Verband tussen het Chronisch Vermoeidheids Syndroom en je darmbacterien

mei 19, 2017Lichamelijk

darmflora en vermoeidheidWist je dat de bacteriën in je darm (je darmflora) ontzettend belangrijk zijn voor je gezondheid? Ze spelen een rol bij je weerstand, bij je spijsvertering, je gemoedstoestand en we ontdekken eigenlijk steeds meer processen waar ze bij betrokken zijn.

De samenstelling van de darmbacteriën verschilt per persoon en nu hebben onderzoekers van het Center for Infection and Immunity in Amerika gevonden dat mensen met het Chronisch Vermoeidheids Syndroom een bepaalde disbalans hebben in hun darmflora. Bepaalde bacteriën worden meer teruggevonden en andere weer minder in vergelijking met mensen zonder Chronisch Vermoeidheids Syndroom. De verstoring ziet er weer anders uit in de groep patiënten die naast CVS ook een prikkelbare darm hebben (Irritable Bowel Syndrome of kortweg IBS) wat voor 35 tot 90% van deze groep geldt.

Het verband tussen CVS en IBS is onduidelijk. Misschien dat je eerder een prikkelbare darm krijgt als je CVS hebt. Of misschien dat de twee aandoeningen een onderliggende gemeenschappelijke oorzaak hebben. De onderzoekers weten het niet en werpen de darmflora van deze twee groepen aan een nader onderzoek.

Zes soorten darmbacteriën in verband met CVS

De onderzoekers ontdekten dat bepaalde verschillen qua hoeveelheid van de volgende 6 typen darmbacterie sterk gelinkt kunnen worden aan Chronisch Vermoeidheids Syndroom:

  1. Faecalibacterium
  2. Roseburia
  3. Dorea
  4. Coprococcus
  5. Clostridium
  6. Ruminococcus
  7. Coprobacillu

Het was zelfs zo dat ze op basis van de uitbundigheid van deze soorten konden voorspellen wie CVS had. De gewijzigde darmflora zou dus een rol kunnen spelen bij Chronisch Vermoeidheids Syndroom. Misschien dat de wijziging in de darmbacterien leidt tot veranderingen in het centraal zenuwstelsel en immuunsysteem? Maar het is ook mogelijk dat de verandering in de darmflora een gevolg is van het hebben van CVS. Zo moet je altijd blijven opletten met dit type onderzoek. Een verband is alleen een associatie en zegt niets over oorzaak – gevolg.

Basis voor specifieke diagnostiek en behandeling

Het legt zeker een goede basis voor verder onderzoek naar darmproblemen en CVS. Op een dag is het wellicht mogelijk dat onderzoekers de informatie over je darmflora, de metabolische pathways waar die bacteriën bij betrokken zijn, en de immunologische moleculen in je bloed gebruiken om meer specifiek CVS patiënten te diagnosticeren en een behandeling formuleren.

Independent of IBS, ME/CFS is associated with dysbiosis and distinct bacterial metabolic disturbances that may influence disease severity. However, our findings indicate that dysbiotic features that are uniquely ME/CFS-associated may be masked by disturbances arising from the high prevalence of IBS co-morbidity in ME/CFS. These insights may enable more accurate diagnosis and lead to insights that inform the development of specific therapeutic strategies in ME/CFS subgroups. — Bron: Nagy-Szakal, D., Williams, B.L., Mishra, N. et al. Microbiome (2017) 5: 44. doi:10.1186/s40168-017-0261-y

 

Energietekort kan zich verschillend uiten

Lees meer over moeheid en energietekort

Pas op met PEM! Over inspanningsintolerantie

Pas op met PEM! Over inspanningsintolerantie

Mensen met Post-Exertional Malaise (PEM) zijn niet gewoon moe, ze zijn ook niet lui en het laatste dat ze nodig hebben is een spreekwoordelijke ‘schop onder de kont’. We hebben het hier over een fenomeen dat bij mensen die er zelf geen last van hebben vaak onbekend is.

Aandacht voor nieuw post-viraal syndroom: Long-COVID

Aandacht voor nieuw post-viraal syndroom: Long-COVID

Waar de één geen symptomen heeft bij een coronabesmetting en de ander er goed ziek van wordt, zijn er ook mensen die niet heel ziek worden (of in elk geval niet zo erg dat een ziekenhuisopname geïndiceerd is), maar wel lang ziek blijven: Long-Covid.

Vermoeidheid door bloedsuikerproblemen

Vermoeidheid door bloedsuikerproblemen

Zowel hypoglycemie (te lage bloedsuikerwaarde) als hyperglycemie (te hoge bloedsuikerwaarde) kan leiden tot energietekort en een scala aan gezondheidsklachten veroorzaken. Hoe eerder je dit oplost, des te gemakkelijker dat gaat.

Is vermoeidheid een beschermingsmechanisme?

Is vermoeidheid een beschermingsmechanisme?

Vermoeidheid een beschermingsmechanisme? Hoe dan? Waarom kun je niet vrijelijk energie uitgeven zoals je zou willen en moet je steeds weer heel spaarzaam beslissen wat je elke dag kunt doen? Wat is daar nou het nut van?

Lichamelijke oorzaken van chronische vermoeidheid

Lichamelijke oorzaken van chronische vermoeidheid

Vermoeid zijn we allemaal wel eens en als we dan rust nemen is het allemaal weer opgelost. Maar wat als de vermoeidheid chronisch is en je niet opknapt van een nachtje slapen? Wat kan het dan allemaal zijn? Allerlei lichamelijke ziekten kunnen vermoeidheid als symptoom hebben.

Waarom zijn mensen moe?