Slaap je slecht? Stop binge watching

aug 19, 2017Slapen

Met de komst van Netflix, en de vele series die je daar on-demand kunt vinden, kwam het fenomeen “binge watching” in ons leven. Gedreven door de cliff-hanger aan het einde van een aflevering en het feit dat de volgende aflevering automatisch gaat spelen is het maar moeilijk om te stoppen met TV-kijken. Nog eentje dan. En nog eentje… Voor je het weet ben je dus een binge watcher.

“In een onderzoek uitgevoerd door Netflix in februari 2014, definiëren 73% van de mensen Binge-watching als je tussen 2-6 afleveringen van dezelfde tv-serie in een dag(deel) kijkt. Dit kan via Netflix, maar Binge watching kan ook wanneer je een seizoen download of een DVD box aanschaft. Uit Nederlands onderzoek (2014) van DVJ Insights blijkt dat bijna vier op de tien Nederlanders meerdere afleveringen van een tv-serie achter elkaar kijken en daar gemiddeld drie uur voor uittrekken.” (bron: Enquête DVJ Insights RTL nieuws).

Binge watching leidt tot vermoeidheid en slechte kwaliteit van slapen

Een gezellige TV-marathon houden is op zich niet ongezond, maar wel als je door geregeld binge watchen slecht slaapt en vaak vermoeid bent.

Uit een onderzoek door Excelmans en Van den Bulck (Binge viewing, sleep, and the role of pre-sleep arousalJ Clin Sleep Med. 2017;13(8):1001–1008) bleek dat het gewone TV kijken niet in die mate leidt tot slechte slaapkwaliteit, verhoogde vermoeidheid en meer symptomen van slapeloosheid.

Binge watchen zou leiden tot meer betrokkenheid bij het verhaal, waardoor je een langere afkoelingsperiode nodig hebt voordat je naar bed gaat. Bij dat afkoelen moet je denken aan ontspanningsoefeningen of mindfulness… in elk geval iets zonder scherm.

“We found that the more often young people binge-watch, the higher their cognitive pre-sleep arousal. That in turn negatively affected sleep quality, fatigue and insomnia.” — Liese Excelmans, School for Mass Communication Research, Universiteit van Leuven, België

De onderzoekers stellen een oplossing voor: zou het niet mooi zijn als je in Netflix, voordat je aan je TV marathon begint, kunt instellen hoe lang je maximaal wilt kijken?

Energietekort kan zich verschillend uiten

Wil je meer weten over slaap? Lees dan ook:

Melatonine: Hoe maak je dit slaaphormoon?

Melatonine: Hoe maak je dit slaaphormoon?

Melatonine is ons slaaphormoon. Hormonen zijn de boodschapperstofjes in ons lichaam die opdrachten doorgeven. Maar zonder hormoon, geen opdracht en dus ook geen uitvoering van de taak. En dan lig je wakker. Wat heeft jouw lichaam nodig om melatonine te maken?

Hoe slecht is teveel slaap voor je gezondheid?

Hoe slecht is teveel slaap voor je gezondheid?

Is het waar dat meer dan 8 uur slapen per nacht slecht is voor je gezondheid? Dat hoor je weleens toch? Maar is het ook zo en waarom dan? Laten we eens kijken hoe dit zit en of je je nu echt zorgen moet maken als je een lange nachtrust hebt gehad.

Paar korte nachtjes al funest voor je vetmetabolisme

Paar korte nachtjes al funest voor je vetmetabolisme

Slaap je doordeweeks een stuk minder dan in het weekend? Dat heeft meer invloed op je vetmetabolisme dan je denkt. En één goede nacht slaapt het niet weg. Slaapgebrek is gewoon nog veel ongezonder dan we al denken. Vermoeidheid is maar één van de problemen en dat is al erg genoeg.

Slapeloze nachten: Hebben vrouwen hier meer last van?

Slapeloze nachten: Hebben vrouwen hier meer last van?

“Bijna een kwart van de Nederlanders van 25 jaar of ouder had in 2018 slaapproblemen”, meldt het CBS op 20 augustus 2019. Dat zijn er veel; meer dan vorig jaar. Grof weg heb je het dan over zo’n 2,9 miljoen mensen die aangeven in de afgelopen 2 weken last te hebben gehad van problemen met slapen. Welke groepen mensen hebben het meest last van slaapproblematiek denk je?

Waarom zomaar wat melatonine slikken je slaapprobleem niet oplost

Waarom zomaar wat melatonine slikken je slaapprobleem niet oplost

Melatonine is vrij verkrijgbaar, maar het op de juiste manier inzetten vraagt wel om enige kennis. De vraag is niet alleen óf je het zou moeten gebruiken, maar ook hoeveel, wanneer, welke vorm, wie het vooral niet zou moeten gebruiken en wat dan wel de oplossing is voor het slaapprobleem.