Perfectionisme en faalangst
Perfectionisme hangt vaak samen met faalangst en nog een aantal andere negatieve bijverschijnselen.
Perfectionisme is zwaar voor jezelf en je omgeving
Als iets nooit goed genoeg is ben je ook nooit tevreden over je werk en over jezelf. Zo is perfectionisme een bron van minderwaardigheidsgevoelens.
Je hebt het gevoel dat je continu jezelf moet bewijzen om er te mogen zijn.
Elke dag weer je plek verdienen, terwijl… je verdient die plek al puur omdat je leeft. Omdat jij jij bent!
Perfectionisme en faalangst leiden keer op keer tot teleurstellingen, waardoor depressieve gevoelens en uitzichtloosheid een kans krijgen zich vast te bijten in je leven.
Het put je uit en als perfectionisme niet de oorzaak is van je vermoeidheidsklachten, dan zal het zeker een factor zijn in het vergroten of in stand houden daarvan.
Kortom… hoe mooi het ook klinkt om alles perfect te willen doen, het is niet gezond voor je. En ook niet voor je omgeving, want meestal is het zo dat perfectionisten – die hoge eisen stellen aan zichzelf – ook hoge eisen stellen aan hun omgeving.
Wordt je bewust van je gedachten
Probeer eens te bespeuren wat je gedachten zijn terwijl je met een activiteit bezig bent. Zit je jezelf op te jutten of juist vermanend toe te spreken. Wees je bewust van dat innerlijke stemmetje, want het heeft het niet altijd het beste met je voor. Als je je eerst bewust wordt van je gedachten erover kun je die gedachten gaan vervangen door positieve gedachten.
Bijvoorbeeld de gedachte ‘Er klopt helemaal niets van’, kun je vervangen door de gedachte ‘Niet alles is verkeerd. Sommige dingen kloppen wel en andere kunnen beter’.
Geef jezelf elke dag een paar krullen
Als je de dag afsluit heb ik hier wat huiswerk voor je. Maak een lijstje van ALLES dat goed is gedaan die dag. Hoe triviaal het misschien ook lijkt. Perfectionisten gaan vaak voorbij aan de dingen die goed gaan. Alsof dat allemaal maar normaal en vanzelfsprekend is. Je mist zo ook de beloning en de positieve gevoelens die daarbij horen.
Al onthoud je maar één ding van dit artikel, laat het dan dit zijn: sta elke dag stil bij de positieve resultaten die je die dag hebt bereikt.
Energietekort kan zich verschillend uiten
Meer mentale aspecten van vermoeidheid
Moe in het weekend en ziek op vakantie. Pech? Toeval?
Eindelijk weekend. Eindelijk vakantie. Eindelijk pensioen. En dan… ziek! Pech? Zo’n 3% van de mensen herkent dit en het wordt vrijetijdsziekte genoemd. Het is allerminst een mythe.
Verminder ‘stresshormoon’ cortisol in 20 minuten
Natuur is goed voor een mens. Dat weten we intuïtief allemaal, maar dat zal wetenschappers er niet van weerhouden om ook bewijs te leveren. Dan weten we tenminste hoe lang we minimaal in het bos moeten lopen als we daar ‘eigenlijk geen tijd’ voor hebben.
Eenzame mensen hebben 24% meer kans op vermoeidheid
Wij mensen zijn sociale dieren. We hebben elkaar nodig om gezond te blijven, maar de mate waarin verschilt. Er zijn mensen die graag alleen zijn, maar ook weer niet de hele tijd. Waar het om gaat is een gevoel van controle en aansluiting. Dat je weet dat je mensen kunt bereiken als je dat wilt, dat je je kunt terugtrekken als je dat wilt en dat je gelijkgestemden tegenkomt.
20% van de huisartsconsulten gaat over vermoeidheid
Vermoeidheid is geen ziekte op zich, maar een symptoom. De achterliggende oorzaak kan heel divers zijn. Naar schatting gaat zo’n 20% van de huisartsconsulten over vermoeidheid en een huisarts heeft dan aan de krappe 10 minuten veel te weinig om te achterhalen waar het nu eigenlijk over gaat.
Eenzaam door continue vermoeidheid
Vermoeid zijn is al erg genoeg, maar als je je vaker moe voelt dan niet dan isoleert je dat. Je gaat vaker ‘nee’ zeggen en misschien wordt je op gegeven moment dan maar niet meer gevraagd. Petra is toch moe… Petra zegt toch nee… laat haar maar. Voor je het weet wordt je kringetje kleiner en kleiner, maar de vermoeidheid die blijft. Als een blok aan je been houdt de vermoeidheid je gezelschap. Nooit is hij weg. Altijd daar.
Voedingstips: Eet je winterdip weg!
Niet iedereen heeft er evenveel last van, maar je kent hem vast wel: de beruchte winterdip. Als de wekker gaat is het nog donker. Als van kantoor naar huis rijdt: donker. Andere voedselkeuzes kunnen hier bij helpen.