang gaat met je gezondheid doe het dan goed. Je kunt voor de smaak fruit toevoegen, maar houd dat beperkt. Fruit – en dan vooral fruit met een hoog fructosegehalte – kun je beter eten dan drinken.

Een andere manier om gemakkelijk meer groenten te eten is om je lunch te vervangen door een heerlijk knapperige kleurige salade of, bij koud weer, een gezonde (gepureerde) groentensoep. In de handel vind je allerlei handige thermosflessen speciaal gemaakt om warme soep mee naar je werk te nemen.

Ons dieet speelt een grote rol in hoe we ons voelen en hoeveel energie we hebben. Als je beter gaat eten zul je je ook beter gaan voelen. Het gaat niet altijd om dingen toevoegen. Zo kan juist het weglaten van iets, zoals junkfood en snoep, een groter effect hebben dan het toevoegen van een supplement of bepaald superfood. Daarom moet je voeding ook altijd in zijn totaliteit bekijken.

Energietekort kan zich verschillend uiten

Meer weten over voeding? Lees dan ook:

De relatie tussen voeding en vermoeidheid

De relatie tussen voeding en vermoeidheid

“Je bent wat je eet” is een veelgehoord gezegde waar een grote kern van waarheid in schuil gaat. Dit gezegde moet je natuurlijk niet al te letterlijk nemen. Iemand die veel wortels eet wordt echt niet oranje. Het gaat om het concept. Iemand die gezond eet zal zich gezonder, en minder moe voelen, dan iemand die ongezond eet. Dit ongeacht of de vermoeidheidsklachten nu een medische indicatie hebben of niet. Indien je gezond eet zal je je altijd beter voelen dan wanneer je dit niet doet.

Quinoa koken – waarom en hoe?

Quinoa koken – waarom en hoe?

In 2013 is quinoa (voluit: Chenopodium quinoa) door de Verenigde Naties uitgeroepen tot voedsel van het jaar. Niet alleen vanwege de voedingswaarde, maar ook vanwege de biodiversiteit. Quinoa is makkelijk te verbouwen onder wisselende omstandigheden. Dit ‘godenvoedsel’ van de Inca’s is het belangrijkste voedingsgewas in Zuid-Amerika, maar is hier in Nederland ook al behoorlijk ingeburgerd.

Extreme vermoeidheid na eten

Extreme vermoeidheid na eten

Goed eten is zorgen dat je op tijd boodschappen doet zodat je altijd wat in huis hebt om een gezonde keuze uit te maken. Nu ik weet hoe ik mij voel als ik consequent gezond eten, wordt het pijnlijk duidelijk hoe ik mij voel als ik eens ongezond eet.

Helpt ginseng bij extreme oververmoeidheid?

Helpt ginseng bij extreme oververmoeidheid?

Het verhaal gaat dat ginseng helpt om vermoeidheid tegen te gaan. Er zijn inmiddels een aantal onderzoeken naar verricht die deze claim lijken te staven, waarmee de reputatie van ginseng als energiebooster zelf ook weer een boost krijgt.

Waarom zijn mensen moe?