Leidt slaaptekort tot verlies van hersencellen?

door mrt 19, 2014Slapen

Slapende muisVandaag trof ik een verontrustend bericht. Is het al niet erg genoeg om nachten wakker te liggen? Om voor dag en dauw wakker te worden en de slaap niet meer te kunnen vatten? Of om juist veel te laat in slaap te vallen; voor je gevoel net 3 seconden voordat de wekker weer afloopt?

Nee, het wordt allemaal nog erger als je je bedenkt dat er onherstelbare schade in je lichaam wordt aangericht. In je hersenen nog al wel. Dit benadrukt maar weer eens dat als je aan een slaapstoornis leidt je die echt moet aanpakken. Slaap is nog belangrijker dan we altijd al dachten.

‘Slaaptekort leidt tot verlies aan hersencellen’

Muizen die lange periodes worden wakker gehouden, verliezen in een specifiek hersengebied tot wel 25 procent van hun hersencellen. Mogelijk heeft extreme vermoeidheid bij mensen een vergelijkbaar effect. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Pennsylvania in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Neuroscience. De wetenschappers onderwierpen muizen aan een slaapschema dat vergelijkbaar is met de nachtdiensten die mensen vaak draaien in bijvoorbeeld ziekenhuizen of de beveilingssector. Via nu.nl

In muizen dus! Het onderzoek werd gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift ‘Journal of Neuroscience’. Ik heb het er even bij gezocht:

Penn Medicine Researchers Show How Lost Sleep Leads to Lost Neurons

After several days of shift worker sleep patterns, LC neurons in the mice began to display reduced SirT3, increased cell death, and the mice lost 25 percent of these neurons. This raises the possibility that somehow increasing SirT3 levels in the mitochondria may help rescue neurons or protect them across chronic or extended sleep loss. The study also demonstrates the importance of sleep for restoring metabolic homeostasis in mitochondria in the LC neurons and possibly other important brain areas, to ensure their optimal functioning during waking hours. Via uphs.upenn.edu

Als wat geldt voor muizen ook waar is voor mensen dan betekent dat ook dat je verloren slaap niet zomaar kunt inhalen. De schade is niet omkeerbaar. Wel laten de wetenschappers weten, en hier volgt dan enige geruststelling, dat meer onderzoek nodig is om na te gaan of mensen die nachtjes slaap missen dezelfde permanente schade oplopen.

Parallel hieraan wordt gekeken naar de mogelijkheid om een medicijn te ontwikkelen dat een natuurlijke slaap induceert om je zo te beschermen tegen de schadelijke effecten van slaaptekort. Voor nu biedt dat geen oplossing natuurlijk.

Foto credit

Energietekort kan zich verschillend uiten