Afkicken van snelle suikers

jun 11, 2012Voeding

SuikerGebruik je stimulerende middelen zoals koffie met cafeïne, energiedrankjes, chocola of snelle suikers in candybars (Marsen, Twixen etc) donuts, cake, koekjes, snoep of frisdranken? Over deze laatste gaan we het hier eens hebben.

Snelle suikers worden ‘snel’ genoemd omdat ze kant-en-klaar zijn en snel in je bloedbaan terecht komen. Je lichaam hoeft niet eerst te gaan verteren en er zijn ook nauwelijks vezels die de absorptie remmen. Je krijgt er dus snel een stoot energie van. Als je je vaak vermoeid voelt ligt het voor de hand dat je jezelf een energieshot wilt toedienen. Je moet immers de dag doorkomen en nog zoveel doen… toch?

Maar een energieshot door snelle suikers c.q. geraffineerde suikers helpt je juist verder van huis.

Waarom snelle suikers uiteindelijk zorgen voor minder energie

Insuline heeft een sterk bloedsuikerverlagende – hypoglycemische – werking. Het zorgt ervoor dat het bloedsuikergehalte weer gaat normaliseren en dat de suiker de cellen kan binnentreden waar het als brandstof dient of wordt opgeslagen voor later gebruik. Insuline is de sleutel die onze cellen ‘van het slot haalt’ om de suikers binnen te laten.

Bij snelle suikers komen de suikers echter zo snel vanuit je dunne darm de bloedbaan binnen dat je dat je alvleesklier (pancreas) het nauwelijks kan bijbenen. Tegen de tijd dat de insulineproductie op het niveau is dat nodig is voor de hoeveelheid snelle suikers zijn ze alweer verdwenen. Je voel je licht in je hoofd en krijgt een ‘craving’ gevoel..oftewel je snackt alweer naar een volgende donut of Marsreep.

Koolhydraten worden afgebroken tot monosuikers

Een appel levert je lichaam ook suiker op. Net als dat een Mars dat doet. Beide leiden na de vertering tot glucose, een monosuiker dat klein genoeg is om via je darmwand te worden opgenomen. Zowel de appel als de Mars leiden uiteindelijk tot … glucose in je bloedbaan.

Gevoelsmatig weet je wel dat een appel een betere keuze is.

We noemen dit geen snelle koolhydraten, maar langzame.

Je lichaam moet met zo’n appel namelijk eerst aan de slag. De koolhydraten moeten worden geknipt tot glucose. Een appel bevat ook vezels, vitaminen en mineralen. Superhandig om te gebruiken bij alle lichaamsprocessen.

Een Mars doet daar niet aan!

Glucose is niet slecht, je hersenen draaien erop

Natuurlijk heb je glucose nodig. Je hoeft niet af te kicken van alle koolhydraten, alleen hoop ik dat je nu weet waarom je juist meer trek krijgt van de snelle suikers. Beter is het om te kiezen voor langzame suikers die geleidelijker vrijkomen in je bloedbaan (en behalve glucose nog nuttige zaken opleveren ook). Dit is het geval als je lichaam meer moeite moet doen om de voedingsstof waar ze in zitten af te breken. Ook wanneer de voedingsstof veel vezels bevat heeft dit een vertragende werking.

Misschien een leuk weetje is dat je hersenen voor hun energievoorziening vooral afhankelijk zijn van glucose. Echter  wanneer je in nutritionele ketose bent kunnen de ketonen worden gebruikt als alternatieve energiebron door je hersenen.

Wist je trouwens dat je hersenen grotendeels uit vet bestaan? Dat even terzijde, maar het geeft ook maar aan dat vet belangrijk is in een gezond voedingspatroon.

Gezonde keuzes in koolhydraten

  • Groenten (broccoli, rode paprika).
  • Knollen (pompoen, pastinaak, bataat, wortelpeterselie).
  • Fruit. Eet het in zijn geheel (met schil en vezels) en zeker niet alleen het sap.
  • Quinoa of havermout.
  • Drink je koffie of thee zonder suiker. Het is even wennen, maar daarna wil je niet anders meer.
  • Snack met snacktomaatjes, radijsjes, worteltjes of komkommer in plaats van candybars.

Energietekort kan zich verschillend uiten

Meer weten over voeding? Lees dan ook:

De relatie tussen voeding en vermoeidheid

De relatie tussen voeding en vermoeidheid

“Je bent wat je eet” is een veelgehoord gezegde waar een grote kern van waarheid in schuil gaat. Dit gezegde moet je natuurlijk niet al te letterlijk nemen. Iemand die veel wortels eet wordt echt niet oranje. Het gaat om het concept. Iemand die gezond eet zal zich gezonder, en minder moe voelen, dan iemand die ongezond eet. Dit ongeacht of de vermoeidheidsklachten nu een medische indicatie hebben of niet. Indien je gezond eet zal je je altijd beter voelen dan wanneer je dit niet doet.

Quinoa koken – waarom en hoe?

Quinoa koken – waarom en hoe?

In 2013 is quinoa (voluit: Chenopodium quinoa) door de Verenigde Naties uitgeroepen tot voedsel van het jaar. Niet alleen vanwege de voedingswaarde, maar ook vanwege de biodiversiteit. Quinoa is makkelijk te verbouwen onder wisselende omstandigheden. Dit ‘godenvoedsel’ van de Inca’s is het belangrijkste voedingsgewas in Zuid-Amerika, maar is hier in Nederland ook al behoorlijk ingeburgerd.

Extreme vermoeidheid na eten

Extreme vermoeidheid na eten

Goed eten is zorgen dat je op tijd boodschappen doet zodat je altijd wat in huis hebt om een gezonde keuze uit te maken. Nu ik weet hoe ik mij voel als ik consequent gezond eten, wordt het pijnlijk duidelijk hoe ik mij voel als ik eens ongezond eet.

Helpt ginseng bij extreme oververmoeidheid?

Helpt ginseng bij extreme oververmoeidheid?

Het verhaal gaat dat ginseng helpt om vermoeidheid tegen te gaan. Er zijn inmiddels een aantal onderzoeken naar verricht die deze claim lijken te staven, waarmee de reputatie van ginseng als energiebooster zelf ook weer een boost krijgt.

Waarom zijn mensen moe?