Slaap je slecht? Stop binge watching

aug 19, 2017Slapen

Met de komst van Netflix, en de vele series die je daar on-demand kunt vinden, kwam het fenomeen “binge watching” in ons leven. Gedreven door de cliff-hanger aan het einde van een aflevering en het feit dat de volgende aflevering automatisch gaat spelen is het maar moeilijk om te stoppen met TV-kijken. Nog eentje dan. En nog eentje… Voor je het weet ben je dus een binge watcher.

“In een onderzoek uitgevoerd door Netflix in februari 2014, definiëren 73% van de mensen Binge-watching als je tussen 2-6 afleveringen van dezelfde tv-serie in een dag(deel) kijkt. Dit kan via Netflix, maar Binge watching kan ook wanneer je een seizoen download of een DVD box aanschaft. Uit Nederlands onderzoek (2014) van DVJ Insights blijkt dat bijna vier op de tien Nederlanders meerdere afleveringen van een tv-serie achter elkaar kijken en daar gemiddeld drie uur voor uittrekken.” (bron: Enquête DVJ Insights RTL nieuws).

Binge watching leidt tot vermoeidheid en slechte kwaliteit van slapen

Een gezellige TV-marathon houden is op zich niet ongezond, maar wel als je door geregeld binge watchen slecht slaapt en vaak vermoeid bent.

Uit een onderzoek door Excelmans en Van den Bulck (Binge viewing, sleep, and the role of pre-sleep arousalJ Clin Sleep Med. 2017;13(8):1001–1008) bleek dat het gewone TV kijken niet in die mate leidt tot slechte slaapkwaliteit, verhoogde vermoeidheid en meer symptomen van slapeloosheid.

Binge watchen zou leiden tot meer betrokkenheid bij het verhaal, waardoor je een langere afkoelingsperiode nodig hebt voordat je naar bed gaat. Bij dat afkoelen moet je denken aan ontspanningsoefeningen of mindfulness… in elk geval iets zonder scherm.

“We found that the more often young people binge-watch, the higher their cognitive pre-sleep arousal. That in turn negatively affected sleep quality, fatigue and insomnia.” — Liese Excelmans, School for Mass Communication Research, Universiteit van Leuven, België

De onderzoekers stellen een oplossing voor: zou het niet mooi zijn als je in Netflix, voordat je aan je TV marathon begint, kunt instellen hoe lang je maximaal wilt kijken?

Energietekort kan zich verschillend uiten