Helpt ginseng bij extreme oververmoeidheid?

door mei 13, 2013Voeding

ginsengHet verhaal gaat dat ginseng helpt om vermoeidheid tegen te gaan. Er zijn inmiddels een aantal onderzoeken naar verricht die deze claim lijken te staven, waarmee de reputatie van ginseng als energiebooster zelf ook weer een boost krijgt.

Wat is ginseng?

Ginseng is een eeuwenoud middel dat bekend is uit de traditionele Chinese geneeskunde. Het wordt gebruikt als natuurlijke energieopwekker. De actieve ingrediënten van ginseng noemen we ginsenosiden. Deze reguleren cortisollevels (beter bekend als het stresshormoon) en reduceren de hoeveelheid ontstekingsbevorderende cytokines die een rol spelen bij ons immuunsysteem.

Ginseng wordt ook wel een adaptogeen genoemd. Adaptogenen worden toegepast in de orthomoleculaire wereld als ondersteuning bij chronische stresssituaties. De meest onderzochte vormen van ginseng zijn:

  • Amerikaanse ginseng ofwel Panax quinquefolium
  • Siberische ginseng ofwel Eleutherococcus senticosus
  • Koreaanse ginseng ofwel Panax ginseng

Extreme vermoeidheid bij kanker

Ongeveer 90 procent van de kankerpatiënten heeft in meer of mindere mate last van vermoeidheid. Het probleem is dat er vaak niet veel aan te doen is om dat gevoel te verlichten. Het zou dus mooi zijn als er iets wordt gevonden dat werkt en wat niet nog meer bijwerkingen met zich meebrengt.

Er zijn verschillende onderzoeken uitgevoerd naar de effectiviteit van ginseng op de vermoeidheid bij kanker. Een voorbeeld van zo’n onderzoek is een gerandomiseerde dubbelblinde trial met 290 kankerpatiënten in de Mayo Clinic in 2010. De ene groep was de controlegroep en ontving een placebo. De testgroep slikte 1000 of 2000 milligram ginseng per dag. Zowel de artsen als de patiënten wisten niet wie een placebo kreeg en wie het te testen middel (ginseng dus) kreeg. De groep die ginseng kreeg rapporteerden na 8 weken dat zij zich minder vermoeid voelden en meer energie hadden.

“Ik zou ginseng aanraden aan mensen met kankergerelateerde vermoeidheid.”

– Debra Barton, Mayo Clinic Cancer Center

In een onderzoek, dat in juni 2012 aan de American Society of Clinical Oncology werd gepubliceerd, kregen kankerpatiënten twee keer per dag 1 gram ginseng. Na twee weken zagen ze dat de mate van vermoeidheid veel minder was dan in de controlegroep die geen ginseng hadden gekregen.

Kan ginseng helpen bij milde vermoeidheid?

In de hiervoor beschreven onderzoeken hebben we te maken met kankerpatiënten die door de aard van de ziekte en de zwaarte van de therapie vaak extreem moe zijn. Als ginseng dan helpt zou je je kunnen afvragen wat dit middel doet bij een wat gewonere oververmoeidheid.

Er zijn onderzoeken die er op wijzen dat ginseng ook milde vermoeidheid kan verminderen. ‘Maar’, zeggen de wetenschappers, ‘we willen wel eerst meer onderzoek doen en vaststellen dat ginseng ook veilig is op de lange termijn’.

Bijwerkingen van ginseng

Ginseng kan bijwerkingen veroorzaken zoals misselijkheid en duizeligheid, maar zou ook met sommige medicijnen een ongewenste wisselwerking kunnen hebben en zo tot bijwerkingen kunnen leiden.

Om deze reden is het belangrijk dat je niet zelf gaat dokteren met (hoge) hoeveelheden ginseng, maar dit altijd in samenspraak met je huisarts of behandelaar te doen.

Laat zeker kijken naar interacties met eventuele medicijnen die je al gebruikt.

Ook heeft de zuiverheid van het ginseng-extract invloed op de kans op bijwerkingen en ongewenste bijeffecten. Let dus goed op waar je het eventueel koopt.

Wetenschappelijke artikelen over ginseng

Hieronder vind je links naar een aantal wetenschappelijke studies naar de effecten van ginseng op vermoeidheid. Zoals je ziet is de wetenschappelijke wereld hier nog niet over uit gepraat. De nieuwste toevoeging is van juni 2021.

Fotocredit

Wanneer je last hebt van energietekort en al langer moe bent is het goed om realistisch te zijn. Het gaat ook niet om een kortdurende oppepper, maar om een fundamentele verbetering in de energiehuishouding in je lichaam. Waarschijnlijk is er niet één stofje dat jouw energieniveau structureel en blijvend naar een hoger niveau tilt.

Energietekort kan zich verschillend uiten