Overgang en vermoeidheid

jun 17, 2012Lichamelijk

Overgang en vermoeiheidBij de overgang komt vaak vermoeidheid om de hoek kijken. Je lichaam maakt heel wat veranderingen door en veranderingen kosten nu eenmaal energie. Dat je wat meer moe bent dan anders is als normaal te beschouwen.

Veel vrouwen die in de overgang zijn hebben slaapproblemen, wat ook weer tot gevoelens van vermoeidheid leidt. Er zijn onderzoeken die melden dat 61% van de vrouwen in de overgang moeite hebben met in slaap vallen en dat zelfs 92% vermoeidheidsklachten heeft. Dat is veel!

Maar er zijn ook vrouwen die fluitend door de overgang heenkomen. Met een gezonde leefstijl kun je de overgangssymptomen waaronder vermoeidheid misschien niet altijd voorkomen, maar de ernst ervan wel verminderen.

Waarom slaap je slechter tijdens de overgang?

Tijdens de overgang circuleert er minder oestrogeen in je lichaam waardoor allerlei veranderingen in werking worden gezet die je slaap onderbreken of het moeilijker maken om in slaap te komen en door te slapen. Die veranderingen zijn opvliegers, nachtzweten, angstgevoelens, pijn en zelfs depressie.

Vermoeidheid en slaaptekort hebben een effect op je kwaliteit van leven, maar kunnen ook tot serieuze gezondheidsproblemen leiden. Onderzoeken hebben een verband gevonden tussen slaaponthouding en hoge bloeddruk, beroerte, de ziekte van Alzheimer en diabetes.

 Symptomen van de overgang en vermoeidheid

Als je door de menopauze heen gaat kun je verschillende symptomen van vermoeidheid tegenkomen, waaronder:

 • Algehele vermoeidheid
 • Gebrek aan energie
 • Slaap overdag
 • Trek in middagdutjes
 • Stemmingswisselingen
 • Sneller geïrriteerd
 • Moeite met de dagelijkse routine

Omgaan met vermoeidheid tijdens de menopauze

Als je vaak moe bent kun je eens proberen een paar wijzigingen aan te brengen in je levensstijl.
 • Doe vroeg op de dag een aantal lichamelijke oefeningen (zeker niet binnen drie uur voor het slapen gaan).
 • Verander je eetpatroon en focus je op gezonde niet al te grote maaltijden (na grote maaltijden slaap je doorgaans niet lekker).
 • Leer ontspanningstechnieken (meditatie, diep ademhalen en ontspanningsoefeningen zijn heilzaam vooral wanneer je wakker ligt door stress, angst of gepieker).
 • Overweeg ondersteuning door kruidensupplementen (30% van de vrouwen die valeriaan nemen bemerken een verbetering in hun slaapkwaliteit tegenover 4% in de placebogroep).
 • Vermijd stimulerende middelen (verminder caffeïne uit koffie en sterke thee, nicotine en alcohol).
 • Pas de temperatuur van je slaapkamer aan (het gevoel van opvliegers en nachtzweten kun je wat tegengaan door je slaapkamer wat koeler te regelen via een ventilator en een dunner dekbed).
 • Pas je werkschema aan (slaap je slecht doordat je nachtwerk doet of wisselende diensten draait probeer dan – als het enigszins kan – de uren waarop je werkt te veranderen).

Meer hulp nodig hebt rondom de overgang en vermoeidheid?

Als je deze aanbevelingen hebt geprobeerd zonder succes ga dan eens langs je huisarts. Misschien moet er eens gekeken worden of je achterliggende gezondheidsproblemen hebt zoals een trage schildklier of problemen met je ademhaling.
Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie kan je huisarts met je praten over andere behandelingen die vermoeidheid tijdens de menopauze kunnen verlichten.

Bron: Everyday Health

Energietekort kan zich verschillend uiten

Lees meer over moeheid en energietekort

Pas op met PEM! Over inspanningsintolerantie

Pas op met PEM! Over inspanningsintolerantie

Mensen met Post-Exertional Malaise (PEM) zijn niet gewoon moe, ze zijn ook niet lui en het laatste dat ze nodig hebben is een spreekwoordelijke ‘schop onder de kont’. We hebben het hier over een fenomeen dat bij mensen die er zelf geen last van hebben vaak onbekend is.

Aandacht voor nieuw post-viraal syndroom: Long-COVID

Aandacht voor nieuw post-viraal syndroom: Long-COVID

Waar de één geen symptomen heeft bij een coronabesmetting en de ander er goed ziek van wordt, zijn er ook mensen die niet heel ziek worden (of in elk geval niet zo erg dat een ziekenhuisopname geïndiceerd is), maar wel lang ziek blijven: Long-Covid.

Vermoeidheid door bloedsuikerproblemen

Vermoeidheid door bloedsuikerproblemen

Zowel hypoglycemie (te lage bloedsuikerwaarde) als hyperglycemie (te hoge bloedsuikerwaarde) kan leiden tot energietekort en een scala aan gezondheidsklachten veroorzaken. Hoe eerder je dit oplost, des te gemakkelijker dat gaat.

Is vermoeidheid een beschermingsmechanisme?

Is vermoeidheid een beschermingsmechanisme?

Vermoeidheid een beschermingsmechanisme? Hoe dan? Waarom kun je niet vrijelijk energie uitgeven zoals je zou willen en moet je steeds weer heel spaarzaam beslissen wat je elke dag kunt doen? Wat is daar nou het nut van?

Lichamelijke oorzaken van chronische vermoeidheid

Lichamelijke oorzaken van chronische vermoeidheid

Vermoeid zijn we allemaal wel eens en als we dan rust nemen is het allemaal weer opgelost. Maar wat als de vermoeidheid chronisch is en je niet opknapt van een nachtje slapen? Wat kan het dan allemaal zijn? Allerlei lichamelijke ziekten kunnen vermoeidheid als symptoom hebben.