Moe na een tekenbeet? Wees er op tijd bij!

door apr 29, 2014Lichamelijk

bosWarme temperaturen zijn in ons landje altijd welkom, maar ze komen met een nadeel: teken! Vooral na een lekkere bos-, duin- of heidewandeling moet je je goed controleren op tekenbeten. Het is niet waar dat teken zich uit bomen laten vallen. Ze zitten vooral in hoog schaduwrijk gras en dode bladeren onder bomen. Als je daarmee in aanraking komt kan de teek overstappen. Dat kan overigens het hele jaar door gebeuren, maar de piek ligt in het voorjaar.

In onderstaande video zie je hoe je een teek die zich in je heeft vast gebeten het beste kunt verwijderen:

Teken kunnen ziekten verspreiden waarvan de bekendste de ziekte van Lyme is. Niet alle teken verspreiden deze tekenbeetziekte want alleen een besmette teek kan iets vervelends op je overdragen. Naar schatting is een kwart van alle teken in Nederland besmet met de bacterie Borrelia burgdoferiodie de ziekte van Lyme veroorzaakt.

Sinds 1994 neemt het aantal tekenbeten toe en daarmee ook het aantal gerapporteerde gevallen van acute ziekte van Lyme. Naast Lyme zijn er overigens nog andere met teken geassocieerde ziekten. Zo is in april 2014 voor het eerst in Nederland een patiënt behandeld die besmet was geraakt met de bacterie Borrelia miyamotoi na een tekenbeet.

De ziekte van Lyme kost de samenleving bijna 20 miljoen euro per jaar.

Mogelijke symptomen na een tekenbeet

Wanneer je bent gebeten door een teek haal deze dan zo snel mogelijk weg. Noteer datum en lokatie in je agenda en houd het plekje zeker nog 3 maanden in de gaten. Heeft de teek er langere tijd gezeten bezoek dan je huisarts. De kans dat je Lyme krijgt is niet zo groot en wordt nu geschat op 1-3%. Weet: niet elke teek is besmet en niet elke besmetting leidt tot Lyme (je weerstand vecht er tegen). Maar verschijnt er een rode ring rondom het plekje (Erythrema migrans; zie foto hieronder) dan is dat typerend voor Lyme. En je kunt ook Lyme krijgen zonder dat je eerst een rode ring hebt gezien.

De afwezigheid van een rode kring garandeert niet dat je geen Lyme hebt. Ook kan de kring eruit zien als een rode vlek. Het is een mythe dat er alleen sprake zou zijn van de ziekte van Lyme als er een rode kring is gezien.

rode ring na tekenbeet

Bezoek je huisarts als de teek langer dan 24 uur in je lichaam heeft gezeten, als een grote rode vlek of rode ring te zien is of wanneer je andere klachten (grieperigheid, vermoeidheid, koorts, hoofdpijn, dubbelzien, zwellingen, pijnlijke of stijve gewrichten) krijgt na de tekenbeet en vertel je huisarts dat je bent gebeten door een teek. Je kunt dan een behandeling met antibiotica voorgeschreven krijgen.

Het risico dat je Lyme krijgt na een beet door een besmette teek is hoger als de teek langer vast heeft gezeten, zich heeft kunnen volzuigen en ook je weerstand, het afweersysteem, speelt een rol.

teekDe Lymeziekte kan gepaard gaan met klachten van chronische vermoeidheid, concentratieproblemen, angst of depressie. Onderzoekers van de New Yorkse Cornell University denken dat zulke symptomen van chronische Lyme niet worden veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi, maar door afweerstoffen die het lichaam juist heeft ontworpen om de tekenbacterie weer uit het bloed weg te krijgen. Via nu.nl

In een later stadium kunnen ook zenuwklachten, hartklachten, gewrichtsklachten en ernstige vermoeidheid de kop opsteken. Dit wordt dan wel late Lymeziekte genoemd. Het is zelfs mogelijk om gedeeltelijk verlamd te raken door zo’n tekenbeet.

Voorkom tekenbeten en Lyme

Niet elke teek is besmet en niet elke beet van een besmette teek leidt tot Lyme.

Er is helaas nog geen vaccin, maar gelukkig kun je wel een aantal voorzorgsmaatregelen nemen. Bedek je huid zoveel mogelijk in het bos, blijf op de paden en impregneer je kleding met DEET kledingspray bijvoorbeeld. Draag lichte kleding; daar zie je ze eerder op lopen.

Maar laat de angst voor teken je niet weerhouden om een lekkere ontspannende boswandeling te maken. Het enige dat je echt moet doen is jezelf (of elkaar) na afloop controleren. Controleer daarbij ook je kleding! Zorg dat je een puntig pincet of speciaal tekentangetje bij je hebt als je de natuur in gaat. In geval van nood kun je een teek ook best met je nagels verwijderen. Als het kopje achterblijft is dat niet heel erg; het zweert er wel uit net als een achtergebleven splinter.

Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS) of ziekte van Lyme?

Relaas van Elly Vandenhorst (34) uit Melsbroek, Belgie: “Dat alles zo lang bleef aanslepen, is het gevolg van het niet-erkennen van chronische Lyme door de politiek en verschillende artsen. Bij heel wat patiënten wordt gezegd dat ze aan CVS (Chronisch Vermoeidheidssyndroom) lijden, waardoor ze de verkeerde behandeling krijgen.” Via hln.be

Bronnen: TekenradarRIVM

Energietekort kan zich verschillend uiten

Lees meer over moeheid en energietekort

Pas op met PEM! Over inspanningsintolerantie

Pas op met PEM! Over inspanningsintolerantie

Mensen met Post-Exertional Malaise (PEM) zijn niet gewoon moe, ze zijn ook niet lui en het laatste dat ze nodig hebben is een spreekwoordelijke ‘schop onder de kont’. We hebben het hier over een fenomeen dat bij mensen die er zelf geen last van hebben vaak onbekend is.

Aandacht voor nieuw post-viraal syndroom: Long-COVID

Aandacht voor nieuw post-viraal syndroom: Long-COVID

Waar de één geen symptomen heeft bij een coronabesmetting en de ander er goed ziek van wordt, zijn er ook mensen die niet heel ziek worden (of in elk geval niet zo erg dat een ziekenhuisopname geïndiceerd is), maar wel lang ziek blijven: Long-Covid.

Vermoeidheid door bloedsuikerproblemen

Vermoeidheid door bloedsuikerproblemen

Zowel hypoglycemie (te lage bloedsuikerwaarde) als hyperglycemie (te hoge bloedsuikerwaarde) kan leiden tot energietekort en een scala aan gezondheidsklachten veroorzaken. Hoe eerder je dit oplost, des te gemakkelijker dat gaat.

Is vermoeidheid een beschermingsmechanisme?

Is vermoeidheid een beschermingsmechanisme?

Vermoeidheid een beschermingsmechanisme? Hoe dan? Waarom kun je niet vrijelijk energie uitgeven zoals je zou willen en moet je steeds weer heel spaarzaam beslissen wat je elke dag kunt doen? Wat is daar nou het nut van?

Lichamelijke oorzaken van chronische vermoeidheid

Lichamelijke oorzaken van chronische vermoeidheid

Vermoeid zijn we allemaal wel eens en als we dan rust nemen is het allemaal weer opgelost. Maar wat als de vermoeidheid chronisch is en je niet opknapt van een nachtje slapen? Wat kan het dan allemaal zijn? Allerlei lichamelijke ziekten kunnen vermoeidheid als symptoom hebben.

Waarom zijn mensen moe?