Waarom zomaar wat melatonine slikken je slaapprobleem niet oplost

door aug 16, 2019Slapen

Melatonine is vrij verkrijgbaar, maar het op de juiste manier inzetten vraagt wel om enige kennis. Te beginnen met of het probleem waarvoor je melatonine wilt gebruiken, wel een melatonineprobleem is. Want is het dat niet, dan los je uiteraard je probleem niet op maar kun je wel last hebben van ongewenste effecten.

“Melatonine is een hormoon. Het is geen eenvoudig, onschuldig stofje.”

Ysbrand van der Werf

Slaapprofessor

De vraag is niet alleen óf je het zou moeten gebruiken, maar ook hoeveel, wanneer, welke vorm, wie het vooral niet zou moeten gebruiken en wat dan wel de oplossing is voor het slaapprobleem.

“Melatonine gebruik je makkelijk verkeerd, omdat je het precies op het goede tijdstip moet innemen”, zegt slaaponderzoeker Annemarie Luik. Als je het te laat neemt, kan het meer slaperigheid veroorzaken overdag.

Annemarie Luik

Erasmus MC, NOS 16 aug'19

Ongeveer een kwart van de kinderen heeft slaapproblemen. Uit onderzoek van het Erasmus MC is gebleken dat 6 procent van de kinderen van 10 en 11 jaar wekelijks het middel gebruikt om in slaap te komen.

Annemarie Luik

Erasmus MC, NOS 23 jul'19

Melatonine vertoont een circa 24-uurs ritme

Melatonine (oftewel N-acetyl-5-methoxytryptamine) is een lichaamseigen stof. Je maakt dit slaaphormoon dus helemaal zelf. En omdat het bekend staat als “slaaphormoon” en “natuurlijk” wordt het dan te pas en te onpas gekozen als hulpmiddel om fijn in slaap te vallen.

melatonine

Melatonine vertoont een 24-uurs ritme; je circadiaans ritme. Dit hormoon wordt langzaam opgebouwd in de schemerige avonduren, bereikt een paar uur na middernacht zijn piek om dan weer geleidelijk af te nemen. Het licht van de dageraad, maar ook kunstlicht, werkt als een rem op de productie van melatonine.

Een melatonine supplement kan onmogelijk je natuurlijke melatoninepatroon vervangen. Zelfs time-released melatoninetabletten kunnen dat alleen maar bij benadering een beetje nabootsen. En zit je verkeerd, dan is melatonine ’s ochtends nog te hoog en word je geradbraakt wakker.

Zelf melatonine maken

Wil je meer weten over melatonine? Lees ‘Melatonine: Hoe maak je dit slaaphormoon?’ en ontdek:

  • Wat je lichaam nodig heeft om zelf melatonine te maken.
  • Waarom alleen melatonine niet genoeg is om te slapen.
Koffie & Cafeine

Niet elk slaapprobleem is een melatonineprobleem

Melatonine is maar één van de stoffen die een rol speelt in het orkest dat je in slaap zingt. Een slaapprobleem kan ook worden veroorzaakt door een probleem bij een andere speler.

Maar stel dat het wél helpt en je met het supplement je eigen gebrekkige melatonineproductie compenseert. Dan weet je dus ook waar je aan kunt werken in je herstel.

Melatonine slikken is niet de oplossing; je melatonineproductie herstellen wel. Zelfs met time-released melatonine krijg je nooit je ritme zoals het hoort te zijn. En melatonine is méér dan “alleen maar” een slaaphormoon. Wist je bijvoorbeeld dat het ook een belangrijk anti-oxidant is in je mitochondriën?

Melatoninesuppletie als reset bij jetlag

Melatonine is niet zozeer een slaapmiddel als wel een biologische klok-resetmiddel. Daarom wordt melatonine weleens ingezet om de symptomen van jetlag af te zwakken. Niet als je een uurtje of wat verschil hebt, maar wel wanneer je een lange vlucht over meerdere tijdzones maakt. Vooral wanneer je naar het oosten vliegt zou melatonine je kunnen helpen. De website Apotheek.nl vertelt je daar meer over.

Wanneer je de slaap niet kunt vatten kan dat ook aan andere dingen liggen dan aan een tekort aan melatonine. Ga dus niet op eigen houtje hormonen slikken. Besef ook dat een structurele oplossing voor energietekort, slaapproblemen en vermoeidheid niet in pilvorm bestaat.

Energietekort kan zich verschillend uiten

Wil je meer weten over slaap? Lees dan ook:

Melatonine: Hoe maak je dit slaaphormoon?

Melatonine: Hoe maak je dit slaaphormoon?

Melatonine is ons slaaphormoon. Hormonen zijn de boodschapperstofjes in ons lichaam die opdrachten doorgeven. Maar zonder hormoon, geen opdracht en dus ook geen uitvoering van de taak. En dan lig je wakker. Wat heeft jouw lichaam nodig om melatonine te maken?

Hoe slecht is teveel slaap voor je gezondheid?

Hoe slecht is teveel slaap voor je gezondheid?

Is het waar dat meer dan 8 uur slapen per nacht slecht is voor je gezondheid? Dat hoor je weleens toch? Maar is het ook zo en waarom dan? Laten we eens kijken hoe dit zit en of je je nu echt zorgen moet maken als je een lange nachtrust hebt gehad.

Paar korte nachtjes al funest voor je vetmetabolisme

Paar korte nachtjes al funest voor je vetmetabolisme

Slaap je doordeweeks een stuk minder dan in het weekend? Dat heeft meer invloed op je vetmetabolisme dan je denkt. En één goede nacht slaapt het niet weg. Slaapgebrek is gewoon nog veel ongezonder dan we al denken. Vermoeidheid is maar één van de problemen en dat is al erg genoeg.

Slapeloze nachten: Hebben vrouwen hier meer last van?

Slapeloze nachten: Hebben vrouwen hier meer last van?

“Bijna een kwart van de Nederlanders van 25 jaar of ouder had in 2018 slaapproblemen”, meldt het CBS op 20 augustus 2019. Dat zijn er veel; meer dan vorig jaar. Grof weg heb je het dan over zo’n 2,9 miljoen mensen die aangeven in de afgelopen 2 weken last te hebben gehad van problemen met slapen. Welke groepen mensen hebben het meest last van slaapproblematiek denk je?

Bijslapen: Gebruik je het weekend om te compenseren?

Bijslapen: Gebruik je het weekend om te compenseren?

Wanneer je door de weeks niet aan voldoende slaap komt is het verleidelijk om dat dan maar in het weekend in te halen. Je zult zeker niet de enige zijn die dat doet. Heerlijk toch om de wekker niet te zetten en bij te tanken. Maar dat heeft wel zijn keerzijde.

Waarom zijn mensen moe?