Spirulina of chlorella bij vermoeidheid en stress

door jul 9, 2012Voeding

Overeenkomsten tussen spirulina en chlorella

Spirulina en chlorella zijn natuurlijke superfoods en hebben veel overeenkomsten. Het zijn beide algen met een hoge voedingswaarde waar een breed scala aan heilzame effecten wordt toegeschreven.

Zo zouden ze helpen bij de ontgifting, je weerstand bevorderen, bloedarmoede, lage bloeddruk én je meer energie geven. Dat klinkt aanlokkelijk voor iemand die last heeft van vermoeidheid.

Energie via een natuurlijk pilletje of poedertje. Wat een wonder zou dat zijn.

De gezondheidsclaims zijn echter nog in behandeling bij de EFSA. 

Kiezen tussen spirulina of chlorella?

Spirulina en ChlorellaVeel mensen die naast spirulina ook kennismaken met chlorella willen de verschillen weten. Zij stellen zich de vraag: “Wat is beter: Spirulina of Chlorella?”.

Ze zijn beiden waardevol, maar uiteraard verschillend. Overigens kunnen ze ook naast elkaar gebruikt worden.

Spirulina

  • Zoutwateralg.
  • Bevat chlorofyl (groen pigment) en fycocyanine (blauw pigment).
  • Is rijk aan eiwitten en bevat een diversiteit aan vitaminen en mineralen.
  • Bekender dan chlorella vanwege de marketing. Mijn oma gebruikte het zelfs. 😉
  • Bron van gamma linoleenzuur (GLA), een belangrijk vetzuur voor je hersenen, hartfunctie en andere systemen in je lichaam
  • Als je erg gevoelig bent voor diarree zou spirulina je beter kunnen bevallen dan chlorella.

Chlorella

  • Zoetwateralg.
  • Chlorella bevat 4 tot 5 keer zoveel chlorofyl als spirulina.
  • Bevat naast eiwitten, vitaminen en mineralen ook een stofje dat alleen in chlorella voorkomt en dus uniek is. Het heet Chlorella Growth Factor (CGF) en de naam zegt het al: door dit stofje kan deze alg zich zo enorm snel vermenigvuldigen.
  • Chlorella wordt wel gebruikt ter ondersteuning bij de ontgifting.

Meer is niet beter bij spirulina en chlorella

Het zijn natuurlijke middelen, algen. Maar ook voor natuurlijke middelen geldt dat teveel niet goed is; laat daar geen misverstand over bestaan. Volg de aanwijzingen op het etiket en ervaar wat het voor je doet. Je kunt ook altijd, voor alle zekerheid, met een lagere dosering beginnen en dan langzaam opbouwen naar de dosering die je in de instructies vindt.

Kwaliteitsverschillen in spirulina en chlorella

 De kwaliteit van deze algen is afhankelijk van de hoeveelheid zon en de kwaliteit van het water waarin ze gegroeid hebben. Daarom worden ze vooral gekweekt in gebieden waar de zon meer dan 320 dagen per jaar schijnt.

Daarnaast is de zuiverheid belangrijk. Dit samen maakt dat het goedkoopste product waarschijnlijk niet het beste is. Mocht je spirulina of chlorella willen proberen, informeer je dan goed voordat je een keuze maakt uit de verschillende aanbieders.

Wanneer je last hebt van energietekort en al langer moe bent is het goed om realistisch te zijn. Het gaat ook niet om een kortdurende oppepper, maar om een fundamentele verbetering in de energiestofwisseling in je lichaam. Waarschijnlijk is er niet één potje met een bepaald stofje dat jouw energieniveau naar een hoger niveau tilt.

Energietekort kan zich verschillend uiten

Meer weten over voeding? Lees dan ook:

De relatie tussen voeding en vermoeidheid

De relatie tussen voeding en vermoeidheid

“Je bent wat je eet” is een veelgehoord gezegde waar een grote kern van waarheid in schuil gaat. Dit gezegde moet je natuurlijk niet al te letterlijk nemen. Iemand die veel wortels eet wordt echt niet oranje. Het gaat om het concept. Iemand die gezond eet zal zich gezonder, en minder moe voelen, dan iemand die ongezond eet. Dit ongeacht of de vermoeidheidsklachten nu een medische indicatie hebben of niet. Indien je gezond eet zal je je altijd beter voelen dan wanneer je dit niet doet.

Quinoa koken – waarom en hoe?

Quinoa koken – waarom en hoe?

In 2013 is quinoa (voluit: Chenopodium quinoa) door de Verenigde Naties uitgeroepen tot voedsel van het jaar. Niet alleen vanwege de voedingswaarde, maar ook vanwege de biodiversiteit. Quinoa is makkelijk te verbouwen onder wisselende omstandigheden. Dit ‘godenvoedsel’ van de Inca’s is het belangrijkste voedingsgewas in Zuid-Amerika, maar is hier in Nederland ook al behoorlijk ingeburgerd.

Extreme vermoeidheid na eten

Extreme vermoeidheid na eten

Goed eten is zorgen dat je op tijd boodschappen doet zodat je altijd wat in huis hebt om een gezonde keuze uit te maken. Nu ik weet hoe ik mij voel als ik consequent gezond eten, wordt het pijnlijk duidelijk hoe ik mij voel als ik eens ongezond eet.

Helpt ginseng bij extreme oververmoeidheid?

Helpt ginseng bij extreme oververmoeidheid?

Het verhaal gaat dat ginseng helpt om vermoeidheid tegen te gaan. Er zijn inmiddels een aantal onderzoeken naar verricht die deze claim lijken te staven, waarmee de reputatie van ginseng als energiebooster zelf ook weer een boost krijgt.