Een vermoeidheidsassistent in je auto

door aug 10, 2017Lichamelijk

Volgens een Duits onderzoek zijn bestuurders die op de snelweg in slaap vallen verantwoordelijk voor een kwart van het aantal dodelijke ongelukken.

Nu weet je wel dat je niet moet autorijden als je slaperig bent en dat je dan beter je auto langs de weg kunt zetten voor een dutje op de achterbank, maar ja… doen we dat ook? Nee dus. Of in elk geval veel te weinig.

Daarom wordt de oplossing gezocht in techniek en worden auto’s steeds meer uitgerust met veiligheidssystemen die ongelukken door vermoeide autobestuurders moeten voorkomen. Al was het maar door aan te geven dat het nu echt tijd is voor een powernap.

‘Vermoeidheid is niet alleen een gevaar voor de bestuurder zelf, maar ook voor de andere weggebruikers’, zegt Peter Küspert, Managing Director Sales and Aftersales bij Opel. ‘De vermoeidheidsassistent in de Opel Grandland X herkent diverse tekenen van vermoeidheid en herinnert de bestuurder eraan te pauzeren, om te voorkomen dat een ongeluk gebeurt.’ — Blikopnieuws.nl

Energietekort kan zich verschillend uiten

Lees meer over moeheid en energietekort

Pas op met PEM! Over inspanningsintolerantie

Pas op met PEM! Over inspanningsintolerantie

Mensen met Post-Exertional Malaise (PEM) zijn niet gewoon moe, ze zijn ook niet lui en het laatste dat ze nodig hebben is een spreekwoordelijke ‘schop onder de kont’. We hebben het hier over een fenomeen dat bij mensen die er zelf geen last van hebben vaak onbekend is.

Aandacht voor nieuw post-viraal syndroom: Long-COVID

Aandacht voor nieuw post-viraal syndroom: Long-COVID

Waar de één geen symptomen heeft bij een coronabesmetting en de ander er goed ziek van wordt, zijn er ook mensen die niet heel ziek worden (of in elk geval niet zo erg dat een ziekenhuisopname geïndiceerd is), maar wel lang ziek blijven: Long-Covid.

Vermoeidheid door bloedsuikerproblemen

Vermoeidheid door bloedsuikerproblemen

Zowel hypoglycemie (te lage bloedsuikerwaarde) als hyperglycemie (te hoge bloedsuikerwaarde) kan leiden tot energietekort en een scala aan gezondheidsklachten veroorzaken. Hoe eerder je dit oplost, des te gemakkelijker dat gaat.

Is vermoeidheid een beschermingsmechanisme?

Is vermoeidheid een beschermingsmechanisme?

Vermoeidheid een beschermingsmechanisme? Hoe dan? Waarom kun je niet vrijelijk energie uitgeven zoals je zou willen en moet je steeds weer heel spaarzaam beslissen wat je elke dag kunt doen? Wat is daar nou het nut van?

Lichamelijke oorzaken van chronische vermoeidheid

Lichamelijke oorzaken van chronische vermoeidheid

Vermoeid zijn we allemaal wel eens en als we dan rust nemen is het allemaal weer opgelost. Maar wat als de vermoeidheid chronisch is en je niet opknapt van een nachtje slapen? Wat kan het dan allemaal zijn? Allerlei lichamelijke ziekten kunnen vermoeidheid als symptoom hebben.

Waarom zijn mensen moe?