Zet je volgende stap naar meer energie

De weg naar energieVeel mensen zijn moe. Jij bent er waarschijnlijk één van, anders was je niet hier.

Zoekend naar de weg omhoog.

De vermoeidheid kan hetzelfde voelen, maar de oorzaak kan van persoon tot persoon verschillen. En als de oorzaak wel hetzelfde is kan toch de vermoeidheid van persoon tot persoon zich anders uiten en anders beleeft worden.

Vermoeidheid is wat we noemen een bruto-symptoom. Het vertelt alleen dát er iets is, maar op zichzelf en alleen vertelt het totaal niet wát er dan is. Of misschien toch wel…?

Wat is er aan de hand bij vermoeidheid?

Wanneer we energie gaan vergelijken met geld wordt het simpel. Want geld snapt iedereen. Je kunt nog zoveel geld verdienen. Als je meer uitgeeft dan wat er binnenkomt raakt uiteindelijk de bodem in zicht.

Op je bankrekening kun je rood staan. En daar houdt dan ook meteen de vergelijking op.

Qua energie kun je niet rood staan. Wanneer er minder energie wordt gemaakt moet alles gelijk op de spaarstand.

Hoezo? Wie maakt er dan minder energie?

De energie die je binnenkrijgt met je voeding moet worden omgezet in een voor ons lichaam bruikbare vorm. Dat gaat het meest efficiënt in de mitochondriën. Dat zijn een soort allesverbranders met als resultaat: ATP. Meer energie krijg je door veel, grote en gezonde mitochondriën te hebben.

Vermoeidheid is ook een energieverdelingsprobleem

Behalve de hoeveelheid energie gaat het bij vermoeidheid ook over de verdeling van de energie.

Dat heeft voor een groot deel te maken met je bioritme. Overdag draaien er andere processen dan tijdens de nacht. Zo wordt er ’s nachts meer gewerkt aan reparatie en vernieuwing van cellen. Ook krijgen de hersenen ’s nachts een soort van schoonmaakbeurt. Slapen is allesbehalve niksen als je het goed doet.

Chronische stress en een actief immuunsysteem zijn twee boosdoeners in die zin dat dit energieverslindende processen zijn. Terug naar de vergelijking met geld kunnen we dit ‘dure processen’ noemen die budget afsnoepen van andere zaken. Zaken die zogenaamd minder belangrijk zijn, maar als dit maar lang genoeg duurt er meer en meer onder gaan lijden.

Ok, maar wat doe je eraan?

huisarts over vermoeidheid

Sowieso is jouw eerste stap bij een (onverklaarde) vermoeidheid een bezoek brengen aan de huisarts. Dit is nodig omdat vermoeidheid allerlei oorzaken kan hebben.

Een huisarts kan hopelijk voor jou ernstige oorzaken uitsluiten en je geruststellen.

Maar dan?

Als er niets wordt gevonden en je nog steeds moe bent wil je daar wel vanaf.

Huisartsen leren in hun opleiding Geneeskunde een heleboel, maar raken slechts eventjes aan de invloed van voeding en leefstijl. Zij zijn vaak (nog) onbekend met hoe de energieproductie is te vergroten of hoe een verkeerde energieverdeling met voeding te maken kan hebben.

Wat jij nu kunt doen is zelf het heft in handen nemen. Ga kennis verzamelen – uit de wetenschappelijke hoek uiteraard – en ontdek praktische handvatten over hoe je invloed hebt op de processen in je lichaam.

Destination Health

Organisator van virtuele ontdekkingsreizen langs de biochemische processen die zich elke dag afspelen in jouw lichaam. Het complexe wordt makkelijk gemaakt. Het wetenschappelijke wordt praktisch gemaakt.

Pin It on Pinterest

Share This