Hara hachi bu

Je kunt echt moe worden van eten

Zowel van verkeerd eten als van teveel eten kun je moe worden.

Dat je je een beetje suffig voelt na het eten is op zich normaal in die zin dat het veel voorkomt. 

Je spijsvertering wordt namelijk hard aan het werk gezet na een maaltijd en daarom gaat er tijdelijk meer bloed naar je maag en andere spijsverteringsorganen.

Daardoor is er minder bloed – en dus minder zuurstof en minder energie – beschikbaar in je hersenen of spieren en dat verklaard je lome gevoel. De Spanjaarden hebben er zelfs een siësta voor ingeroepen.

Wanneer je teveel hebt gegeten is de loomheid ook sterker. Het enige waar je nog puf voor hebt is uitbuiken en dat is dan ook het beste wat je eraan kunt doen. En de volgende keer… minder eten. Je verzadigingsgevoel werkt niet zo snel.

Altijd maar suf zijn na het eten is, alhoewel het veel voortkomt, helemaal niet nodig.

Gouden voedingstip: Eet totdat je voor 80% verzadigd bent

%

Verzadiging

“Hara hachi bu” is een Japanse uitdrukking die stelt dat je moet eten totdat je voor 80% vol zit.

De Okinawanen in Japan zijn het enige volk dat een eigen opgelegde methode hebben waarbij ze expres minder calorieën tot zich nemen. Bijna 29% van de Okinawanen worden meer dan 100 jaar oud. Dat zijn er vier keer meer dan gemiddeld in Westerse landen.

In de dertiger jaren was al bekend dat calorierestrictie het leven verlengde van laboratoriummuizen. Dus waar het op tijd stoppen met eten ertoe leidt dat je minder inzakt na de maaltijd en je fitter voelt kan het ook nog eens helpen om gezond oud te worden.

Eet met aandacht

Eet daarom langzaam zodat je op tijd merkt wanneer je verzadigd raakt. Neem niet te grote happen en kauw je eten goed voordat je het doorslikt. Je kunt bijvoorbeeld steeds je bestek wegleggen of pas een volgend hapje op je vork leggen als je al hebt doorgeslikt.

Je hoeft je niet ‘vol’ te eten om genoeg te eten.

Maar er zijn ook mensen die zich moe voelen na het eten terwijl ze echt niet teveel hebben gegeten. Ze hebben dan de verkeerde dingen gegeten voor hun lichaam. Daarover meer een volgende keer.

Denk je nu “dit wist ik al”, dan is dat een begrijpelijke reactie. Maar ga dan eens na of het bij kennis is gebleven of dat je het wel weet, maar niet toepast. Iets weten helpt niet om meer energie te krijgen, totdat je het gebruikt om iets te veranderen.