Vermoeid wakker worden en snoozen

jun 18, 2012Slapen

Vermoeid wakker wordenHeb je ’s ochtends een uur nodig om wakker te worden… of zoals ik vroeger wel 2 uur? Dan ken je waarschijnlijk wel het fenomeen ‘snoozen’ want wat is het verleidelijk om de wekker steeds maar af te drukken en toch te blijven liggen. “Nog eventjes”, denk je dan, en voor je het weet ben je zo weer een uur verder.

Nu hebben we allemaal wel wat hulp nodig om ’s ochtends op te staan want wie gebruikt er nu geen wekker, zet geen radio aan of drinkt er geen koffie. Gemiddeld hebben we toch wel een kwartiertje nodig om ons fit te voelen. Dit artikel is voor degenen die daar ver overheen gaan. Die aan een kwartier lang niet genoeg hebben.

Waarom worden we vermoeid wakker?

Volgens slaapexpert Dr. Neil Stanley worden we moe wakker vanwege twee redenen:

  • Je hebt waarschijnlijk slaaptekort. Je krijgt minder slaap dan je nodig hebt.
  • Je lichaamsritme is in de war. Je lichaam houdt van ritme en voorspelbaarheid en de meeste vermoeidheid komt doordat we er gewoon heel slecht in zijn om ons aan regelmatige bedtijden te houden (elke nacht op dezelfde tijd naar bed en elke ochtend op dezelfde tijd eruit).

Ons lichaam heeft een uiterst nauwkeurige interne klok. In het uur voordat we wakker worden worden al voorbereidingen getroffen. Vergelijk het maar met wat je computer allemaal doet als in de tijd nadat je op de aan-knop het gedrukt en de tijd dat er daadwerkelijk wat op je scherm staat en je kunt gaan werken.

Je slaap wordt lichter, je lichaamstemperatuur gaat omhoog en er worden hormonen vrijgemaakt zoals cortisol (het ‘stresshormoon’) zodat je de energie krijgt die nodig is om op te starten. Maar wat als je lichaam geen ritme heeft? Hoe moet het dan weten wanneer het deze voorbereidingen moet treffen? Je alarmklok gaat dan af, maar je lichaam is er nog niet klaar voor en dát is waarom je je zo moe voelt bij het wakker worden.

Hoe krijg je je lichaam weer in een ritme?

Het is niet moeilijk om je lichaam weer aan een ritme te laten wennen, zodat het ’s ochtends de noodzakelijke voorbereidingen kan treffen om jou lekker wakker te laten worden. Je zet gewoon je alarm elke dag op dezelfde tijd. Ja, zelfs in de weekenden en vakanties! Met een paar weken zal je lichaam dan weer weten ‘hoe laat’ het is. Wat je dan kunt gaan ervaren – mits je voldoende nachtrust pakt en op tijd naar bed gaat – is dat je automatisch wakker wordt een paar minuten voordat je wekker gaat. Want jouw lichaam weet echt wel dat je zo’n hekel hebt aan dat geluid.

Zet je wekker op de tijd dat je er echt uit moet

Veel mensen zetten de wekker eerder dan ze er echt uit moeten en beroven zichzelf zo van kostbare slaap. Je bevordert zo juist dat je weer de snooze-knop indrukt en weer 9 minuten indut.. en weer 9 minuten en weer. Volgens slaapexperts is dat het slechtste wat je kunt doen.

Het draait echt om dat speciale uurtje voor het wakker worden dat je lichaam nodig heeft. De periode waarin het zijn voorbereidingen doet. Terwijl het dat doet wordt je slaap lichter zodat je makkelijker opstaat.

Als je op snooze drukt kun je weer in een diepe slaap vallen en het is juist níet de bedoeling om wakker te worden uit een diepe slaap. Je moet eerst weer naar de lichtere slaap gaan om wakker te worden. Snoozen veroorzaakt dus steeds weer een schok voor je lichaam.

Als je vermoeid wakker wordt door de wekker ben je alleen maar meer geneigd om weer een etappe te snoozen. Vandaar dus dat het beter is dat je je alarm pas laat afgaan als je er echt uit moet.

Idealiter doe je gelijk de gordijnen open en laat je het licht (als de zon al op is tenminste) naar binnen schijnen. Het geeft een boost aan je interne klok en vertelt je lichaam dan het dag is.

Energietekort kan zich verschillend uiten