Moe en futloos door roken – Stop er toch mee!

mei 2, 2017Lichamelijk

Je weet natuurlijk wel dat roken niet goed is voor je gezondheid en waarschijnlijk denk je dan aan longkanker.

Maar wist je ook dat roken kan bijdragen aan je vermoeidheid?

Als je continu moe bent en rookt is dit nu wel het moment je even achter de oren te krabben en je af te vragen waar je mee bezig bent.

Hoe veroorzaakt roken vermoeidheid?

Wanneer je rookt wordt de hoeveelheid zuurstof in je longen en in je bloedbaan minder. De zuurstof wordt vervangen door rook die afkomstig is van de sigaretten. Zuurstof is erg belangrijk voor je lichaam, omdat alle vitale delen van het lichaam zuurstof nodig hebben om te kunnen werken. Verlaging in zuurstof leidt tot vermoeidheid omdat je organen gewoonweg niet in staat zijn om op hun best te functioneren. Geen schijn van kans!

Roken kan de bloedvaten in je lichaam verzwakken. Wanneer de slagaders, aders en capillaire vaatjes zwak zijn, wordt het moeilijker voor het bloed om door je lichaam te circuleren. Het bloed is drager van voedingsstoffen en zuurstof. Verstoorde bloedstroom kan leiden tot vermoeidheid, omdat de lichaamsorganen de voedingsstoffen die zijn nodig hebben voor bepaalde processen niet kunnen krijgen. Hartziekten en een afname van de hartslag is een ander effect van sigaretten in het lichaam. Als het hart niet goed functioneert wordt minder bloed door het lichaam gepompt. Als gevolg hiervan zal pompen meer energie vereisen en zullen er minder voedingsstoffen in de bloedbaan circuleren.

Versla vermoeidheid door roken

De beste manier om vermoeidheid als gevolg van roken te stoppen is het stoppen met die sigaret aan te steken. Stop dus met het consumeren van nicotine. Het zal niet gemakkelijk zijn, dat is niet wat ik zeg, vooral als je een zware roken bent. Maar… het zal de moeite waard zijn.

Als je nu 20 sigaretten per dag rookt, verminder het dan geleidelijk aan totdat je lichaam niet meer naar nicotine verlangt. Je kunt ook de elektrische sigaret proberen die steeds populairder wordt. Tenslotte is roken ook vooral een gewoonte en op die manier hoe je niet tegelijkertijd twee dingen, de nicotine en de gewoonte, aan te pakken.

Geef jezelf een extra energieboost als je stopt met roken

Terwijl je bezig bent te stoppen met roken, kun je ook je voedingspatroon veranderen om de vermoeidheid door tabak te verlichten. Voeg meer fruit en groente toe aan je dieet, het liefst vers of desnoods uit de diepvries (beter dan potjes en blikjes). Kook voedzame bouillons van runderbeenderen en voeg ook weer verse groenten toe. Als je voeding kiest die een paar generaties terug al bestond kun je het bijna niet fout doen. Dat sluit dus gelijk die zogenaamde ‘gezonde koeken’ en magnetronmaaltijden uit.

Je kunt ook je fitheid verbeteren via lichamelijke oefeningen. In het begin wordt je er misschien extra moe van, maar door het trainingseffect ga je snel merken dat je je echt fitter gaat voelen als je een beetje meer beweegt. Mensen die regelmatig lichamelijke activiteiten ontplooien zijn minder kwetsbaar voor vermoeidheid omdat hun spieren en uithoudingsvermogen sterker zijn.

Als je niet naar de sportschool wilt of kunt denk dan eens aan een eenvoudige wandeling om mee te beginnen of een lekker rondje fietsen langs bezienswaardigheden in jouw buurt. Er zijn genoeg manieren om lichaamsbeweging te krijgen waar geen sportschool bij aan te pas komt.

Onthoud ook dat je altijd goed moet slapen. Doe er dus alles aan om een goede nachtrust te krijgen. Zorg voor regelmaat, drink geen alcohol (af en toe een glaasje mag natuurlijk wel, maar bedenk dat je slaapkwaliteit dan wel minder is) en kijk niet meer naar schermen (neem zeker geen iPad mee naar bed) in het uur voordat je naar bed gaat.

Stoppen met roken kost… moeite

Stoppen met roken en toewerken naar een gezonde lifestyle zijn twee beslissingen die je misschien wel makkelijk maakt, maar die niet gemakkelijk uit te voeren zijn. Wees dus trots op elke dag dat je je goede voornemen opnieuw hebt volgehouden. En pak de draad gewoon weer op na een terugval. Wees je bewust van je motivatie om energiek te leven en kijk uit naar hoe je je zult voelen als je dit volhoud.

Om je te helpen te stoppen met roken heb ik een online programma voor je gevonden dat verstokte rokers van hun ongezonde gewoonte af helpt. Het succespercentage dat ze opgeven is 86% dus zeker waard om even te kijken of de methode bij jou past.

Gecertificeerd hypnotherapeut Marcel Borst over deze methode: “De kracht van het online programma zit in het feit dat 90% van roken gewoon onbewust aangeleerd gedrag is (een gewoonte). Slechts 10% heeft te maken met de “verslaving” aan nicotine. Met het online programma wordt de knop tussen de oren (het rookgedrag) uitgeschakeld, waardoor het ineens heel eenvoudig is om nu wel in één keer te stoppen met roken.”

Meer info over deze stoppen met roken methode »

Hoop dat het je helpt of in elk geval verder op weg helpt. Ik wens je heel veel succes bij het stoppen met roken en het terugvinden van je energie.

Mocht je het programma starten via bovenstaande links, dan ontvang ik daar een kleine vergoeding voor en krijg jij van de aanbieder een mooie startkorting. Win-win!

Energietekort kan zich verschillend uiten

Lees meer over moeheid en energietekort

Pas op met PEM! Over inspanningsintolerantie

Pas op met PEM! Over inspanningsintolerantie

Mensen met Post-Exertional Malaise (PEM) zijn niet gewoon moe, ze zijn ook niet lui en het laatste dat ze nodig hebben is een spreekwoordelijke ‘schop onder de kont’. We hebben het hier over een fenomeen dat bij mensen die er zelf geen last van hebben vaak onbekend is.

Aandacht voor nieuw post-viraal syndroom: Long-COVID

Aandacht voor nieuw post-viraal syndroom: Long-COVID

Waar de één geen symptomen heeft bij een coronabesmetting en de ander er goed ziek van wordt, zijn er ook mensen die niet heel ziek worden (of in elk geval niet zo erg dat een ziekenhuisopname geïndiceerd is), maar wel lang ziek blijven: Long-Covid.

Vermoeidheid door bloedsuikerproblemen

Vermoeidheid door bloedsuikerproblemen

Zowel hypoglycemie (te lage bloedsuikerwaarde) als hyperglycemie (te hoge bloedsuikerwaarde) kan leiden tot energietekort en een scala aan gezondheidsklachten veroorzaken. Hoe eerder je dit oplost, des te gemakkelijker dat gaat.

Is vermoeidheid een beschermingsmechanisme?

Is vermoeidheid een beschermingsmechanisme?

Vermoeidheid een beschermingsmechanisme? Hoe dan? Waarom kun je niet vrijelijk energie uitgeven zoals je zou willen en moet je steeds weer heel spaarzaam beslissen wat je elke dag kunt doen? Wat is daar nou het nut van?

Lichamelijke oorzaken van chronische vermoeidheid

Lichamelijke oorzaken van chronische vermoeidheid

Vermoeid zijn we allemaal wel eens en als we dan rust nemen is het allemaal weer opgelost. Maar wat als de vermoeidheid chronisch is en je niet opknapt van een nachtje slapen? Wat kan het dan allemaal zijn? Allerlei lichamelijke ziekten kunnen vermoeidheid als symptoom hebben.