Hoe slecht is teveel slaap voor je gezondheid?
Dat je niet te weinig moet slapen is wel bekend, maar je hoort ook weleens dat teveel slaap ook slecht is voor je gezondheid. Word je echt ongezond van te lang in je bed liggen?
Voor volwassenen zou 7 tot 8 uur slaap optimaal zijn. Minder is niet goed en meer ook niet, maar waarom eigenlijk?
Wanneer is langer slapen normaal?
Mensen die een slaapschuld hebben opgelopen, bijvoorbeeld door een nachtje doorhalen, slapen de nacht daarop meer. Niet om het 100% in te halen, maar wel meer dan normaal.
Wie grieperig is slaapt ook meer en komt misschien wel helemaal zijn bed niet uit.
Dat zijn scenario’s die ieder mens wel kent en dan is (te) lang slapen ook gewoon fysiologie. Je lijft doet wat het moet doen en herstelt dan weer.
Inefficiënte slapers
Niet elke uur slaap is gelijk. Wanneer je efficiënt slaapt heb je minder uur slaap nodig. Je bent eerder ‘klaar’.
Daar tegenover staan mensen die heel veel uren in bed doorbrengen, maar tussendoor veel wakker worden en/of wanneer ze slapen een slechte kwaliteit van slaap genieten. Meer slapen of nog langer in bed blijven liggen maakt dan niet dat ze alsnog uitgerust en opgefrist aan hun dag beginnen.
Het zit hem dus niet altijd in de kwantiteit (de hoeveelheid slaap). Is de slaapkwaliteit slecht, dan kun je dat nauwelijks compenseren met meer uren slaap.
Lig je genoeg uren in bed, maar raak je toch niet uitgerust? Probeer dan eens eerst je slaapkwaliteit te verbeteren en pas daarna de slaapkwantiteit.
Waarom is teveel slaap niet goed?
Teveel slaap betekent dat je te lang in bed ligt, en alles met het woord je ‘te’ is niet gezond. Je bent passief, voelt je passief, gebruikt je spieren niet waardoor je lichaam ze maar gaat afbreken, je doorbloeding verslechterd en je algehele conditie gaat achteruit.
Er is onderzoek dat aantoont dat mensen die slechts 2 uur meer slaap krijgen een grotere kans zouden hebben op een beroerte of hartaanval.
Wat je je daarbij moet afvragen is:
Is slaap daar de directe oorzaak van, of – en dat lijkt toch waarschijnlijker – is er iets anders aan de hand waardoor je én meer behoefte hebt om langer te slapen én een grotere kans hebt op een beroerte of hartaanval?
Interessanter is dus om te kijken naar waarom je dan teveel zou slapen.
Waardoor slaap je teveel?
Ziekte of stress van welke aard dan ook kan ervoor zorgen dat je meer slaapt dan anders. Deels is dat normaal, want je helpt zo je herstel.
De bedoeling van herstelslaap is dat het tijdelijk is. Anders kun je niet van echt herstel spreken. En als slaap niet maakt dat je herstelt, is er een andere strategie nodig.
Aandoeningen die worden geassocieerd met verhoogde slaapbehoefte zijn onder andere: chronische ontstekingen, slaapapneu, hartfalen, depressie en obesitas. Ook bepaalde (sederende) medicijnen kunnen maken dat je meer slaapt.
Wanneer je voor langere tijd langer slaapt dan je gewend was en niet uitgerust wakker wordt is dat een symptoom. Op zich is veel slaap op zichzelf niet ongezond, maar is het eerder een teken dat er iets aan de hand is en kan het niet oplossen daarvan uiteindelijk tot grote gezondheidsklachten leiden. Iets om uit te zoeken dus, zodat je het op tijd kunt oplossen.
Energietekort kan zich verschillend uiten
Wil je meer weten over slaap? Lees dan ook:
Slaap en neuroplasticiteit na een herseninfarct of TIA
Een herseninfarct of TIA kan ingrijpende gevolgen hebben voor iemands leven. Wist je dat slaap een cruciale rol speelt in het herstelproces? Slaap en neuroplasticiteit zijn de sleutel tot herstel na een (mini)beroerte.
Melatonine: Hoe maak je dit slaaphormoon?
Melatonine is ons slaaphormoon. Hormonen zijn de boodschapperstofjes in ons lichaam die opdrachten doorgeven. Maar zonder hormoon, geen opdracht en dus ook geen uitvoering van de taak. En dan lig je wakker. Wat heeft jouw lichaam nodig om melatonine te maken?
Paar korte nachtjes al funest voor je vetmetabolisme
Slaap je doordeweeks een stuk minder dan in het weekend? Dat heeft meer invloed op je vetmetabolisme dan je denkt. En één goede nacht slaapt het niet weg. Slaapgebrek is gewoon nog veel ongezonder dan we al denken. Vermoeidheid is maar één van de problemen en dat is al erg genoeg.
Slapeloze nachten: Hebben vrouwen hier meer last van?
“Bijna een kwart van de Nederlanders van 25 jaar of ouder had in 2018 slaapproblemen”, meldt het CBS op 20 augustus 2019. Dat zijn er veel; meer dan vorig jaar. Grof weg heb je het dan over zo’n 2,9 miljoen mensen die aangeven in de afgelopen 2 weken last te hebben gehad van problemen met slapen. Welke groepen mensen hebben het meest last van slaapproblematiek denk je?
Waarom zomaar wat melatonine slikken je slaapprobleem niet oplost
Melatonine is vrij verkrijgbaar, maar het op de juiste manier inzetten vraagt wel om enige kennis. De vraag is niet alleen óf je het zou moeten gebruiken, maar ook hoeveel, wanneer, welke vorm, wie het vooral niet zou moeten gebruiken en wat dan wel de oplossing is voor het slaapprobleem.
Bijslapen: Gebruik je het weekend om te compenseren?
Wanneer je door de weeks niet aan voldoende slaap komt is het verleidelijk om dat dan maar in het weekend in te halen. Je zult zeker niet de enige zijn die dat doet. Heerlijk toch om de wekker niet te zetten en bij te tanken. Maar dat heeft wel zijn keerzijde.