Verminder ‘stresshormoon’ cortisol in 20 minuten
Natuur en frisse buitenlucht is goed voor een mens. Dat weten we intuïtief allemaal, maar dat zal wetenschappers er niet van weerhouden om ook bewijs te leveren. Dan weten we tenminste hoe lang we in het bos moeten lopen en hoe vaak. 😉
En voor de drukke gehaaste mensen onder ons, die daar ‘eigenlijk’ allemaal geen tijd voor hebben, is het handig te weten wat de minimale dosis moet zijn voor een optimaal effect.
Als je een kosten-baten analyse doet kom je uit op 20-30 minuten. Daarboven neemt het gunstige effect nog steeds toe, maar niet meer zo snel.
Tot bovenstaande conclusie kwamen de onderzoekers in het volgende artikel:
“The efficiency of a nature pill per time expended was greatest between 20 and 30 min, after which benefits continued to accrue, but at a reduced rate.”
“Stress reduction through contact with nature is well established, but far less is known about the contribution of contact parameters – duration, frequency, and nature quality. This study describes the relationship between duration of a nature experience (NE), and changes in two physiological biomarkers of stress.
The stress markers revealed that taking a nature pill reduces stress by 21%/h (salivary cortisol) and 28%/h (salivary amylase).”
– Bron: Front. Psychol. 4 april 2019
De natuur als medicijn
In bovengenoemd onderzoek noemen ze het een Nature Pill en dat is geen pil die je kunt doorslikken. Een Nature Pill gaat om het voorschrijven van de natuur als medicijn. Geen idee hoe vaak dat al gebeurt, maar het is een goed idee om dat vaker te doen. Het is namelijk goedkoop, het werkt én kent geen bijwerkingen. Tenminste… als je gelooft dat er geen slecht weer bestaat, alleen slechte kleding. 😉
Met de muur groen verven en dennengeur verstuiven ben je er niet
Het is natuurlijk een illusie te denken dat een echte totaalervaring te vervangen is door een pil. Je kunt de werking van een sinaasappel ook niet vervangen door een vitamine C capsule. Een gebrek aan liefde laat zich niet oplossen met euforische drugs. En bewegen in de natuur laat zich niet vervangen door een sportschool met groen geverfde muren en dennengeur.
Een sinaasappel is méér dan alleen vitamine C. En een bos is meer dan alleen groen en geurend.
Om de voordelen te kunnen ervaren zul je het dus ook echt moeten doen.
Shinin-yoku oftewel Forest Bathing
‘Bosbaden’ is geen nieuw idee. Dat we er ontspannen van raken en dat dat gezond is lijkt me ook geen verrassing.
Maar als het er om gaat hóe het precies werkt dan is er nog veel onduidelijkheid om op te helderen.
Ik zeg: “Wacht daar niet op. Begin gewoon met elke dag 20 minuten buitenlucht. Het liefst in de natuur. Het liefst direct in de ochtend. En langer is iets beter.”
Bronartikel
Hunter et al. ‘Urban Nature Experiences Reduce Stress in the Context of Daily Life Based on Salivary Biomarkers.’ Frontiers in Psychology, 4 april 2019 (artikel)
Energietekort kan zich verschillend uiten
Meer mentale aspecten van vermoeidheid
Moe in het weekend en ziek op vakantie. Pech? Toeval?
Eindelijk weekend. Eindelijk vakantie. Eindelijk pensioen. En dan… ziek! Pech? Zo’n 3% van de mensen herkent dit en het wordt vrijetijdsziekte genoemd. Het is allerminst een mythe.
Eenzame mensen hebben 24% meer kans op vermoeidheid
Wij mensen zijn sociale dieren. We hebben elkaar nodig om gezond te blijven, maar de mate waarin verschilt. Er zijn mensen die graag alleen zijn, maar ook weer niet de hele tijd. Waar het om gaat is een gevoel van controle en aansluiting. Dat je weet dat je mensen kunt bereiken als je dat wilt, dat je je kunt terugtrekken als je dat wilt en dat je gelijkgestemden tegenkomt.
20% van de huisartsconsulten gaat over vermoeidheid
Vermoeidheid is geen ziekte op zich, maar een symptoom. De achterliggende oorzaak kan heel divers zijn. Naar schatting gaat zo’n 20% van de huisartsconsulten over vermoeidheid en een huisarts heeft dan aan de krappe 10 minuten veel te weinig om te achterhalen waar het nu eigenlijk over gaat.
Eenzaam door continue vermoeidheid
Vermoeid zijn is al erg genoeg, maar als je je vaker moe voelt dan niet dan isoleert je dat. Je gaat vaker ‘nee’ zeggen en misschien wordt je op gegeven moment dan maar niet meer gevraagd. Petra is toch moe… Petra zegt toch nee… laat haar maar. Voor je het weet wordt je kringetje kleiner en kleiner, maar de vermoeidheid die blijft. Als een blok aan je been houdt de vermoeidheid je gezelschap. Nooit is hij weg. Altijd daar.
Voedingstips: Eet je winterdip weg!
Niet iedereen heeft er evenveel last van, maar je kent hem vast wel: de beruchte winterdip. Als de wekker gaat is het nog donker. Als van kantoor naar huis rijdt: donker. Andere voedselkeuzes kunnen hier bij helpen.
Moe door je werk? Manage je werkstress
Wanneer je op tijd pauzeert kun je daarna juist effectiever werken.
Meditatie of mindfulness helpt je ook zaken in perspectief te zien en weer te ontspannen. Misschien vind je dit vaag, maar probeer het eens. Er zijn verschillende meditatiecursussen te vinden en je hebt er niets voor nodig. Je wordt je weer bewust van waar het allemaal om gaat en wie en waar jij bent in dit alles.