Wintertijd, zomertijd… waarom doen we daar nog aan?

door apr 20, 2015Slapen

Wat een gedoe twee keer per jaar alle klokken in huis aanpassen, de wekkers, de klok van de magnetron, de klok op 3 meter hoogte in de woonkamer, het klokje in de auto niet vergeten, en al helemaal niet die in de douche. Gelukkig zijn er slimme apparaten die zichzelf bijwerken anders was het helemaal geen doen.

Als het nu nog zin had, was het een ander verhaal.

Waarom willen we de klok verzetten in de zomer?

Ooit leerde ik, op school, dat je in de zomer lekker lang buiten wilt spelen. Door dan de klok een uur achteruit te zetten is het net alsof je om 22:00 uur nog kunt tennissen zonder verlichting. Het is dan eigenlijk 21:00 uur dus we houden ons gewoon voor de gek.

Het zogenaamde echte argument is dat het elektriciteit bespaart. Dit wordt door diverse onderzoeken tegengesproken. Vooral in die landen waar de airco flink gebruikt wordt.

Wat een hele goede reden is om die zomer-wintertijd ellende gewoon af te schaffen is dat er elke keer weer een toename is van het aantal verkeersongelukken en aanrijdingen. Wij mensen hebben namelijk behoefte aan een ritme. En dat kun je niet ongestraft zo in een keer met een uur verschuiven.

Ook de prestaties van scholieren en topsporters zouden eronder lijden. Maar je maakt mij niet wijs dat je dat niet kunt doortrekken naar kantoorlui en ondernemers. Mens zijn we allemaal.

Het schijnt zelfs zo te zijn dat mensen met hartproblemen een grotere kans hebben op een hartinfarct na het uurtje minder slaap. Door een uur minder slaap is er een toename aan stress.

Wie o wie heeft zomertijd dan ooit verzonnen?

Dat waren de Duitsers. Tijdens de Eerste Wereldoorlog voerde Duitsland op 30 april 1916 als eerste de zomertijd in. Zo wilden ze kolen besparen in oorlogstijd. Daarna volgden andere landen dat voorbeeld.

Energietekort kan zich verschillend uiten