Lichamelijke oorzaken van chronische vermoeidheid

door okt 29, 2018Lichamelijk

Vermoeid zijn we allemaal wel eens en als we dan rust nemen is het allemaal weer opgelost. Maar wat als de vermoeidheid chronisch is en je niet opknapt van een nachtje slapen?

Wat kan het dan allemaal zijn?

Allerlei lichamelijke ziekten kunnen vermoeidheid als symptoom hebben. Ook het herstellen van ziekte kost veel energie en kan dus leiden tot oververmoeidheid.

Voorbeelden:

  • ME/CVS (myalgische encefalomyelitis/chronisch vermoeidheidssyndroom), systemische inspanningstolerantieziekte (SEID). Klik hier voor een discussie over de terminologie en definities.
  • Schildklierproblemen.
  • Diabetes (suikerziekte).
  • Bloedarmoede.
  • Obesitas.
  • Infecties (het immuunsysteem heeft veel energie nodig bij het ‘gevecht’), waaronder griep (influenzavirus), de ziekte van Pfeiffer (Epstein-Barrvirus), de ziekte van Lyme (Borrelia-bacterie) en Aids (HIV-virus).
  • Longaandoeningen (astma, chronische bronchitis).
  • Fibromyalgie.
  • Slaapapneu.
  • Hartfalen.
  • Leveraandoeningen.
  • Metabole stoornissen.
  • Nierproblemen.
  • Spierziekten (myasthenia gravis, polymyalgia rheumatica).
  • Depressie.
  • Kanker.

En deze lange lijst is niet eens volledig.

Andere oorzaken

Veel medicijnen kunnen versuffing of vermoeidheid als bijwerking hebben. Om er een paar te noemen:  statines (cholesterolverlager), maar ook geneesmiddelen bij de behandeling van inflammatoire darmziekten (IBD, ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa). Lees de bijsluiter er op na.

Daarnaast kan uitputting ook mentale oorzaken hebben. Je hebt teveel op je bordje geladen, je relatie loopt niet lekker, je hebt een bully van een baas of irritante collega’s, je werkt boven je kunnen (stevent af op een burn-out) of juist ver eronder (je gaat richting een bore-out), je hebt even wat teveel tegelijk voor de kiezen gehad (overlijden van iemand die je na staat, echtscheiding, verhuizing, …), voelt je eenzaam, etc.

Of misschien ben je juist wel helemaal gelukkig met je leven, én zijn ernstige ziekten uitgesloten maar heb je een tekort aan één of meerdere stoffen die je lichaam nodig heeft. Misschien eet je niet goed of verteer je het niet goed, wordt het niet goed opgenomen of niet goed verwerkt. Of je drinkt niet genoeg.

Er zijn allerlei redenen naast ‘echte’ ziekten en mentale problemen die ook nog kunnen bedragen aan suboptimale energie of regelrechte vermoeidheid.

Daarom is er ook geen one-size-fits-all oplossing voor vermoeidheid.

Ben je al langer onverklaarbaar moe?

Laat je dan onderzoeken door de huisarts. Ook al is de oorzaak niet direct te vinden, je huisarts kan wel allerlei testen (laten) doen om bepaalde ziekten uit te sluiten. Weten wat het niet is, is ook belangrijk.

En mocht er toch wat gevonden worden, dan kan je huisarts je doorverwijzen naar de juiste specialist. Van de vele oorzaken van vermoeidheid worden er slechts 1 to 3 procent geclassificeerd als ‘ernstig’.

Het uitsluiten van ernstige ziektes kan je geruststelling geven. Het neemt de vermoeidheid niet weg, maar geeft je wel meer rust in je hoofd erover. Je kunt dan daarna op zoek gaan naar wegen naar meer energie.

Energietekort kan zich verschillend uiten

Lees meer over moeheid en energietekort

Pas op met PEM! Over inspanningsintolerantie

Pas op met PEM! Over inspanningsintolerantie

Mensen met Post-Exertional Malaise (PEM) zijn niet gewoon moe, ze zijn ook niet lui en het laatste dat ze nodig hebben is een spreekwoordelijke ‘schop onder de kont’. We hebben het hier over een fenomeen dat bij mensen die er zelf geen last van hebben vaak onbekend is.

Aandacht voor nieuw post-viraal syndroom: Long-COVID

Aandacht voor nieuw post-viraal syndroom: Long-COVID

Waar de één geen symptomen heeft bij een coronabesmetting en de ander er goed ziek van wordt, zijn er ook mensen die niet heel ziek worden (of in elk geval niet zo erg dat een ziekenhuisopname geïndiceerd is), maar wel lang ziek blijven: Long-Covid.

Vermoeidheid door bloedsuikerproblemen

Vermoeidheid door bloedsuikerproblemen

Zowel hypoglycemie (te lage bloedsuikerwaarde) als hyperglycemie (te hoge bloedsuikerwaarde) kan leiden tot energietekort en een scala aan gezondheidsklachten veroorzaken. Hoe eerder je dit oplost, des te gemakkelijker dat gaat.

Is vermoeidheid een beschermingsmechanisme?

Is vermoeidheid een beschermingsmechanisme?

Vermoeidheid een beschermingsmechanisme? Hoe dan? Waarom kun je niet vrijelijk energie uitgeven zoals je zou willen en moet je steeds weer heel spaarzaam beslissen wat je elke dag kunt doen? Wat is daar nou het nut van?

Wat is energie voor een mens en hoe kom je er aan?

Wat is energie voor een mens en hoe kom je er aan?

Volgens Wikipedia is energie “de capaciteit van een systeem om warmte, licht of beweging te produceren”. Zo ook hebben mensen energie nodig om te kunnen bewegen, denken en ons warm te houden. Zonder energie voelen we ons sloom, snel geïrriteerd en hebben we het ook snel koud.