Vermoeid door tarwe in je voeding?
Zijn granen gezond voor ons?
Ik kocht steeds volkorenbrood in plaats van wit brood en dacht daarmee dat ik de juiste keuze maakte. Maar is dat wel zo?
De meningen hierover zijn verdeeld, maar de auteur van Broodbuik heeft geen twijfels. In dit artikel vind je zijn mening.
Volkorenbrood bevat dan wel meer vezels en dan bruin brood of wit brood, maar de inhoud is nog steeds granen en hebben we die granen wel nodig? Of sterker nog… zijn die granen wel goed voor ons? Vezels helpen onze darmgezondheid, maar moeten we daarvoor wel de vezels van tarwe hebben. En bovendien.. de tarwe van nu is niet de tarwe van vroeger.
Maar mag ik dan helemaal geen tarwe meer eten? Alles mag en je maakt je eigen keuzes op basis van wat werkt voor jou. Volgens cardioloog Dr. William Davis is de tarwe van tegenwoordig helemaal niet goed voor ons. Sterker nog, veel mensen zullen er baat bij hebben als ze dit ingrediënt volledig uit hun voedingspatroon schrappen. Bij meer dan 2000 mensen die dat deden zag hij dat ze opbloeiden zodra ze tarwe-vrij gingen eten.
De tarwe van tegenwoordig is het resultaat van genetisch geknutsel (in Europa weliswaar minder dan in Amerika) en industriële processing. In zijn boek Wheat Belly (naar het Nederlands vertaald als ‘broodbuik’) beargumenteert hij ook dat tarwe de grootste bijdrage heeft geleverd aan de obesitasepidemie en het ontstaan van suikerziekte. Zijn boek stond nummer 1 op de New York Times bestsellerlijst.
Dr. William Davis benadrukt in onderstaande video ook nog eens dat een donut of cupcake ongezond is, maar een volkoren boterham net zo!
Het gaat niet per sé om gluten overigens. Als je precies wilt weten wat hij bedoelt luister dan naar deze presentatie van Dr. William Davis. Hij legt hier uit dat het gaat om het eiwit gliadine.
Uitproberen hoe jouw leven voelt zonder brood?
Veel mensen zijn intolerant voor gluten of tarwe zonder dat ze het zelf weten. Als je symptomen hebt zoals buikpijn na het eten, spastische darm, energiedips, slaperigheid, vermoeidheid na de maaltijd of vermoeidheid is het algemeen kan het geen kwaad om een periode van 6-8 weken producten met gluten en tarwe te mijden en te ervaren hoe dat voor je is.
Veel mensen weten niet wat ze in plaats van brood bij het ontbijt of lunch moeten eten. Als ontbijt kun je bijvoorbeeld roerei nemen of havermout (al stukken beter dan tarwe volgens Dr. Davis). Begin bijvoorbeeld de dag met een kom havermout op smaak gebracht met zaden, noten en vruchten (maak bijvoorbeeld overnight oats met chiazaadjes). En wissel dat af met een roereitje met verse spinazie en tomaatjes. Een groene salade, salade op basis van quinoa (praktisch om mee te nemen), of gestoomde groenten zijn weer heerlijk en gezond als lunch al vergt dat wel wat meer voorbereiding want brood vinden we vaak zo handig. Het is even omschakelen en je bent het niet gewend, maar ga het maar eens proberen en hou het even vol.
Als je brood eet, kies dan niet altijd voor tarwe. Zorg ook daar voor variatie. En kies ook echt lekker brood. Het ene brood is het andere niet ook qua verzadiging. Een goed brood met gezond beleg maakt dat je er niet heel veel van eet en dat je niet snel na de maaltijd weer trek hebt.
Moet je nu brood gaan vermijden? Alleen als je merkt dat je er last van hebt! En daar kun je achter komen door brood een tijd lang echt volledig te elimineren, en daarna weer toe te voegen. Dan weet je hoe jij erop reageert.
En eet je brood, zorg dan voor variatie die verder gaat dan variatie in beleg. Variatie is altijd goed, want alles heeft nu eenmaal voor- en nadelen. Bedenk bijvoorbeeld eens drie ontbijtjes waarvan er één met granen is. En wissel die dan af. Hetzelfde geldt voor de lunch.
Energietekort kan zich verschillend uiten
Meer weten over voeding? Lees dan ook:
Hoe haal je energie uit voeding? De machinerie van je mitochondriën
De omzetting van de energie uit voeding naar de voor jou bruikbare energievorm ATP gebeurt in je mitochondriën. Maar voeding alleen is niet genoeg. Meer eten geeft niet per definitie meer energie. Hoe werkt dit dan en wat heb je nog meer nodig?
Cafeïne en hoe een oppeppende koffie je uiteindelijk vermoeider maakt
Kan jij je dag niet starten en normaal functioneren zónder koffie? Of val je moeilijk in slaap terwijl je toch ’s avonds bewust geen koffie meer drinkt? Dan is dit artikel voor jou.
De relatie tussen voeding en vermoeidheid
“Je bent wat je eet” is een veelgehoord gezegde waar een grote kern van waarheid in schuil gaat. Dit gezegde moet je natuurlijk niet al te letterlijk nemen. Iemand die veel wortels eet wordt echt niet oranje. Het gaat om het concept. Iemand die gezond eet zal zich gezonder, en minder moe voelen, dan iemand die ongezond eet. Dit ongeacht of de vermoeidheidsklachten nu een medische indicatie hebben of niet. Indien je gezond eet zal je je altijd beter voelen dan wanneer je dit niet doet.
Quinoa koken – waarom en hoe?
In 2013 is quinoa (voluit: Chenopodium quinoa) door de Verenigde Naties uitgeroepen tot voedsel van het jaar. Niet alleen vanwege de voedingswaarde, maar ook vanwege de biodiversiteit. Quinoa is makkelijk te verbouwen onder wisselende omstandigheden. Dit ‘godenvoedsel’ van de Inca’s is het belangrijkste voedingsgewas in Zuid-Amerika, maar is hier in Nederland ook al behoorlijk ingeburgerd.
Extreme vermoeidheid na eten
Goed eten is zorgen dat je op tijd boodschappen doet zodat je altijd wat in huis hebt om een gezonde keuze uit te maken. Nu ik weet hoe ik mij voel als ik consequent gezond eten, wordt het pijnlijk duidelijk hoe ik mij voel als ik eens ongezond eet.
Helpt ginseng bij extreme oververmoeidheid?
Het verhaal gaat dat ginseng helpt om vermoeidheid tegen te gaan. Er zijn inmiddels een aantal onderzoeken naar verricht die deze claim lijken te staven, waarmee de reputatie van ginseng als energiebooster zelf ook weer een boost krijgt.