Gouden Voedingstip #3

Wat je als energie ervaart (geestelijk en lichamelijk) is het eindresultaat van een reeks chemische reacties in je lichaam. We zijn nu aangekomen op het terrein van de biochemie; de processen die zich elke seconde afspelen in de cellen van je lichaam en daartussenin.

Het spijsverteringskanaal moet het voedsel dat we eten bewerken zodat de grote moleculen van de koolhydraten, eiwitten en vetten met behulp van enzymen worden gesplitst (verteerd) in hun bouwstenen: glucose, aminozuren en vetzuren. Deze zijn zo klein ‘geknipt’ dat ze  via de wand van de dunne darm kunnen worden opgenomen in je bloed.

Elke lichaamscel heeft energie nodig om zijn functie uit te kunnen oefenen. Continu. 24×7. En waar we dan spreken over energie bedoelen we daarmee het energiemolecuul ATP. Dat is waar je op ‘draait’.

Dat is zo belangrijk en fundamenteel voor het leven dat er gelukkig meerdere manieren zijn om energie te halen uit de bouwstenen van je voeding. Elke manier heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Het meest efficiënt bij het maken van energie is om dat van de vetzuren te doen in je mitochondriën, maar dat is niet de gemakkelijkste. De meest gebruikte manier is het oxideren van glucose in de mitochondriën.

Hoe meer – en hoe meer gezonde – mitochondriën je hebt, hoe meer energie je kunt maken.

De snelste manier is glucose fermenteren in het cytoplasma van de cel. Dat is dus de manier die je lichaam kiest als je direct moet wegvluchten voor een enge tijger. Of in een andere stressvolle situatie (zoals een enge baas?).

Gouden voedingstip:

Zorg voor rust als je eet. Voor een goede vertering is het belangrijk dat je zowel lichamelijk als geestelijk ontspannen bent. Ga dus niet sporten kort na het eten en maak liever een ‘lunchwandeling’ vóór het eten.

Om uit de bouwstenen van je voeding ATP te maken, energie dus, zijn allerlei vitaminen en mineralen nodig. Denk aan de B-vitaminen en magnesium. Een tekort daaraan is niet ondenkbaar.

Gouden voedingstip: 

Eet je minder dan 250 gram groenten per dag? Verdubbel dan de hoeveelheid en eet alle kleuren.

Ook zijn er allerlei enzymen bij betrokken die de stapjes laten lopen. Die enzymen maak je weliswaar zelf, maar ook daarvoor moet je de juiste bouwstoffen eten. Dit vind je in eiwitten.

Gouden voedingstip:

Eet voldoende eiwitten en gebruik eventueel een voedingsapp naast je voedingsdagboek om bij te houden te gaan hoeveel gram je binnen krijgt. Hoeveel eiwitten voor jou voldoende zijn hangt af van je vetvrije massa en activiteitenpatroon. Een algemene richtlijn is 0,83 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag.  

Hoe halen we eigenlijk energie uit voeding?

De omzetting van de energie uit voeding naar de voor jou bruikbare energievorm ATP gebeurt in je mitochondriën. Maar voeding alleen is niet genoeg. Meer eten geeft niet per definitie meer energie. Hoe werkt dit dan en wat heb je nog meer nodig?