Slapeloze nachten: Hebben vrouwen hier meer last van?

door aug 21, 2019Slapen

“Bijna een kwart van de Nederlanders van 25 jaar of ouder had in 2018 slaapproblemen”, meldt het CBS op 20 augustus 2019. Dat zijn er veel; meer dan vorig jaar. Grof weg heb je het dan over zo’n 2,9 miljoen mensen die aangeven in de afgelopen 2 weken last te hebben gehad van problemen met slapen.

Over het CBS onderzoek

Hoe komt dit onderzoek tot stand? Elk jaar benadert het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) bijna 15 duizend personen via een steekproef uit de Basisregistratie Personen. Niet iedereen reageert, maar over algemeen is de respons zo rond de 60%. Je houdt er dus zo’n 9000 over die input leveren voor het onderzoek. Om de resultaten jaar na jaar met elkaar te kunnen vergelijken worden er een aantal correcties toegepast. Echter wanneer ook de vragenlijst zelf verandert, en dus de methode, moet je wel oppassen met jaren vergelijken. Sinds 2013 wordt eenzelfde methode gehanteerd.

Klik hier om CBS data in te zien »

Het CBS verdeelt de respondenten onder in verschillende groepen en dan vallen een aantal dingen op:

  1. Vrouwen rapporteren meer last van slaapproblemen te hebben dan mannen (resp. 27,4% t.o.v. 16,3%).
  2. Nederlanders van 50 jaar en ouder hebben vaker slaapproblemen dan Nederlanders onder de 50 jaar.
  3. De groep die aangeeft het meest last te hebben van slapeloze nachten is de groep van 55 tot 65 jaar. Het percentage is hier 26,9%.

“Uit analyse op basis van de Gezondheidsenquête blijkt dat geestelijke gezondheid, langdurige aandoeningen en pijn samenhangen met de gemelde slaapproblemen. Geestelijk ongezonde personen hadden een drie keer hogere kans op slaapproblemen dan anderen. Het hebben van vier of meer langdurige aandoeningen verhoogde 2,5-maal de kans op slaapproblemen”.
Bron: CBS.nl 20 augustus 2019

Slaapproblemen komen in verhouding meer voor bij mensen die arbeidsongeschikt zijn, een slechte geestelijke gezondheid hebben, last hebben van één of meerdere chronische aandoeningen en/of pijn. Hierbij gaat het om een correlatie, dat wil zeggen dat er een verband wordt geconstateerd maar dat niet kan worden gezegd wat nu oorzaak en wat gevolg is. Met dit type onderzoek (vragenlijsten) is dat namelijk niet mogelijk.

Je zou kunnen redeneren dat pijn leidt tot het moeilijk een fijne slaaphouding vinden en daarmee tot slaapproblemen. En dat slaapproblemen op zichzelf weer aanleiding kunnen geven tot een verhoogde kans op allerlei aandoeningen.

Slaap is namelijk enorm belangrijk.

En nog steeds enorm onderschat.

Wanneer je slaapt ben je niet simpelweg buiten westen. Een heel orkest aan processen wordt ’s nachts gecoördineerd terwijl je voor het oog gewoon lekker ligt te niksen in dromenland. Eén van die processen is een soort van “grote schoonmaakbeurt” van je brein. En zo zou chronisch slaapgebrek kunnen leiden tot een verslechterde geestelijke gezondheid.

Energietekort kan zich verschillend uiten

Wil je meer weten over slaap? Lees dan ook:

Melatonine: Hoe maak je dit slaaphormoon?

Melatonine: Hoe maak je dit slaaphormoon?

Melatonine is ons slaaphormoon. Hormonen zijn de boodschapperstofjes in ons lichaam die opdrachten doorgeven. Maar zonder hormoon, geen opdracht en dus ook geen uitvoering van de taak. En dan lig je wakker. Wat heeft jouw lichaam nodig om melatonine te maken?

Hoe slecht is teveel slaap voor je gezondheid?

Hoe slecht is teveel slaap voor je gezondheid?

Is het waar dat meer dan 8 uur slapen per nacht slecht is voor je gezondheid? Dat hoor je weleens toch? Maar is het ook zo en waarom dan? Laten we eens kijken hoe dit zit en of je je nu echt zorgen moet maken als je een lange nachtrust hebt gehad.

Paar korte nachtjes al funest voor je vetmetabolisme

Paar korte nachtjes al funest voor je vetmetabolisme

Slaap je doordeweeks een stuk minder dan in het weekend? Dat heeft meer invloed op je vetmetabolisme dan je denkt. En één goede nacht slaapt het niet weg. Slaapgebrek is gewoon nog veel ongezonder dan we al denken. Vermoeidheid is maar één van de problemen en dat is al erg genoeg.

Waarom zomaar wat melatonine slikken je slaapprobleem niet oplost

Waarom zomaar wat melatonine slikken je slaapprobleem niet oplost

Melatonine is vrij verkrijgbaar, maar het op de juiste manier inzetten vraagt wel om enige kennis. De vraag is niet alleen óf je het zou moeten gebruiken, maar ook hoeveel, wanneer, welke vorm, wie het vooral niet zou moeten gebruiken en wat dan wel de oplossing is voor het slaapprobleem.

Bijslapen: Gebruik je het weekend om te compenseren?

Bijslapen: Gebruik je het weekend om te compenseren?

Wanneer je door de weeks niet aan voldoende slaap komt is het verleidelijk om dat dan maar in het weekend in te halen. Je zult zeker niet de enige zijn die dat doet. Heerlijk toch om de wekker niet te zetten en bij te tanken. Maar dat heeft wel zijn keerzijde.

Waarom zijn mensen moe?