Verband tussen het Chronisch Vermoeidheids Syndroom en je darmbacterien

mei 19, 2017Lichamelijk

darmflora en vermoeidheidWist je dat de bacteriën in je darm (je darmflora) ontzettend belangrijk zijn voor je gezondheid? Ze spelen een rol bij je weerstand, bij je spijsvertering, je gemoedstoestand en we ontdekken eigenlijk steeds meer processen waar ze bij betrokken zijn.

De samenstelling van de darmbacteriën verschilt per persoon en nu hebben onderzoekers van het Center for Infection and Immunity in Amerika gevonden dat mensen met het Chronisch Vermoeidheids Syndroom een bepaalde disbalans hebben in hun darmflora. Bepaalde bacteriën worden meer teruggevonden en andere weer minder in vergelijking met mensen zonder Chronisch Vermoeidheids Syndroom. De verstoring ziet er weer anders uit in de groep patiënten die naast CVS ook een prikkelbare darm hebben (Irritable Bowel Syndrome of kortweg IBS) wat voor 35 tot 90% van deze groep geldt.

Het verband tussen CVS en IBS is onduidelijk. Misschien dat je eerder een prikkelbare darm krijgt als je CVS hebt. Of misschien dat de twee aandoeningen een onderliggende gemeenschappelijke oorzaak hebben. De onderzoekers weten het niet en werpen de darmflora van deze twee groepen aan een nader onderzoek.

Zes soorten darmbacteriën in verband met CVS

De onderzoekers ontdekten dat bepaalde verschillen qua hoeveelheid van de volgende 6 typen darmbacterie sterk gelinkt kunnen worden aan Chronisch Vermoeidheids Syndroom:

  1. Faecalibacterium
  2. Roseburia
  3. Dorea
  4. Coprococcus
  5. Clostridium
  6. Ruminococcus
  7. Coprobacillu

Het was zelfs zo dat ze op basis van de uitbundigheid van deze soorten konden voorspellen wie CVS had. De gewijzigde darmflora zou dus een rol kunnen spelen bij Chronisch Vermoeidheids Syndroom. Misschien dat de wijziging in de darmbacterien leidt tot veranderingen in het centraal zenuwstelsel en immuunsysteem? Maar het is ook mogelijk dat de verandering in de darmflora een gevolg is van het hebben van CVS. Zo moet je altijd blijven opletten met dit type onderzoek. Een verband is alleen een associatie en zegt niets over oorzaak – gevolg.

Basis voor specifieke diagnostiek en behandeling

Het legt zeker een goede basis voor verder onderzoek naar darmproblemen en CVS. Op een dag is het wellicht mogelijk dat onderzoekers de informatie over je darmflora, de metabolische pathways waar die bacteriën bij betrokken zijn, en de immunologische moleculen in je bloed gebruiken om meer specifiek CVS patiënten te diagnosticeren en een behandeling formuleren.

Independent of IBS, ME/CFS is associated with dysbiosis and distinct bacterial metabolic disturbances that may influence disease severity. However, our findings indicate that dysbiotic features that are uniquely ME/CFS-associated may be masked by disturbances arising from the high prevalence of IBS co-morbidity in ME/CFS. These insights may enable more accurate diagnosis and lead to insights that inform the development of specific therapeutic strategies in ME/CFS subgroups. — Bron: Nagy-Szakal, D., Williams, B.L., Mishra, N. et al. Microbiome (2017) 5: 44. doi:10.1186/s40168-017-0261-y

 

Energietekort kan zich verschillend uiten