Niet teveel gegeten, maar toch moe na het eten?
Er zijn mensen die zich moe voelen na het eten terwijl ze echt niet teveel hebben gegeten.
Ze hebben dan de verkeerde dingen gegeten voor hun lichaam.
Eén van de mogelijke oorzaken bespreken we hier.
Bloedsuikerschommelingen
Je merkt dit doordat je je slap voelt, misselijk wordt of gaat trillen, hartkloppingen krijgt en gaat zweten. Ook je humeur lijdt eronder. Je kunt dan bijvoorbeeld niet zo goed omgaan met de suikers uit het voedsel en je bloedsuikerspiegel is te laag geworden (hypoglycemie).
Je bloedsuikerspiegel kan ook sterk schommelen door verkeerd voedsel en/of teveel stress.
Wanneer je veel suikers of witmeelproducten (geraffineerde koolhydraten) eet stijgt je bloedsuikerspiegel heel snel en wordt je alvleesklier gestimuleerd om veel insuline aan te maken. De glucose uit je bloed kan dan worden opgenomen door je lichaamscellen (insuline zet zeg maar de poorten open van de lichaamscellen waardoor glucose naar binnen kan). Daardoor daalt de bloedsuikerspiegel weer, want het is belangrijk dat die gelijkmatig blijft. Insuline regelt de boel.
Na een te sterk signaal, zoals na een berg zoet, kan je bloedsuikerniveau juist droppen tot onder het normale niveau. Daardoor ontstaat een hongergevoel en vooral een behoefte aan (meer) zoetigheid.
Voor je het weet zit je in een neerwaartse spiraal en blijf je maar aan het eten terwijl dit niet goed voor je is.
Het kan uiteindelijk leiden tot diabetes wat op zijn beurt ook weer leidt tot gevoelens van vermoeidheid.
Gouden voedingstip:
Vermijd suiker en voedsel met een hoge glycemische lading
Een gelijkmatige bloedsuikerspiegel is van essentieel belang voor het handhaven van een goed energiepeil en een goede stemming. Je kunt door je eetgewoonten ervoor zorgen dat de schommelingen in je bloedsuikerspiegel kleiner worden. Wat je in dat geval het beste kunt eten zijn complexe koolhydraten. Dat is voor iedereen gezonder overigens.
Complexe koolhydraten zijn koolhydraten die eerst moeten worden afgebroken tot kleine suikers voordat ze je bloedbaan in kunnen. Ook maaltijden die vezelrijk zijn vertragen de opname van suikers in je bloed. Vermijd ‘snelle suikers’ zoals je die aantreft in wit brood, witte rijst, pasta, donuts, koekjes en marsrepen.
Stel een lunch samen die laag is in (snelle) koolhydraten (kies bijvoorbeeld voor sla of geraspte groenten) en voldoende eiwitten bevat (vlees, gevogelte, vis, eieren of plantaardige alternatieven).
Je zult merken dat je je na afloop fitter voelt.
Een groene salade met gegrilde zalm is dus beter dan een witte boterham honing of hagelslag.
In het algemeen kies je voor etenswaren die je insuline niet al te snel doen stijgen en een lage glycemische lading (GL) hebben.
In plaats van alles drastisch om te gooien, kun je er ook voor kiezen om een verandering stap-voor-stap door te voeren en steeds een bepaald ingrediënt te ruilen voor een gezondere keuze (een ‘voedselswap’):
- Kies bloemkoolrijst in plaats van witte rijst.
- Kies havermoutpap in plaats van cornflakes.
- Kies zoete aardappel in plaats van nieuwe aardappelen.
Te vermijden
- Vermijd fast food en junkfood. Deze etenswaren zijn rijk aan vet, suiker, zout, conserveringsmiddelen en smaakversterkers. Het smaakt even goed en lijkt je een energieboost te geven, maar die is van korte duur en je hebt je lichaam gevuld met calorien zonder voedingswaarde. Het is erg ongezonde brandstof voor je lijf. Een tijdje na de maaltijd komt de dip.
- Vermijd suiker en deegwaren. Zo lekker als donuts, muffins, cakejes en een pastamaaltijd ook zijn, ze zorgen voor het instorten van je energie later. Als je wakker wilt blijven kun je deze dus maar het beste uit de weg gaan. Als je gaat voor pasta kies dan meergranenpasta.
- Vermijd frisdranken en vruchtensappen want dit is eigenlijk gewoon suikerwater. Oók die vruchtensappen inderdaad.
Waar je nog meer aan kunt denken
Slaapschuld
Algemene conditie
Aantal eetmomenten
Tegenwoordig hoor en lees je geregeld over Intermittent Fasting, dus misschien ben je die term ook al tegengekomen in relatie tot energie en vermoeidheid.
Zo lang je last hebt van hypoglycemie, dus plotselinge dalingen in je bloedsuiker waarbij het niet lukt om naar een andere energiebron over te schakelen ben je niet ‘metabool flexibel’.
Ga dan stap-voor-stap in het doorvoeren van veranderingen. Eet op tijd, maar zorg dat je voorbereid bent en de ‘juiste dingen’ bij de hand hebt.
Denk bijvoorbeeld aan groentesnacks (komkommer, snacktomaatjes, stukjes knapperige paprika en worteltjes), een blokje kaas of hardgekookt ei, of noten (geen pinda’s).
Alcohol
Relevante artikelen op de blog
Afkicken van snelle suikers
Glucose is niet slecht, je hersenen draaien er (grotendeels) op. Natuurlijk heb je glucose nodig. Je hoeft ook zeker niet af te kicken van alle koolhydraten. Het gaat er alleen om de juiste keuze in te maken. Beter dus die ‘langzame suikers’ die geleidelijker vrijkomen in je bloedbaan en behalve glucose ook micronutriënten leveren.
Flexibiliteit is gezondheid
Voeding & Vermoeidheid
In dit artikel vind je nog een lijstje voorbeelden van ‘snelle koolhydraten’ en ‘langzame koolhydraten’. Het zijn niet de koolhydraten zelf die snel of langzaam zijn, vandaar de quotes, maar het gaat om de snelheid waarmee de koolhydraten in je bloedbaan terecht komen na het eten ervan. In dit geval geldt: trager is beter.