Spirulina of chlorella bij vermoeidheid en stress

door jul 9, 2012Voeding

Overeenkomsten tussen spirulina en chlorella

Spirulina en chlorella zijn natuurlijke superfoods en hebben veel overeenkomsten. Het zijn beide algen met een hoge voedingswaarde waar een breed scala aan heilzame effecten wordt toegeschreven.

Zo zouden ze helpen bij de ontgifting, je weerstand bevorderen, bloedarmoede, lage bloeddruk én je meer energie geven. Dat klinkt aanlokkelijk voor iemand die last heeft van vermoeidheid.

Energie via een natuurlijk pilletje of poedertje. Wat een wonder zou dat zijn.

De gezondheidsclaims zijn echter nog in behandeling bij de EFSA. 

Kiezen tussen spirulina of chlorella?

Spirulina en ChlorellaVeel mensen die naast spirulina ook kennismaken met chlorella willen de verschillen weten. Zij stellen zich de vraag: “Wat is beter: Spirulina of Chlorella?”.

Ze zijn beiden waardevol, maar uiteraard verschillend. Overigens kunnen ze ook naast elkaar gebruikt worden.

Spirulina

  • Zoutwateralg.
  • Bevat chlorofyl (groen pigment) en fycocyanine (blauw pigment).
  • Is rijk aan eiwitten en bevat een diversiteit aan vitaminen en mineralen.
  • Bekender dan chlorella vanwege de marketing. Mijn oma gebruikte het zelfs. 😉
  • Bron van gamma linoleenzuur (GLA), een belangrijk vetzuur voor je hersenen, hartfunctie en andere systemen in je lichaam
  • Als je erg gevoelig bent voor diarree zou spirulina je beter kunnen bevallen dan chlorella.

Chlorella

  • Zoetwateralg.
  • Chlorella bevat 4 tot 5 keer zoveel chlorofyl als spirulina.
  • Bevat naast eiwitten, vitaminen en mineralen ook een stofje dat alleen in chlorella voorkomt en dus uniek is. Het heet Chlorella Growth Factor (CGF) en de naam zegt het al: door dit stofje kan deze alg zich zo enorm snel vermenigvuldigen.
  • Chlorella wordt wel gebruikt ter ondersteuning bij de ontgifting.

Meer is niet beter bij spirulina en chlorella

Het zijn natuurlijke middelen, algen. Maar ook voor natuurlijke middelen geldt dat teveel niet goed is; laat daar geen misverstand over bestaan. Volg de aanwijzingen op het etiket en ervaar wat het voor je doet. Je kunt ook altijd, voor alle zekerheid, met een lagere dosering beginnen en dan langzaam opbouwen naar de dosering die je in de instructies vindt.

Kwaliteitsverschillen in spirulina en chlorella

 De kwaliteit van deze algen is afhankelijk van de hoeveelheid zon en de kwaliteit van het water waarin ze gegroeid hebben. Daarom worden ze vooral gekweekt in gebieden waar de zon meer dan 320 dagen per jaar schijnt.

Daarnaast is de zuiverheid belangrijk. Dit samen maakt dat het goedkoopste product waarschijnlijk niet het beste is. Mocht je spirulina of chlorella willen proberen, informeer je dan goed voordat je een keuze maakt uit de verschillende aanbieders.

Wanneer je last hebt van energietekort en al langer moe bent is het goed om realistisch te zijn. Het gaat ook niet om een kortdurende oppepper, maar om een fundamentele verbetering in de energiestofwisseling in je lichaam. Waarschijnlijk is er niet één potje met een bepaald stofje dat jouw energieniveau naar een hoger niveau tilt.

Energietekort kan zich verschillend uiten