Slaapgebrek kost Nederland miljarden euro’s

door okt 6, 2018In het nieuws

Slaapgebrek leidt tot een daling in ons functioneren. Slapen is namelijk superbelangrijk!

 

Slapen gaat voor alles

Ga maar na…

Wij wonen dan wel in huizen die we ’s nachts veilig kunnen afsluiten om heerlijk ongestoord in slaap te vallen zonder gevaar voor ons leven. Maar zo is het niet altijd geweest en voor veel dieren geldt nog steeds dat ze altijd wel op hun hoede moeten zijn voor gevaar.

Plus wanneer we slapen kunnen we niet op zoek gaan naar voedsel, eten, drinken of ons voortplanten. Allemaal zaken die essentieel zijn voor ons voortbestaan.

En toch gaan we slapen.

Elke nacht!

Dan moet slaap wel héél belangrijk zijn.

En dat is het dan ook.

 

CBS meldt: 1 op de 5 Nederlanders slaapt slecht

In maart 2018 presenteerde het CBS de nieuwe cijfers uit de Gezondheidsenquête over 2017.

Vrouwen, ouderen en lager opgeleiden melden vaker dat ze last hebben van een slaapprobleem. De jonge hoog-opgeleide man vertrekt dus om de een of andere reden wat gemakkelijker naar dromenland.

Grofweg ervaart 20% van de Nederlanders van 12 jaar of ouder een probleem met slapen. Daaronder valt moeite met inslapen, moeite met doorslapen of te vroeg wakker worden. De helft van deze mensen ervaart de problemen als ernstig en velen geven aan dat slaaptekort hen belemmerd in het dagelijks leven.

Slaaptekort leidt namelijk al gauw tot moeite je te concentreren, tot vergeetachtigheid en tot een slechtere stemming en misschien wel kort lontje.

 

Moe zijn we allemaal weleens. En fouten maken is menselijk, helaas. Maar dat wil niet zeggen dat je energiegebrek en een wattenhoofd normaal moet vinden en accepteren. Wil jij je fit en energiek voelen? Weerbaar en gezond? En een hoofd dat in staat is te concentreren en te onthouden?

Zet je volgende stap naar meer energie »

 

Wat is de trend?

Dit is de eerste keer dat het CBS op de huidige manier over slaapproblemen rapporteert uit de Gezondheidsenquête. Omdat het gaat om een nieuw onderzoek, is niet bekend of slaapproblemen toe- of afnemen. Helemaal blanco over het onderwerp is het CBS echter niet. Het CBS heeft in het verleden in de Gezondheidsenquête gevraagd naar ‘slapeloosheid in de afgelopen 14 dagen’. Tussen 2001 en 2013 nam het percentage mensen (4 jaar of ouder) dat slapeloosheid meldt licht toe van 21 procent naar 23 procent.

Bron: CBS 16 maart 2018

Niet slapen kost Nederland 12,4 miljard euro

RAND Europe schat dat de economische impact van slaaptekort in Nederland zo’n 12,4 miljard euro is. Het wordt daarmee gezien als een van de grootste economische kostenposten van ons land.

Slaapgebrek leidt tot concentratieverlies en verkeersongevallen, met materiële en immateriële schade. Slaapgebrek leidt tot het nemen van verkeerde beslissingen met als gevolg dat projecten mislukken en bedrijven falen.

Zo gaat een tekort aan slaap snel in de papieren lopen.

Soms kan je maar beter in bed blijven liggen.

Dan blijft de schade in elk geval beperkt.

Je hebt van die dagen…

Energietekort kan zich verschillend uiten

Meer artikelen over vermoeidheid

De gemene deler? Hersenontsteking bij postinfectieuze moeheid

De gemene deler? Hersenontsteking bij postinfectieuze moeheid

Ook na een ogenschijnlijk milde infectie kunnen mensen lang met moeheid kampen. De wetenschap tast nog in het duister waardoor een percentage van de mensen na infectieziekten als Q-koorts, Pfeiffer, Lyme en nu Corona langdurig moe is. Naast verschillen zijn er ook overeenkomsten tussen dit soort ziekten die tot gericht vervolgonderzoek leiden.

Moe door medicijnen? Tijd voor een medicatiecheck!

Moe door medicijnen? Tijd voor een medicatiecheck!

Dit artikel is voor mensen die chronisch medicatie gebruiken en geen idee hebben of hun medicijngebruik het afgelopen jaar nog is beoordeeld. Hier lees je waarom een jaarlijkse medicatie checkup een goed idee is. Het artikel is ook interessant voor wie niet zelf medicijnen slikt, maar voor iemand zorgt die dat wel doet.

Laat je je op Corona testen bij vermoeidheid?

Laat je je op Corona testen bij vermoeidheid?

Veel mensen met COVID-19 zijn moe, maar is vermoeidheid an sich een reden om je te laten testen? Dat hangt er vanaf. Is het een nieuwe vermoeidheid en heb je nog meer klachten? Het toevoegen van vermoeidheid aan het rijtje symptomen vergroot sowieso wel het aantal opgespoorde gevallen.

Bore-out: Hoe verveling je gezondheid ondermijnt

Bore-out: Hoe verveling je gezondheid ondermijnt

Kun je niet je bed uit komen op een doordeweekse dag, maar lukt dat prima in het weekend? Misschien heb je dan wel een bore-out. Als je herkenning vindt in dit artikel is het tijd om in actie te komen. Ook als je niet durft.

20% van de huisartsconsulten gaat over vermoeidheid

20% van de huisartsconsulten gaat over vermoeidheid

Vermoeidheid is geen ziekte op zich, maar een symptoom. De achterliggende oorzaak kan heel divers zijn. Naar schatting gaat zo’n 20% van de huisartsconsulten over vermoeidheid en een huisarts heeft dan aan de krappe 10 minuten veel te weinig om te achterhalen waar het nu eigenlijk over gaat.

Waarom zijn mensen moe?