De kosten van vermoeidheidsziekte Lyme

apr 25, 2017Lichamelijk

Na een tekenbeet kun je de ziekte van Lyme oplopen. Een vervelende ziekte waar per jaar zo’n 25.000 mensen mee te maken krijgen. Bij ongeveer 1500 mensen is de infectie ernstig. En dat zijn dan de nieuwe gevallen, want niet iedereen geneest er even snel van. Ongeveer 1000 mensen per jaar houdt langdurige klachten.

Het RIVM schat de totale maatschappelijke kosten van de ziekte van Lyme op zo’n 19,3 miljoen euro per jaar. Hier zitten de kosten van de gezondheidszorg in, het werkverzuim en de kosten die patiënten zelf dragen.

“Het is voor het eerst dat deze kosten zijn vastgesteld. Het geld gaat vooral op aan de behandeling van ernstige infecties en langdurige klachten als gevolg van de ziekte, die mensen kunnen oplopen na een tekenbeet. De overige kosten zijn voor de behandeling van tekenbeten en milde infecties, meldt het RIVM.”

Bron: NOS.nl

Tekenweetjes van Tim Hofmeester

Ecoloog Tim Hofmeester is gepromoveerd op onderzoek naar de zwakke plekken van de teek. Een paar interessante feitjes uit een interview met hem zijn:

  • Roofdieren zoals vossen reduceren het aantal teken en dus verlagen ze het risico op tekenbeten. Muizen verspreiden de larven dan minder.
  • De teek rukt op naar de stad. Je loopt meer risico op een tekenbeet tijdens het tuinieren dan tijdens een boswandeling waar je er al meer op bedacht bent.
  • Herten en reeën zijn zelf immuun voor Lyme en kunnen dit ook niet overdragen. Hun aanwezigheid dempt de overdracht van de lymebacterie.

“Als je minder teken wilt moet je de aanwezigheid van vossen, boommarters, steenmarters, bunzings en dassen stimuleren.”

Bron: Volkskrant.nl

Energietekort kan zich verschillend uiten