Vermoeidheid na borstkanker is aan te pakken

aug 10, 2017Lichamelijk

vermoeidheid na borstkankerBij borstkanker staat overleven centraal, maar hoe is het leven daarna? Vermoeidheid is de meest voorkomende bijwerking van de behandeling van borstkanker. Deze vermoeidheid is veroorzaakt door de borstkanker zelf, maar ook door de behandeling daarvan.

Artsen schatten dat 9 op de 10 patiënten hier last van heeft. Vaak gaat het over, maar ongeveer 25% van de borstkankerpatienten die de ziekte overleefd blijft maar last houden van vermoeidheid. En daarom wordt gewerkt aan verbetering van de bestaande aanpak.

Een nieuwe internettherapie voor ernstige vermoeidheid na borstkanker

In het tijdschrift Cancer werd op 15 juni 2017 een onderzoek gepubliceerd van het AMC, het Radboundmc en het Nederlands Kenniscentrum Chronische Vermoeidheid (NKCV). 132 Vrouwen deden hieraan mee. De ene helft kreeg de nieuwe internettherapie; de andere helft fungeerde als controlegroep en kreeg de gebruikelijke nazorg.

Als de tumor is verdwenen en de behandeling van borstkanker is afgerond, houden andere factoren de vermoeidheid in stand. En precies die factoren pakken we aan met tips en oefeningen. We leren mensen bijvoorbeeld om hun slaap-waakritme te verbeteren en dagelijkse activiteiten stap voor stap op te bouwen. — Hans Knoop, Hoogleraar klinisch psycholoog in het AMC, Zorgkrant.nl

De resultaten waren erg positief. In de experimentgroep waren 75% van de vrouwen genezen van hun vermoeidheid tegenover 25% in de controlegroep. De internetherapie werkt dus!

Als je interesse hebt kun je bij je huisarts terecht voor een verwijzing naar het NKCV. De internettherapie voor vermoeidheid na borstkanker zit sinds juli 2017 in hun reguliere aanbod.

Dit artikel is al wat ouder en niet bijgewerkt met de laatste inzichten. Bovenstaande informatie over genoemde internettherapie is mogelijk verouderd. Ga met je huisarts en/of verzekeraar na wat de huidige mogelijkheden zijn.

Energietekort kan zich verschillend uiten

Lees meer over moeheid en energietekort

Pas op met PEM! Over inspanningsintolerantie

Pas op met PEM! Over inspanningsintolerantie

Mensen met Post-Exertional Malaise (PEM) zijn niet gewoon moe, ze zijn ook niet lui en het laatste dat ze nodig hebben is een spreekwoordelijke ‘schop onder de kont’. We hebben het hier over een fenomeen dat bij mensen die er zelf geen last van hebben vaak onbekend is.

Aandacht voor nieuw post-viraal syndroom: Long-COVID

Aandacht voor nieuw post-viraal syndroom: Long-COVID

Waar de één geen symptomen heeft bij een coronabesmetting en de ander er goed ziek van wordt, zijn er ook mensen die niet heel ziek worden (of in elk geval niet zo erg dat een ziekenhuisopname geïndiceerd is), maar wel lang ziek blijven: Long-Covid.

Vermoeidheid door bloedsuikerproblemen

Vermoeidheid door bloedsuikerproblemen

Zowel hypoglycemie (te lage bloedsuikerwaarde) als hyperglycemie (te hoge bloedsuikerwaarde) kan leiden tot energietekort en een scala aan gezondheidsklachten veroorzaken. Hoe eerder je dit oplost, des te gemakkelijker dat gaat.

Is vermoeidheid een beschermingsmechanisme?

Is vermoeidheid een beschermingsmechanisme?

Vermoeidheid een beschermingsmechanisme? Hoe dan? Waarom kun je niet vrijelijk energie uitgeven zoals je zou willen en moet je steeds weer heel spaarzaam beslissen wat je elke dag kunt doen? Wat is daar nou het nut van?

Lichamelijke oorzaken van chronische vermoeidheid

Lichamelijke oorzaken van chronische vermoeidheid

Vermoeid zijn we allemaal wel eens en als we dan rust nemen is het allemaal weer opgelost. Maar wat als de vermoeidheid chronisch is en je niet opknapt van een nachtje slapen? Wat kan het dan allemaal zijn? Allerlei lichamelijke ziekten kunnen vermoeidheid als symptoom hebben.

Waarom zijn mensen moe?