Leidt slaaptekort tot verlies van hersencellen?

door mrt 19, 2014Slapen

Slapende muisVandaag trof ik een verontrustend bericht. Is het al niet erg genoeg om nachten wakker te liggen? Om voor dag en dauw wakker te worden en de slaap niet meer te kunnen vatten? Of om juist veel te laat in slaap te vallen; voor je gevoel net 3 seconden voordat de wekker weer afloopt?

Nee, het wordt allemaal nog erger als je je bedenkt dat er onherstelbare schade in je lichaam wordt aangericht. In je hersenen nog al wel. Dit benadrukt maar weer eens dat als je aan een slaapstoornis leidt je die echt moet aanpakken. Slaap is nog belangrijker dan we altijd al dachten.

‘Slaaptekort leidt tot verlies aan hersencellen’

Muizen die lange periodes worden wakker gehouden, verliezen in een specifiek hersengebied tot wel 25 procent van hun hersencellen. Mogelijk heeft extreme vermoeidheid bij mensen een vergelijkbaar effect. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Pennsylvania in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Neuroscience. De wetenschappers onderwierpen muizen aan een slaapschema dat vergelijkbaar is met de nachtdiensten die mensen vaak draaien in bijvoorbeeld ziekenhuizen of de beveilingssector. Via nu.nl

In muizen dus! Het onderzoek werd gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift ‘Journal of Neuroscience’. Ik heb het er even bij gezocht:

Penn Medicine Researchers Show How Lost Sleep Leads to Lost Neurons

After several days of shift worker sleep patterns, LC neurons in the mice began to display reduced SirT3, increased cell death, and the mice lost 25 percent of these neurons. This raises the possibility that somehow increasing SirT3 levels in the mitochondria may help rescue neurons or protect them across chronic or extended sleep loss. The study also demonstrates the importance of sleep for restoring metabolic homeostasis in mitochondria in the LC neurons and possibly other important brain areas, to ensure their optimal functioning during waking hours. Via uphs.upenn.edu

Als wat geldt voor muizen ook waar is voor mensen dan betekent dat ook dat je verloren slaap niet zomaar kunt inhalen. De schade is niet omkeerbaar. Wel laten de wetenschappers weten, en hier volgt dan enige geruststelling, dat meer onderzoek nodig is om na te gaan of mensen die nachtjes slaap missen dezelfde permanente schade oplopen.

Parallel hieraan wordt gekeken naar de mogelijkheid om een medicijn te ontwikkelen dat een natuurlijke slaap induceert om je zo te beschermen tegen de schadelijke effecten van slaaptekort. Voor nu biedt dat geen oplossing natuurlijk.

Foto credit

Energietekort kan zich verschillend uiten

Wil je meer weten over slaap? Lees dan ook:

Melatonine: Hoe maak je dit slaaphormoon?

Melatonine: Hoe maak je dit slaaphormoon?

Melatonine is ons slaaphormoon. Hormonen zijn de boodschapperstofjes in ons lichaam die opdrachten doorgeven. Maar zonder hormoon, geen opdracht en dus ook geen uitvoering van de taak. En dan lig je wakker. Wat heeft jouw lichaam nodig om melatonine te maken?

Hoe slecht is teveel slaap voor je gezondheid?

Hoe slecht is teveel slaap voor je gezondheid?

Is het waar dat meer dan 8 uur slapen per nacht slecht is voor je gezondheid? Dat hoor je weleens toch? Maar is het ook zo en waarom dan? Laten we eens kijken hoe dit zit en of je je nu echt zorgen moet maken als je een lange nachtrust hebt gehad.

Paar korte nachtjes al funest voor je vetmetabolisme

Paar korte nachtjes al funest voor je vetmetabolisme

Slaap je doordeweeks een stuk minder dan in het weekend? Dat heeft meer invloed op je vetmetabolisme dan je denkt. En één goede nacht slaapt het niet weg. Slaapgebrek is gewoon nog veel ongezonder dan we al denken. Vermoeidheid is maar één van de problemen en dat is al erg genoeg.

Slapeloze nachten: Hebben vrouwen hier meer last van?

Slapeloze nachten: Hebben vrouwen hier meer last van?

“Bijna een kwart van de Nederlanders van 25 jaar of ouder had in 2018 slaapproblemen”, meldt het CBS op 20 augustus 2019. Dat zijn er veel; meer dan vorig jaar. Grof weg heb je het dan over zo’n 2,9 miljoen mensen die aangeven in de afgelopen 2 weken last te hebben gehad van problemen met slapen. Welke groepen mensen hebben het meest last van slaapproblematiek denk je?

Waarom zomaar wat melatonine slikken je slaapprobleem niet oplost

Waarom zomaar wat melatonine slikken je slaapprobleem niet oplost

Melatonine is vrij verkrijgbaar, maar het op de juiste manier inzetten vraagt wel om enige kennis. De vraag is niet alleen óf je het zou moeten gebruiken, maar ook hoeveel, wanneer, welke vorm, wie het vooral niet zou moeten gebruiken en wat dan wel de oplossing is voor het slaapprobleem.

Waarom zijn mensen moe?