Over lachtherapie en lachyoga
We weten allemaal dat lachen gezond is, maar geldt dat ook als je lacht zonder reden? Er zijn verschillende aanwijzingen dat dat inderdaad het geval is.
Je kunt wachten op een reden om te lachen, maar je kunt ook gewoon gaan beginnen met lachen. Het maakt niet uit dus dan kun je maar beter beginnen.
Lachen is gezond
Als je lacht vermindert stress, omdat alle lichaamsmechanismen zich ontspannen. Je kunt dus letterlijk je stress weglachen. Je lichaam krijgt dan beter de kans zich te herstellen van vermoeidheid. Maak er een gewoonte van om elke dag te lachen.
De voordelen van lachen op een rijtje:
- Lachen ontspant je spieren.
- Lachen verlaagt het niveau van stresshormonen in je lichaam.
- Lachen helpt je immuunsysteem waardoor je weerstand tegen infecties verbetert.
- Lachen leidt tot de aanmaak van het gelukshormoon endorfine dat ook pijnstillend werkt.
- Lachen leidt tot de aanmaak van serotonine en dopamine waardoor depressie vermindert.
- Lachen is goed voor je longen.
- Lachen maakt je aantrekkelijk.
Wat is lachtherapie?
Lachtherapie is een meditatievorm afkomstig uit India (zie ook lachyoga). De therapie gaat er vanuit dat je zonder reden lacht en dat kan dus wel even wennen zijn en raar overkomen. Je moet je echt proberen eraan over te geven zodat je de positieve effecten ervan kunt ervaren.
Meestal wordt een lachtherapiesessie in drie fasen ingedeeld:
- Eerst wordt ervoor gezorgd dat je lichamelijk ontspannen bent via ademhalings- en rekoefeningen.
- Daarna start het eigenlijke lachen. Eerst rustig aan met een glimlach tot je uiteindelijk het met je hele lichaam uitschatert en er buikpijn van zou kunnen krijgen.
- Daarna wordt je weer stil en bewust van je omgeving en het effect op je lichaam.
Wat is lachyoga?
Lachyoga (Hasya Yoga) werd in 1995 geïntroduceerd door de Indiase cardioloog dr. Madan Kataria. Hij combineerde Oosterse wijsheden uit de yogaleer met wetenschappelijke inzichten. In de basis is lachyoga gewoon lachen zonder reden en je doet het in een groep. Het lachen van de ander werkt aanstekelijk en zo wordt het gemakkelijker om ook te lachen. Lachen is niet het doel op zich. Er wordt ook gewerkt met ademhalingsoefeningen, ontspanningsoefeningen, meditaties, dans en meditatie of mindfulness.
Onderschat de enorme kracht van lachen niet. Je hoeft niet direct naar een lachtherapie of lachyoga sessie, maar je kunt wel thuis al voorzichtig starten met lachmeditatie of lachoefeningen. Begin klein. Glimlach op verschillende momenten op de dag. Plooi je gezicht in een voorzichtige glimlach als je alleen bent en ervaar het effect.
Energietekort kan zich verschillend uiten
Meer mentale aspecten van vermoeidheid
Moe in het weekend en ziek op vakantie. Pech? Toeval?
Eindelijk weekend. Eindelijk vakantie. Eindelijk pensioen. En dan… ziek! Pech? Zo’n 3% van de mensen herkent dit en het wordt vrijetijdsziekte genoemd. Het is allerminst een mythe.
Verminder ‘stresshormoon’ cortisol in 20 minuten
Natuur is goed voor een mens. Dat weten we intuïtief allemaal, maar dat zal wetenschappers er niet van weerhouden om ook bewijs te leveren. Dan weten we tenminste hoe lang we minimaal in het bos moeten lopen als we daar ‘eigenlijk geen tijd’ voor hebben.
Eenzame mensen hebben 24% meer kans op vermoeidheid
Wij mensen zijn sociale dieren. We hebben elkaar nodig om gezond te blijven, maar de mate waarin verschilt. Er zijn mensen die graag alleen zijn, maar ook weer niet de hele tijd. Waar het om gaat is een gevoel van controle en aansluiting. Dat je weet dat je mensen kunt bereiken als je dat wilt, dat je je kunt terugtrekken als je dat wilt en dat je gelijkgestemden tegenkomt.
20% van de huisartsconsulten gaat over vermoeidheid
Vermoeidheid is geen ziekte op zich, maar een symptoom. De achterliggende oorzaak kan heel divers zijn. Naar schatting gaat zo’n 20% van de huisartsconsulten over vermoeidheid en een huisarts heeft dan aan de krappe 10 minuten veel te weinig om te achterhalen waar het nu eigenlijk over gaat.
Eenzaam door continue vermoeidheid
Vermoeid zijn is al erg genoeg, maar als je je vaker moe voelt dan niet dan isoleert je dat. Je gaat vaker ‘nee’ zeggen en misschien wordt je op gegeven moment dan maar niet meer gevraagd. Petra is toch moe… Petra zegt toch nee… laat haar maar. Voor je het weet wordt je kringetje kleiner en kleiner, maar de vermoeidheid die blijft. Als een blok aan je been houdt de vermoeidheid je gezelschap. Nooit is hij weg. Altijd daar.
Voedingstips: Eet je winterdip weg!
Niet iedereen heeft er evenveel last van, maar je kent hem vast wel: de beruchte winterdip. Als de wekker gaat is het nog donker. Als van kantoor naar huis rijdt: donker. Andere voedselkeuzes kunnen hier bij helpen.