Zit lichamelijke vermoeidheid in je hoofd?
Wanneer je je lichamelijk uitput en dus je spieren vermoeid, is het dan logisch dat je je moe in je hoofd gaat voelen?
Begin deze maand heeft een onderzoeksteam aan de universiteit van Kopenhagen verklaard waarom dit inderdaad het geval is.
Ze noemen het mechanisme ‘centrale vermoeidheid’. Het onderzoek werd geleid door Associate Professor Jean-Francois Perrier van de afdeling Neuroscience en Farmacologie en is gepubliceerd in het gerenommeerde wetenschappelijk tijdschrift PNAS.
Centrale vermoeidheid
Centrale vermoeidheid, of ‘central fatigue’ zoals het in het Engels wordt genoemd, verklaard waarom een marathonloper vlak voor de finish uitgeput op de grond kan vallen terwijl er nog wel energie beschikbaar is in zijn spieren. Een soort van zelfbeschermingsmechanisme lijkt in werking te treden wat ervoor zorgt dat we ons te moe voelen om nog door te gaan. Dit mechanisme is al een jaar of 80 bekend en heeft invloed op onze hersenen en zenuwstelsel.
Sporten maakt serotonine vrij en dat geeft eerst energie
Van sporten krijg je toch juist meer energie? Ja, dat klopt en alhoewel het nu tegenstrijdig lijkt zal ik het je uitleggen. Wanneer je sport wordt de neurotransmitter serotonine aangemaakt. Die helpt ons om door te gaan. Maar ga je (te) lang door, waarbij nog steeds meer serotonine wordt aangemaakt, dan ontstaat er op een gegeven moment een zodanige hoeveelheid dat die de trigger vormt om ons af te laten remmen. Door de hersenen worden dan onvoldoende signalen naar de spieren gestuurd om nog door te gaan. Alsof het dan wel welletjes is geweest!
Wat een handig beschermingsmechanisme van ons lichaam!
Best vernuftig als je erover nadenkt. Sporten is goed, maar teveel van iets is nooit goed. Stel dat je door deze serotonine alsmaar door zou kunnen gaan, dan zou je roofbouw plegen op je lichaam. Kortom, serotonine functioneert dus als stimulans, maar ook als rem wanneer er een grotere hoeveelheid van aanwezig is.
Herken je dit effect?
Heb je dit effect weleens bij jezelf gemerkt bij het sporten? Of moet je sowieso (nog) helemaal niet aan sporten denken? Als je te moe bent om aan sporten te denken is het tijd om een vermoeidheidstest te doen om te zien of je oververmoeid bent.
Energietekort kan zich verschillend uiten
Lees meer over moeheid en energietekort
Pas op met PEM! Over inspanningsintolerantie
Mensen met Post-Exertional Malaise (PEM) zijn niet gewoon moe, ze zijn ook niet lui en het laatste dat ze nodig hebben is een spreekwoordelijke ‘schop onder de kont’. We hebben het hier over een fenomeen dat bij mensen die er zelf geen last van hebben vaak onbekend is.
Aandacht voor nieuw post-viraal syndroom: Long-COVID
Waar de één geen symptomen heeft bij een coronabesmetting en de ander er goed ziek van wordt, zijn er ook mensen die niet heel ziek worden (of in elk geval niet zo erg dat een ziekenhuisopname geïndiceerd is), maar wel lang ziek blijven: Long-Covid.
Vermoeidheid door bloedsuikerproblemen
Zowel hypoglycemie (te lage bloedsuikerwaarde) als hyperglycemie (te hoge bloedsuikerwaarde) kan leiden tot energietekort en een scala aan gezondheidsklachten veroorzaken. Hoe eerder je dit oplost, des te gemakkelijker dat gaat.
Is vermoeidheid een beschermingsmechanisme?
Vermoeidheid een beschermingsmechanisme? Hoe dan? Waarom kun je niet vrijelijk energie uitgeven zoals je zou willen en moet je steeds weer heel spaarzaam beslissen wat je elke dag kunt doen? Wat is daar nou het nut van?
Waarom vermoeidheid levensgevaarlijk is (en niet alleen in het verkeer)
Niet alleen is vermoeidheid supervervelend. Berooft het je van de dingen die je had willen doen, maar het is ook echt gevaarlijk. Op een indirecte manier.
Lichamelijke oorzaken van chronische vermoeidheid
Vermoeid zijn we allemaal wel eens en als we dan rust nemen is het allemaal weer opgelost. Maar wat als de vermoeidheid chronisch is en je niet opknapt van een nachtje slapen? Wat kan het dan allemaal zijn? Allerlei lichamelijke ziekten kunnen vermoeidheid als symptoom hebben.