Energieke powernap vervangt het suffe dutje

jun 9, 2012Slapen

powernap op het werkEen powernap kan enorm verkwikkend werken tegen de beruchte middagdip, maar er zijn een aantal zaken waar je dan op moet letten. Zo moet je niet te lang slapen, want dan wordt je juist weer duf.

Neem als je het nodig hebt een powernap, of meerdere per dag, van 10 tot 30 minuten. Een meditatiesessie kan een powernap vervangen dus dat is ook een goed idee. Je komt even tot rust in de hectiek van de dag, kunt beter relativeren en krijgt weer energie om door te gaan.

Je hoeft dus niet per sé te slapen. Ontspanningsoefeningen werken ook prima.

Een powernap – en dat is toch een beter woord dan ‘dutje’ zeg nu zelf – past in ons natuurlijk bioritme. In de loop van de dag en nacht zien we daarin ups en downs. Natuurlijk is de grootste dip ’s nachts wanneer we slapen, althans voor wie geluk heeft, maar ook midden in de dag (zo na het middaguur) komt er een tweede kleinere dip. Een siësta is dus niet alleen weggelegd voor de Spanjaarden, maar lijkt ingebakken te zijn bij elk mens.

Een dutje… oh sorry, powernap natuurlijk, heeft effect vanaf 10 minuten. Dat zou al voldoende kunnen zijn. Minder dus niet! Even wegdommelen bij een vergadering gaat je dus niet helpen aan meer energie.

Een powernap vervangt de extra koffie die je nu misschien geneigd bent te drinken. Probeer het eens uit zou ik zeggen.

Doe alleen aan powernaps overdag wanneer je ’s avonds nog gewoon goed kunt inslapen. Merk je dat je minder gemakkelijk inslaapt, dan is het juist zaak om de ‘slaapdruk’ gedurende de dag op te laten lopen en juist niet te dutten.

Om overdag even lekker op te laden is het niet nodig dat je ook echt slaapt. Een 12-15 minuten ontspanningsoefening, yoga nidra (yoga slaap) of korte meditatiesessie kan ook heel goed werken. 

Energietekort kan zich verschillend uiten

Wil je meer weten over slaap? Lees dan ook:

Melatonine: Hoe maak je dit slaaphormoon?

Melatonine: Hoe maak je dit slaaphormoon?

Melatonine is ons slaaphormoon. Hormonen zijn de boodschapperstofjes in ons lichaam die opdrachten doorgeven. Maar zonder hormoon, geen opdracht en dus ook geen uitvoering van de taak. En dan lig je wakker. Wat heeft jouw lichaam nodig om melatonine te maken?

Hoe slecht is teveel slaap voor je gezondheid?

Hoe slecht is teveel slaap voor je gezondheid?

Is het waar dat meer dan 8 uur slapen per nacht slecht is voor je gezondheid? Dat hoor je weleens toch? Maar is het ook zo en waarom dan? Laten we eens kijken hoe dit zit en of je je nu echt zorgen moet maken als je een lange nachtrust hebt gehad.

Paar korte nachtjes al funest voor je vetmetabolisme

Paar korte nachtjes al funest voor je vetmetabolisme

Slaap je doordeweeks een stuk minder dan in het weekend? Dat heeft meer invloed op je vetmetabolisme dan je denkt. En één goede nacht slaapt het niet weg. Slaapgebrek is gewoon nog veel ongezonder dan we al denken. Vermoeidheid is maar één van de problemen en dat is al erg genoeg.

Slapeloze nachten: Hebben vrouwen hier meer last van?

Slapeloze nachten: Hebben vrouwen hier meer last van?

“Bijna een kwart van de Nederlanders van 25 jaar of ouder had in 2018 slaapproblemen”, meldt het CBS op 20 augustus 2019. Dat zijn er veel; meer dan vorig jaar. Grof weg heb je het dan over zo’n 2,9 miljoen mensen die aangeven in de afgelopen 2 weken last te hebben gehad van problemen met slapen. Welke groepen mensen hebben het meest last van slaapproblematiek denk je?

Waarom zomaar wat melatonine slikken je slaapprobleem niet oplost

Waarom zomaar wat melatonine slikken je slaapprobleem niet oplost

Melatonine is vrij verkrijgbaar, maar het op de juiste manier inzetten vraagt wel om enige kennis. De vraag is niet alleen óf je het zou moeten gebruiken, maar ook hoeveel, wanneer, welke vorm, wie het vooral niet zou moeten gebruiken en wat dan wel de oplossing is voor het slaapprobleem.