Vermoeidheid als signaal van je lichaam

aug 10, 2017Lichamelijk

Huisarts Dirk Jan van Wijk ziet, net als vele andere huisartsen, regelmatig oververmoeide mensen in zijn praktijk. Mensen waarvan de energievoorraad is uitgeput, maar niet snappen wat de oorzaak daarvan is.

Of wel een oorzaak ervoor kunnen verzinnen, maar zichzelf dan vertellen “dat is onzin, daar moet ik tegen kunnen”.

Hieronder deel ik een stukje uit het interview met hem dat door De Uitgeester werd gepubliceerd.

Eigenlijk is vermoeidheid een gevoel dat ons er op attent maakt dat het lijf of de hersenen rust nodig hebben. En als we dat nu maar doen, komt het weer goed. Simpel, zou je zeggen. De werkelijkheid is echter weerbarstiger. De mensen die op het spreekuur komen, snappen niet waarom de accu leeg is. En omdat ze het niet snappen, kunnen ze zich zorgen gaan maken over hun gezondheid. En die zorgen kosten ook weer energie. Wanneer de lichamelijke toestand in het bloed wordt getest, blijkt er meestal geen lichamelijk probleem te zijn. Door de opluchting die dat veroorzaakt, knappen veel mensen gelukkig al weer op!

En als de vermoeidheid blijft, moet er toch een energielek zijn. Waar loopt de accu leeg? En waarom laadt hij niet meer op (door leuke en ontspannende bezigheden)? Het kan zijn dat men wel weet wat de oorzaak is, maar niet wat er aan gedaan kan worden. Sommige mensen accepteren deze oorzaak ook niet, omdat ze vinden dat ze daar tegen zouden moeten kunnen. En anderen weten gewoonweg niet waardoor het komt.

Klik hier door naar het volledige artikel.

Energietekort kan zich verschillend uiten

Lees meer over moeheid en energietekort

Pas op met PEM! Over inspanningsintolerantie

Pas op met PEM! Over inspanningsintolerantie

Mensen met Post-Exertional Malaise (PEM) zijn niet gewoon moe, ze zijn ook niet lui en het laatste dat ze nodig hebben is een spreekwoordelijke ‘schop onder de kont’. We hebben het hier over een fenomeen dat bij mensen die er zelf geen last van hebben vaak onbekend is.

Aandacht voor nieuw post-viraal syndroom: Long-COVID

Aandacht voor nieuw post-viraal syndroom: Long-COVID

Waar de één geen symptomen heeft bij een coronabesmetting en de ander er goed ziek van wordt, zijn er ook mensen die niet heel ziek worden (of in elk geval niet zo erg dat een ziekenhuisopname geïndiceerd is), maar wel lang ziek blijven: Long-Covid.

Vermoeidheid door bloedsuikerproblemen

Vermoeidheid door bloedsuikerproblemen

Zowel hypoglycemie (te lage bloedsuikerwaarde) als hyperglycemie (te hoge bloedsuikerwaarde) kan leiden tot energietekort en een scala aan gezondheidsklachten veroorzaken. Hoe eerder je dit oplost, des te gemakkelijker dat gaat.

Is vermoeidheid een beschermingsmechanisme?

Is vermoeidheid een beschermingsmechanisme?

Vermoeidheid een beschermingsmechanisme? Hoe dan? Waarom kun je niet vrijelijk energie uitgeven zoals je zou willen en moet je steeds weer heel spaarzaam beslissen wat je elke dag kunt doen? Wat is daar nou het nut van?

Lichamelijke oorzaken van chronische vermoeidheid

Lichamelijke oorzaken van chronische vermoeidheid

Vermoeid zijn we allemaal wel eens en als we dan rust nemen is het allemaal weer opgelost. Maar wat als de vermoeidheid chronisch is en je niet opknapt van een nachtje slapen? Wat kan het dan allemaal zijn? Allerlei lichamelijke ziekten kunnen vermoeidheid als symptoom hebben.