Wintertijd, zomertijd… waarom doen we daar nog aan?

door apr 20, 2015Slapen

Wat een gedoe twee keer per jaar alle klokken in huis aanpassen, de wekkers, de klok van de magnetron, de klok op 3 meter hoogte in de woonkamer, het klokje in de auto niet vergeten, en al helemaal niet die in de douche. Gelukkig zijn er slimme apparaten die zichzelf bijwerken anders was het helemaal geen doen.

Als het nu nog zin had, was het een ander verhaal.

Waarom willen we de klok verzetten in de zomer?

Ooit leerde ik, op school, dat je in de zomer lekker lang buiten wilt spelen. Door dan de klok een uur achteruit te zetten is het net alsof je om 22:00 uur nog kunt tennissen zonder verlichting. Het is dan eigenlijk 21:00 uur dus we houden ons gewoon voor de gek.

Het zogenaamde echte argument is dat het elektriciteit bespaart. Dit wordt door diverse onderzoeken tegengesproken. Vooral in die landen waar de airco flink gebruikt wordt.

Wat een hele goede reden is om die zomer-wintertijd ellende gewoon af te schaffen is dat er elke keer weer een toename is van het aantal verkeersongelukken en aanrijdingen. Wij mensen hebben namelijk behoefte aan een ritme. En dat kun je niet ongestraft zo in een keer met een uur verschuiven.

Ook de prestaties van scholieren en topsporters zouden eronder lijden. Maar je maakt mij niet wijs dat je dat niet kunt doortrekken naar kantoorlui en ondernemers. Mens zijn we allemaal.

Het schijnt zelfs zo te zijn dat mensen met hartproblemen een grotere kans hebben op een hartinfarct na het uurtje minder slaap. Door een uur minder slaap is er een toename aan stress.

Wie o wie heeft zomertijd dan ooit verzonnen?

Dat waren de Duitsers. Tijdens de Eerste Wereldoorlog voerde Duitsland op 30 april 1916 als eerste de zomertijd in. Zo wilden ze kolen besparen in oorlogstijd. Daarna volgden andere landen dat voorbeeld.

Energietekort kan zich verschillend uiten

Wil je meer weten over slaap? Lees dan ook:

Slaap en neuroplasticiteit na een herseninfarct of TIA

Slaap en neuroplasticiteit na een herseninfarct of TIA

Een herseninfarct of TIA kan ingrijpende gevolgen hebben voor iemands leven. Wist je dat slaap een cruciale rol speelt in het herstelproces? Slaap en neuroplasticiteit zijn de sleutel tot herstel na een (mini)beroerte.

Melatonine: Hoe maak je dit slaaphormoon?

Melatonine: Hoe maak je dit slaaphormoon?

Melatonine is ons slaaphormoon. Hormonen zijn de boodschapperstofjes in ons lichaam die opdrachten doorgeven. Maar zonder hormoon, geen opdracht en dus ook geen uitvoering van de taak. En dan lig je wakker. Wat heeft jouw lichaam nodig om melatonine te maken?

Hoe slecht is teveel slaap voor je gezondheid?

Hoe slecht is teveel slaap voor je gezondheid?

Is het waar dat meer dan 8 uur slapen per nacht slecht is voor je gezondheid? Dat hoor je weleens toch? Maar is het ook zo en waarom dan? Laten we eens kijken hoe dit zit en of je je nu echt zorgen moet maken als je een lange nachtrust hebt gehad.

Paar korte nachtjes al funest voor je vetmetabolisme

Paar korte nachtjes al funest voor je vetmetabolisme

Slaap je doordeweeks een stuk minder dan in het weekend? Dat heeft meer invloed op je vetmetabolisme dan je denkt. En één goede nacht slaapt het niet weg. Slaapgebrek is gewoon nog veel ongezonder dan we al denken. Vermoeidheid is maar één van de problemen en dat is al erg genoeg.

Slapeloze nachten: Hebben vrouwen hier meer last van?

Slapeloze nachten: Hebben vrouwen hier meer last van?

“Bijna een kwart van de Nederlanders van 25 jaar of ouder had in 2018 slaapproblemen”, meldt het CBS op 20 augustus 2019. Dat zijn er veel; meer dan vorig jaar. Grof weg heb je het dan over zo’n 2,9 miljoen mensen die aangeven in de afgelopen 2 weken last te hebben gehad van problemen met slapen. Welke groepen mensen hebben het meest last van slaapproblematiek denk je?

Waarom zomaar wat melatonine slikken je slaapprobleem niet oplost

Waarom zomaar wat melatonine slikken je slaapprobleem niet oplost

Melatonine is vrij verkrijgbaar, maar het op de juiste manier inzetten vraagt wel om enige kennis. De vraag is niet alleen óf je het zou moeten gebruiken, maar ook hoeveel, wanneer, welke vorm, wie het vooral niet zou moeten gebruiken en wat dan wel de oplossing is voor het slaapprobleem.

Waarom zijn mensen moe?