Eenzaam door continue vermoeidheid

apr 26, 2017Mentaal

Vermoeid zijn is al erg genoeg, maar als je je vaker moe voelt dan niet dan isoleert je dat. Je gaat vaker ‘nee’ zeggen en misschien wordt je op gegeven moment dan maar niet meer gevraagd. Petra is toch moe… Petra zegt toch nee… laat haar maar.

Voor je het weet wordt je kringetje kleiner en kleiner, maar de vermoeidheid die blijft. Als een blok aan je been houdt de vermoeidheid je gezelschap.

Nooit is hij weg.

Altijd daar.

Wat kun je doen als je eenzaam en vermoeid bent?

Gelukkig kun je tegenwoordig via internet toch contact houden met de buitenwereld. Door regelmatig actief te zijn op bijvoorbeeld Facebook wordt je niet vergeten. Echt, als je nog niet op Facebook zit kan ik het je aanraden. Vriendinnen die ik anders allang uit het oog zou zijn verloren zijn op die manier toch nog steeds in mijn leven. En heel af en toe zien we elkaar echt.

Door eerlijk te vertellen hoe je je voelt krijg je meer begrip, maar geef mensen ook handvatten. Niet gewoon zeggen ‘ik ben moe, ik doe niet mee’, maar vertel mensen je gebruiksaanwijzing gerust. Iedereen heeft zijn eigen wasvoorschrift. Bijvoorbeeld: ‘ik kan niet mee wandelen vanwege mijn vermoeidheid maar een rustig ommetje van een kwartier zou ik wel heel leuk vinden en zo doe ik toch wat aan mijn conditie’. Of ‘ik kan niet mee omdat ik de dag daarvoor al een afspraak heb en liever plan ik dan een rustdag in om op te laden, donderdag zou mij bijvoorbeeld wel goed uitkomen en het mag ook in het weekend’. Pas deze voorbeelden aan naar jouw eigen situatie; wees daarin assertief.

Of neem zelf het initiatief voor een samenzijn (het hoeft niet altijd een activiteit te zijn) zodat je die helemaal kunt sturen naar tijd en locatie hoe het jou uitkomt.

Zoek naar een lotgenotencontactgroep. Veel mensen met Chronisch Vermoeidheids Syndroom, of een andere chronische ziekte waarbij vermoeidheid vaak een bijwerking is, zitten in hetzelfde schuitje. Je kunt elkaar helpen. Een begrijpend woord doet wonderen. Je wordt weer gezien en voelt je begrepen. 

Wanneer psychologische of sociale factoren samengaan met een ziekte, betekent dat niet per definitie dat die ziekte een mentale ziekte is of ‘tussen de oren’ zit. Een depressieve stemming door vereenzaming omdat de moeheid het meedoen aan sociale activiteiten belemmert is eerder een logisch gevolg dan een oorzaak. 

We kunnen gezondheid en ziekte alleen begrijpen wanneer we naar de hele mens kijken, lichamelijk, cognitief en emotioneel, en naar de hele mens in diens omgeving, met diens geschiedenis.

Energietekort kan zich verschillend uiten