Slaaptekort? Dat is niet je enige probleem. Weinig slaap is best gevaarlijk

okt 17, 2017Slapen

Je leest dit omdat je te weinig slaapt en je daarover zorgen maken helpt niet. Daarom twijfelde ik of ik dit artikel wel moest schrijven. Het belicht namelijk de negatieve gevolgen van te weinig slaap. Maar je ziet… ik heb het toch gedaan en wel om de volgende reden.

Er zijn mensen die te weinig slapen en wel meer zouden willen slapen. En je hebt mensen die te weinig slapen en dat een soort van stoer vinden! Er prat op gaan dat ze met minder dan 6 uur slaap toe kunnen. Voor die mensen is dit artikel bedoelt. Want zij mogen zich wel zorgen gaan maken. Ken je zo iemand? Stuur het dan aan hem of haar door.

Slapen raakt elk aspect van ons lichaam

Professor Matthew Walker schreef het boek “Why we sleep: The new science of sleep (aff.)”. In het boek beschrijft hij hoe slaap elk aspect van ons lichaam raakt en dat je slaaptekort in verband kunt brengen met de volgende vervelende dingen:

  • Obesitas (door verlaagd leptine en verhoogd ghreline ga je meer eten)
  • Diabetes (via verminderde controle over het bloedsuikerniveau)
  • Mentale gezondheidsproblemen
  • Moeite met het herkennen van menselijke emoties
  • Hartklachten
  • Alzheimer
  • Kanker


“Slaaptekort strekt zich uit tot in elk hoekje van je lichaam, en toch doet niemand er iets aan. Dingen moeten veranderen: op het werk, in onze gemeenschap en in huis”. — Professor Matthew Walker

Slaap is belangrijk voor onze gezondheid; zelfs nog belangrijker dan sporten of gezond eten. Volgens Matthew Walker bevinden we ons in een catastrofale slaaptekort-epidemie. Hij zegt ook dat er maar zoveel is dat je daar zelf aan kunt doen en dat het tijd is dat ook de overheid zich ermee gaat bemoeien. Het is een kwestie van volksgezondheid.

Slapen als taboe?

Waarom hebben we met zijn allen dan zoveel slaaptekort? Is dat anders dan het vroeger was? In 1942 probeerde minder dan 8% van de bevolking toe te komen met minder dan 6 uur slaap per nacht; maar in 2017 – zo vertelt prof. Walker – probeert 1 op de 2 mensen het te redden met minder dan 6 uur slaap per nacht.

Als vijanden van slaap ziet hij: elektriciteit (we hebben licht wanneer we dat willen), werk en het vervagen van duidelijke grenzen tussen werk en privé, angst (we zijn eenzamer en meer depressief als maatschappij), alcohol en cafeïne.

Maar, zo stelt hij ook, slaap wordt in onze maatschappij ook onterecht geassocieerd met luiheid. We willen maar druk zijn – want dan ben je belangrijk – en het is stoer om te zeggen dat je weinig hebt geslapen. Mensen geven vaak maar schoorvoetend toe: “Ik ben iemand die wel 8 tot 9 uur slaap nodig heeft”. Het is bijna alsof we ons ervoor schamen! Niet voor wie het boek van de professor heeft gelezen. Die weten beter en gaan vroeg naar bed.

“Slaperige feitjes” uit het boek

  • In ontwikkelde landen haalt 2/3e van de volwassenen geen 8 uur slaap per nacht.
  • Slaaptekort verlaagt ook het spermagehalte bij mannen. Dus als je zwanger wilt worden en het lukt niet, stuur dan in elk geval je partner op tijd naar bed.
  • Wie minder dan 5 uur heeft geslapen en een auto bestuurt, heeft 4,3 keer zoveel kans om betrokken te raken bij een ongeval. En de kans wordt groter bij nog minder slaap. Eng dus, zeker in combinatie met al die Whatsappende autobestuurders.
  • Slaap is belangrijk na leren om te onthouden, maar ook voor het leren om je hersenen voor te bereiden.
  • Er bestaan nu wel meer dan 100 verschillende slaapstoornissen.

Tips van professor Walker

Het is goed om op dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan. Zo kun je je lichaam trainen. Zet dus niet alleen een wekker als het tijd is om op te staan, maar gebruik ook een wekker om je te laten weten dat het tijd is om naar bed te gaan.

“Schools should consider later starts for students; such delays correlate with improved IQs. Companies should think about rewarding sleep. Productivity will rise, and motivation, creativity and even levels of honesty will be improved. Sleep can be measured using tracking devices, and some far-sighted companies in the US already give employees time off if they clock enough of it.” — Professor Matthew Walker in The Guardian door Rachel Cooke.

En… zo zegt hij… vermijd slaappillen.

Bekijk ook onderstaande video. Waar het gewoonlijk een belediging is voor de spreker als zijn publiek in slaap valt, moedigt Matt zijn publiek juist aan om weg te doezelen. 🙂

Je kunt meer informatie vinden in het boek, op de website van professor Matthew Walker

Nog een lezing door Prof. Matthew Walker
Prof. Matthew Walker bij de Joe Rogan Show

Energietekort kan zich verschillend uiten

Wil je meer weten over slaap? Lees dan ook:

Melatonine: Hoe maak je dit slaaphormoon?

Melatonine: Hoe maak je dit slaaphormoon?

Melatonine is ons slaaphormoon. Hormonen zijn de boodschapperstofjes in ons lichaam die opdrachten doorgeven. Maar zonder hormoon, geen opdracht en dus ook geen uitvoering van de taak. En dan lig je wakker. Wat heeft jouw lichaam nodig om melatonine te maken?

Hoe slecht is teveel slaap voor je gezondheid?

Hoe slecht is teveel slaap voor je gezondheid?

Is het waar dat meer dan 8 uur slapen per nacht slecht is voor je gezondheid? Dat hoor je weleens toch? Maar is het ook zo en waarom dan? Laten we eens kijken hoe dit zit en of je je nu echt zorgen moet maken als je een lange nachtrust hebt gehad.

Paar korte nachtjes al funest voor je vetmetabolisme

Paar korte nachtjes al funest voor je vetmetabolisme

Slaap je doordeweeks een stuk minder dan in het weekend? Dat heeft meer invloed op je vetmetabolisme dan je denkt. En één goede nacht slaapt het niet weg. Slaapgebrek is gewoon nog veel ongezonder dan we al denken. Vermoeidheid is maar één van de problemen en dat is al erg genoeg.

Slapeloze nachten: Hebben vrouwen hier meer last van?

Slapeloze nachten: Hebben vrouwen hier meer last van?

“Bijna een kwart van de Nederlanders van 25 jaar of ouder had in 2018 slaapproblemen”, meldt het CBS op 20 augustus 2019. Dat zijn er veel; meer dan vorig jaar. Grof weg heb je het dan over zo’n 2,9 miljoen mensen die aangeven in de afgelopen 2 weken last te hebben gehad van problemen met slapen. Welke groepen mensen hebben het meest last van slaapproblematiek denk je?

Waarom zomaar wat melatonine slikken je slaapprobleem niet oplost

Waarom zomaar wat melatonine slikken je slaapprobleem niet oplost

Melatonine is vrij verkrijgbaar, maar het op de juiste manier inzetten vraagt wel om enige kennis. De vraag is niet alleen óf je het zou moeten gebruiken, maar ook hoeveel, wanneer, welke vorm, wie het vooral niet zou moeten gebruiken en wat dan wel de oplossing is voor het slaapprobleem.