Voedingstips: Eet je winterdip weg!

dec 3, 2014Mentaal

Winterdip en voedingstipsNiet iedereen heeft er evenveel last van, maar je kent hem vast wel: de beruchte winterdip. Als de wekker gaat is het nog donker. Als van kantoor naar huis rijdt: donker.

Die korte dagen zorgen dat je minder daglicht krijgt dan je nodig hebt. Je hersenen krijgen minder serotonine en ook je melatoninebalans raakt verstoord.

De Engelsen noemen dit Seasonal Affective Disorder, heel toepasselijk afgekort tot SAD. Want zo voelt het. Als een winterdepressie die laf opduikt wanneer je het toch al allemaal koud hebt.

Eerder schreef ik al dat een daglichtlamp geweldig kan helpen, maar wat ik nog niet wist is dat andere voedselkeuzes ook kunnen helpen. Eat This, Not That (een Engelstalige website) bracht ze in kaart en Foodlog heeft ze heel handig al naar het Nederlands vertaald. Ik deel deze vondst graag met jou.

 

De top 3 voedingstips tegen de winterdip

  1. Kies rode paprika in plaats van de (onrijpe) groene. Rode paprika bevat meer vitamine C en vitamine A.
  2. Omega-6 krijgen we wel genoeg binnen, maar omega-3 niet. Zo raakt de vetzurenbalans uit… balans. Eet daarom zeker twee keer per week vette vis. Geen kibbeling of lekkerbekje, maar bijvoorbeeld zalm, makreel of haring.
  3. Zin om te knabbelen? Kies dan voor pompoenzaden want die zijn rijk aan het aminozuur tryptofaan en dat helpt bij de aanmaak van serotonine in je hersenen. Geen zoutjes uit de fabriek, want daar zit weer veel omega-6 in.

Klik hier door naar het artikel op Foodlog en lees ze allemaal.

Mijn beste advies: luister naar je lijf! Houd een aantal weken een voedingsdagboek bij waarin je noteert wat je eet en drinkt en… hoe je je voelt op verschillende tijdstippen. Kijk of je een verband ziet en pas daar je voeding op aan. Een hele handige app om zo’n voedingsdagboek inclusief notities bij te houden is MyFitnessPal. Met de gratis versie kun je prima uit de voeten.

We hebben een hoop met elkaar gemeen, maar elke mens is ook weer anders. Kijk daarom ook naar wat voor jou geldt!

Energietekort kan zich verschillend uiten

Meer mentale aspecten van vermoeidheid

Verminder ‘stresshormoon’ cortisol in 20 minuten

Verminder ‘stresshormoon’ cortisol in 20 minuten

Natuur is goed voor een mens. Dat weten we intuïtief allemaal, maar dat zal wetenschappers er niet van weerhouden om ook bewijs te leveren. Dan weten we tenminste hoe lang we minimaal in het bos moeten lopen als we daar ‘eigenlijk geen tijd’ voor hebben.

Eenzame mensen hebben 24% meer kans op vermoeidheid

Eenzame mensen hebben 24% meer kans op vermoeidheid

Wij mensen zijn sociale dieren. We hebben elkaar nodig om gezond te blijven, maar de mate waarin verschilt. Er zijn mensen die graag alleen zijn, maar ook weer niet de hele tijd. Waar het om gaat is een gevoel van controle en aansluiting. Dat je weet dat je mensen kunt bereiken als je dat wilt, dat je je kunt terugtrekken als je dat wilt en dat je gelijkgestemden tegenkomt.

20% van de huisartsconsulten gaat over vermoeidheid

20% van de huisartsconsulten gaat over vermoeidheid

Vermoeidheid is geen ziekte op zich, maar een symptoom. De achterliggende oorzaak kan heel divers zijn. Naar schatting gaat zo’n 20% van de huisartsconsulten over vermoeidheid en een huisarts heeft dan aan de krappe 10 minuten veel te weinig om te achterhalen waar het nu eigenlijk over gaat.

Eenzaam door continue vermoeidheid

Eenzaam door continue vermoeidheid

Vermoeid zijn is al erg genoeg, maar als je je vaker moe voelt dan niet dan isoleert je dat. Je gaat vaker ‘nee’ zeggen en misschien wordt je op gegeven moment dan maar niet meer gevraagd. Petra is toch moe… Petra zegt toch nee… laat haar maar. Voor je het weet wordt je kringetje kleiner en kleiner, maar de vermoeidheid die blijft. Als een blok aan je been houdt de vermoeidheid je gezelschap. Nooit is hij weg. Altijd daar.

Moe door je werk? Manage je werkstress

Moe door je werk? Manage je werkstress

Wanneer je op tijd pauzeert kun je daarna juist effectiever werken.

Meditatie of mindfulness helpt je ook zaken in perspectief te zien en weer te ontspannen. Misschien vind je dit vaag, maar probeer het eens. Er zijn verschillende meditatiecursussen te vinden en je hebt er niets voor nodig. Je wordt je weer bewust van waar het allemaal om gaat en wie en waar jij bent in dit alles.