Eenzame mensen hebben 24% meer kans op vermoeidheid
Wij mensen zijn sociale dieren. We hebben elkaar nodig om gezond te blijven, maar de mate waarin verschilt.
Er zijn mensen die graag alleen zijn, maar ook weer niet de hele tijd.
Waar het om gaat is een gevoel van controle en aansluiting. Dat je weet dat je mensen kunt bereiken als je dat wilt, dat je je kunt terugtrekken als je dat wilt en dat je gelijkgestemden tegenkomt.
Zonder die controle (ongewenst te lang alleen zijn doordat je sociale contacten onbereikbaar zijn) en zonder aansluiting (wel omringd door mensen, maar je vindt geen sympathie of gelijkgestemden) gaan mensen zich eenzaam voelen.
Volgens onderzoekers van King’s College in Londen is er een verband tussen eenzaamheid en slaap. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 2232 tweelingen via een vragenlijst en slaaponderzoek.
Hun denkrichting gaat als volgt: Het zou kunnen dat je je minder veilig voelt als je je eenzaam voelt. Als je slaapt kun je niet op je veiligheid letten, durf je niet te slapen, slaap je daardoor onrustig en ga je je daardoor vermoeid voelen.
Zo proberen zij te verklaren waarom eenzame mensen 24% meer kans op vermoeidheid hebben.
Feelings of loneliness were associated with worse overall sleep quality. Loneliness was associated specifically with subjective sleep quality and daytime dysfunction. These associations were robust to controls for covariates. Among monozygotic twins, within-twin pair differences in loneliness were significantly associated with within-pair differences in sleep quality, indicating an association independent of unmeasured familial influences. The association between loneliness and sleep quality was exacerbated among individuals exposed to violence victimization in adolescence or maltreatment in childhood. — Psychological Medicine, Sleeping with one eye open
Energietekort kan zich verschillend uiten
Meer mentale aspecten van vermoeidheid
Moe in het weekend en ziek op vakantie. Pech? Toeval?
Eindelijk weekend. Eindelijk vakantie. Eindelijk pensioen. En dan… ziek! Pech? Zo’n 3% van de mensen herkent dit en het wordt vrijetijdsziekte genoemd. Het is allerminst een mythe.
Verminder ‘stresshormoon’ cortisol in 20 minuten
Natuur is goed voor een mens. Dat weten we intuïtief allemaal, maar dat zal wetenschappers er niet van weerhouden om ook bewijs te leveren. Dan weten we tenminste hoe lang we minimaal in het bos moeten lopen als we daar ‘eigenlijk geen tijd’ voor hebben.
20% van de huisartsconsulten gaat over vermoeidheid
Vermoeidheid is geen ziekte op zich, maar een symptoom. De achterliggende oorzaak kan heel divers zijn. Naar schatting gaat zo’n 20% van de huisartsconsulten over vermoeidheid en een huisarts heeft dan aan de krappe 10 minuten veel te weinig om te achterhalen waar het nu eigenlijk over gaat.
Eenzaam door continue vermoeidheid
Vermoeid zijn is al erg genoeg, maar als je je vaker moe voelt dan niet dan isoleert je dat. Je gaat vaker ‘nee’ zeggen en misschien wordt je op gegeven moment dan maar niet meer gevraagd. Petra is toch moe… Petra zegt toch nee… laat haar maar. Voor je het weet wordt je kringetje kleiner en kleiner, maar de vermoeidheid die blijft. Als een blok aan je been houdt de vermoeidheid je gezelschap. Nooit is hij weg. Altijd daar.
Voedingstips: Eet je winterdip weg!
Niet iedereen heeft er evenveel last van, maar je kent hem vast wel: de beruchte winterdip. Als de wekker gaat is het nog donker. Als van kantoor naar huis rijdt: donker. Andere voedselkeuzes kunnen hier bij helpen.
Moe door je werk? Manage je werkstress
Wanneer je op tijd pauzeert kun je daarna juist effectiever werken.
Meditatie of mindfulness helpt je ook zaken in perspectief te zien en weer te ontspannen. Misschien vind je dit vaag, maar probeer het eens. Er zijn verschillende meditatiecursussen te vinden en je hebt er niets voor nodig. Je wordt je weer bewust van waar het allemaal om gaat en wie en waar jij bent in dit alles.