Vitamine D3

Wat is vitamine D?

Vitamine D is een groep van in vet oplosbare prohormonen, waarvan de belangrijkste vormen vitamine D2 en vitamine D3 zijn. Vitamine D2 heet ook wel ergocaliferol en is van plantaardige oorsprong. Vitamine D3 heet ook wel cholecalciferol en is van dierlijke oorsprong. Die ingewikkelde namen mag je gelijk weer vergeten hoor. Ik noem het verder ook gewoon vitamine D.

Hoe krijg je een tekort aan vitamine D?

Vitamine D tekort kan komen doordat je er niet genoeg van binnenkrijgt of doordat er niet genoeg zonlicht op je huid schijnt. Ik moet dat even nuanceren want er is een verschil. Vitamine D2 moet je binnenkrijgen uit bijvoorbeeld kaas, paddestoelen of gist en kun je niet zelf maken. Vitamine D3 kun je wel zelf aanmaken in de huid.

Er zijn ook aandoeningen bekend die de absorptie remmen. Dan krijg je wel genoeg binnen, maar wordt het onvoldoende door je lichaam opgenomen. Verder zijn er ook nog aandoeningen die de omzetting van vitamine D in actieve stoffen afremmen.

Onze voeding bevat niet veel vitamine D

Tekorten liggen voor iedereen op de loer in ons kikkerlandje. De zon schijnt helaas niet zoveel en in levensmiddelen zit ook niet zoveel vitamine D. Daarom heeft de overheid in 1961 het Margarinebesluit ingesteld. Via verplichte toevoeging van vitamine D aan een algemeen gebruikt voedingsmiddel als margarine werd geprobeerd om de vitamine D status van de bevolking te verbeteren.

Voedingssupplementen

Vitamine D zit in levertraan, maar wie heeft daar nu nog zin in. Veel handiger zijn vitaminesupplementen die je koopt bij de drogist of apotheek. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADI) vitamine D voor een vrouw tussen de 19 en 50 jaar is 2,5 microgram per dag. Voor een vrouw tussen de 51 en 70 jaar is dat 5 tot 10 microgram. Hoger dus omdat de Gezondheidsraad in 2000 de ADI voor ouderen heeft verhoogd om de kans op botontkalking te verkleinen. Volgens veel experts zijn deze hoeveelheden echter nog steeds te laag.

Vitamine D en vermoeidheid

Een tekort aan vitamine D wordt met veel aandoeningen in verband gebracht waarvan de bekendste osteoporose (botontkalking) is. Andere aandoeningen zijn depressie, kanker en hartklachten. Allemaal ziekten waarvan je moe wordt en zo leidt vitamine D tekort tot vermoeidheid als symptoom.

Als je ziet dat lang niet iedereen in Nederland vitamine D supplementen neemt ligt het voor de hand dat veel mensen – vaak zonder dat ze het weten – een vitamine D tekort hebben. In Ierland, ook niet al te zonnig, is dit onderzocht en toen bleek dat bijna driekwart van de volwassenen te weinig vitamine D binnenkreeg. Er zijn schattingen dat dit in Nederland rond de 50% ligt.
Doe de vermoeidheidstest

Pin It on Pinterest

Share This