Eenzaam door continue vermoeidheid
Vermoeid zijn is al erg genoeg, maar als je je vaker moe voelt dan niet dan isoleert je dat. Je gaat vaker ‘nee’ zeggen en misschien wordt je op gegeven moment dan maar niet meer gevraagd. Petra is toch moe… Petra zegt toch nee… laat haar maar.
Voor je het weet wordt je kringetje kleiner en kleiner, maar de vermoeidheid die blijft. Als een blok aan je been houdt de vermoeidheid je gezelschap.
Nooit is hij weg.
Altijd daar.
Wat kun je doen als je eenzaam en vermoeid bent?
Gelukkig kun je tegenwoordig via internet toch contact houden met de buitenwereld. Door regelmatig actief te zijn op bijvoorbeeld Facebook wordt je niet vergeten. Echt, als je nog niet op Facebook zit kan ik het je aanraden. Vriendinnen die ik anders allang uit het oog zou zijn verloren zijn op die manier toch nog steeds in mijn leven. En heel af en toe zien we elkaar echt.
Door eerlijk te vertellen hoe je je voelt krijg je meer begrip, maar geef mensen ook handvatten. Niet gewoon zeggen ‘ik ben moe, ik doe niet mee’, maar vertel mensen je gebruiksaanwijzing gerust. Iedereen heeft zijn eigen wasvoorschrift. Bijvoorbeeld: ‘ik kan niet mee wandelen vanwege mijn vermoeidheid maar een rustig ommetje van een kwartier zou ik wel heel leuk vinden en zo doe ik toch wat aan mijn conditie’. Of ‘ik kan niet mee omdat ik de dag daarvoor al een afspraak heb en liever plan ik dan een rustdag in om op te laden, donderdag zou mij bijvoorbeeld wel goed uitkomen en het mag ook in het weekend’. Pas deze voorbeelden aan naar jouw eigen situatie; wees daarin assertief.
Of neem zelf het initiatief voor een samenzijn (het hoeft niet altijd een activiteit te zijn) zodat je die helemaal kunt sturen naar tijd en locatie hoe het jou uitkomt.
Zoek naar een lotgenotencontactgroep. Veel mensen met Chronisch Vermoeidheids Syndroom, of een andere chronische ziekte waarbij vermoeidheid vaak een bijwerking is, zitten in hetzelfde schuitje. Je kunt elkaar helpen. Een begrijpend woord doet wonderen. Je wordt weer gezien en voelt je begrepen.
Wanneer psychologische of sociale factoren samengaan met een ziekte, betekent dat niet per definitie dat die ziekte een mentale ziekte is of ‘tussen de oren’ zit. Een depressieve stemming door vereenzaming omdat de moeheid het meedoen aan sociale activiteiten belemmert is eerder een logisch gevolg dan een oorzaak.
We kunnen gezondheid en ziekte alleen begrijpen wanneer we naar de hele mens kijken, lichamelijk, cognitief en emotioneel, en naar de hele mens in diens omgeving, met diens geschiedenis.
Energietekort kan zich verschillend uiten
Meer mentale aspecten van vermoeidheid
Moe in het weekend en ziek op vakantie. Pech? Toeval?
Eindelijk weekend. Eindelijk vakantie. Eindelijk pensioen. En dan… ziek! Pech? Zo’n 3% van de mensen herkent dit en het wordt vrijetijdsziekte genoemd. Het is allerminst een mythe.
Verminder ‘stresshormoon’ cortisol in 20 minuten
Natuur is goed voor een mens. Dat weten we intuïtief allemaal, maar dat zal wetenschappers er niet van weerhouden om ook bewijs te leveren. Dan weten we tenminste hoe lang we minimaal in het bos moeten lopen als we daar ‘eigenlijk geen tijd’ voor hebben.
Eenzame mensen hebben 24% meer kans op vermoeidheid
Wij mensen zijn sociale dieren. We hebben elkaar nodig om gezond te blijven, maar de mate waarin verschilt. Er zijn mensen die graag alleen zijn, maar ook weer niet de hele tijd. Waar het om gaat is een gevoel van controle en aansluiting. Dat je weet dat je mensen kunt bereiken als je dat wilt, dat je je kunt terugtrekken als je dat wilt en dat je gelijkgestemden tegenkomt.
20% van de huisartsconsulten gaat over vermoeidheid
Vermoeidheid is geen ziekte op zich, maar een symptoom. De achterliggende oorzaak kan heel divers zijn. Naar schatting gaat zo’n 20% van de huisartsconsulten over vermoeidheid en een huisarts heeft dan aan de krappe 10 minuten veel te weinig om te achterhalen waar het nu eigenlijk over gaat.
Voedingstips: Eet je winterdip weg!
Niet iedereen heeft er evenveel last van, maar je kent hem vast wel: de beruchte winterdip. Als de wekker gaat is het nog donker. Als van kantoor naar huis rijdt: donker. Andere voedselkeuzes kunnen hier bij helpen.
Moe door je werk? Manage je werkstress
Wanneer je op tijd pauzeert kun je daarna juist effectiever werken.
Meditatie of mindfulness helpt je ook zaken in perspectief te zien en weer te ontspannen. Misschien vind je dit vaag, maar probeer het eens. Er zijn verschillende meditatiecursussen te vinden en je hebt er niets voor nodig. Je wordt je weer bewust van waar het allemaal om gaat en wie en waar jij bent in dit alles.