Word je moe van het HPV vaccin?

door okt 6, 2018In het nieuws

Volgens het RIVM zijn meisjes die het HPV vaccin tegen baarmoederhalskanker krijgen niet vaker vermoeid dan niet ingeënte meisjes. Voor het onderzoek werden bijna 70.000 meisjes geselecteerd uit een huisartsregistratiesysteem van het Erasmus MC (bron).

Ze vinden geen verband tussen vaccinatie tegen HPV en langdurige vermoeidheidsklachten. In o.a. het Verenigd Koninkrijk komen onderzoekers tot dezelfde conclusie (Donegan 2013).

“The successful implementation of an enhanced pharmacovigilance plan provided immediate reassuring evidence that there was no association between vaccination with Cervarix and an increased risk of chronic fatigue syndromes. This has now also been further demonstrated in more comprehensive epidemiological studies.”

 

– Donegan K, Beau-Lejdstrom R, King B, Seabroke S, Thomson A, Bryan P. Bivalent human papillomavirus vaccine and the risk of fatigue syndromes in girls in the UK. Vaccine. 2013;31(43):4961-7.

Geen aanwijzingen voor vermoeidheid na vaccinatie

Ook in Noorwegen is een onderzoek naar inenting met HPV-vaccin en chronische vermoeidheid uitgevoerd. In de 6 jaar na de start van het vaccinatieprogramma waren er wel meer meisjes met het chronische vermoeidheidssyndroom, maar jongens – die niet worden ingeënt tegen HPV – waren even vaak en in toenemende mate langdurig vermoeid.

Kortom… pubers werden na die leeftijd sowieso vaker moe.

Gynaecoloog Nienke van Trommel van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis vertelt op nu.nl het volgende: “Er hebben zich twee ontwikkelingen in de onderzochte periode in de Noorse samenleving voorgedaan: meisjes werden gevaccineerd tegen HPV en steeds meer kinderen kregen last van chronische vermoeidheid. Uit dit onderzoek bleek dat deze twee ontwikkelingen los van elkaar stonden. Ook in andere landen werd geen verband tussen vermoeidheid en de HPV-vaccinatie gevonden.”

 

Meer over HPV vaccinatie

  • World Health Organisation: Op deze pagina vind je hun berichtgeving m.b.t. het HPV-vaccin en veiligheid.
  • KWF Kankerbestrijding: Op deze pagina vind je hun standpunt m.b.t. HPV-vaccinatie.

 

Waarom deze onderzoeken naar vaccinatie en vermoeidheid?

Op hun 13e jaar komen meisjes in aanmerking voor vaccinatie tegen het HPV virus dat in verband wordt gebracht met baarmoederhalskanker. Er zijn verschillende typen HPV virus. Er zijn typen die de gewone wratten op handen en voeten veroorzaken. Er zijn er die leiden tot genitale wratten. En weer andere types (HPV 16 en HPV 18) worden vaak gezien bij kanker aan de baarmoederhals, vagina of penis.

Bij het bijwerkingencentrum Lareb waren meldingen binnengekomen over langdurige vermoeidheid na HPV-vaccinatie. Bekijk het rapport via deze link.

 

Een direct verband tussen HPV-vaccinatie en vermoeidheid wordt in meerdere onderzoeken in meerdere landen niet gevonden.

Toch zijn er nog steeds zorgen over de veiligheid op de lange termijn. Er wordt dan ook nog steeds onderzoek gedaan.

Pin It on Pinterest

Share This