Waarom je moe bent na de vlucht in een vliegtuig

jun 2, 2012Lichamelijk

Als je wel eens met het vliegtuig gaat, voor je werk of vakantie, zul je misschien gemerkt hebben dat je je wat vermoeid voelt na de vlucht.

Dat gevoel dat je een dag hebt gewerkt, in plaats van gewoon een paar uur op je kont zitten.

Zeker als de vlucht langer dan 2 uur heeft geduurd.

Vermoeidheid na vliegen is niet gewoon een jetlag

Ik heb het hier niet over een jet lag, al is vermoeidheid wel onderdeel van een jet lag. Je kunt je ook vermoeid voelen na een vlucht van noord naar zuid (of van zuid naar noord), waarbij er dus geen tijdzones gepasseerd worden en je dus in je normaal slaapritme blijft. En ook bij korte vluchten van een middagje bijvoorbeeld kun je de vermoeidheid voelen toeslaan.

Een van de oorzaken in de druk in de cabine

Vliegtuigen worden op druk gehouden. Dat is comfortabeler dan wanneer dat niet zou gebeuren. De cabine kent de druk alsof je je hoog in de bergen bevindt en zoals je weet is de lucht daar ijler. Er zit minder zuurstof in de lucht en daardoor is je geest minder helder.

De lucht in de vliegtuigcabine is ook erg droog

De luchtvochtigheid in vliegtuigen lijkt op die in de woestijn. Je dehydrateert (oftewel je verliest vocht) dan ook sneller in een vliegtuig dan normaal. Wanneer je alcoholhoudende dranken tot je neemt dehydrateert je nog sneller. Daarom is dat ook niet zo goed voor je. Dehydratatie zorgt er voor dat je je moe voelt.

Lawaai en vibratie van het vliegtuig

Zeker hooggevoelige personen kunnen moe worden van het vliegtuiglawaai, de vibraties en de geluiden van andere mensen om hun heen.

Dubbele vermoeidheid bij een jet lag

Je hebt hierboven gelezen waarom je je moe kunt voelen na een vlucht zonder tijdsverschil. Dus wanneer je ook nog eens tijdsverschil hebt heb je kans op een dubbele vermoeidheid: de beruchte jet lag. Symptomen van een jet lag zijn: vermoeidheid, slaperigheid, energiegebrek, duizeligheid, hoofdpijn, slaapstoornissen, spijsverteringsproblemen, concentratiestoornissen, uitdroging en gevoelens van desoriëntatie.

Wat kun je doen om vermoeidheid na een vlucht te voorkomen?

Hieronder volgen een aantal tips die je helpen je beter te voelen na het vliegen:

Verminder dehydratatie. Drink veel water, kruidenthee of vruchtensap. Je moet dan misschien wat vaker naar het toilet, maar zo krijg je tenminste ook de nodige beweging tijdens je vlucht.

Vermijd alcohol en koffie (cafeïne) omdat ze de dehydratatie die toch al aan de gang is in die droge vliegtuiglucht alleen maar erger maken. Een glaasje bij of na het eten is niet erg, maar zorg dat je het compenseert door genoeg water te drinken.

Probeer om gezond te eten en vermijd vetrijke maaltijden. Je hebt het niet altijd voor het uitkiezen tijdens een vlucht, maar zorg dat je de gezonde keuze maakt. Van een vetrijke maaltijd wordt je extra suf.

Doe oefeningen in je stoel. Strek je benen en draai rondjes met je voeten. Ook in een beperkte ruimte kun je zorgen dat je aan lichaamsbeweging komt. Sta een aantal keer op uit je stoel en loop door het gangpad. Als je veel drinkt zul je sowieso al wat meer beweging krijgen.

Pas bij vluchten door tijdzones heen zo snel mogelijk je slaapritme aan. Het slaapprobleem is het grootste probleem van de jet lag, die overigens erger is als je naar het oosten reist. Andere lichaamsfuncties passen zich daarna spoedig aan.

Idealiter kom je in de avond aan op de plek van bestemming, zodat je snel naar bed kan en kunt uitrusten van de reis. Blijf dan wel zoveel mogelijk wakker tijdens de vlucht. Je schema is dan het snelst aangepast aan de lokale tijd. Zet tijdens de reis je horloge al op de lokale tijd van bestemming; zo wen je het snelst.

Als je juist in de ochtend aankomt, probeer dan zoveel mogelijk te slapen tijdens je vlucht en blijf wakker gedurende de dag.

Zorg dat je zo snel mogelijk in het normale ritme kom. Ga dus elke avond op hetzelfde tijdstip naar bed en sta ’s ochtend op de normale tijd op. Ook als je nog niet helemaal uitgerust bent. Een eiwitrijk ontbijt en lunch helpen je bij het wakker blijven. Vermijd dus te zoete en te vette maaltijden en snacks.

Energietekort kan zich verschillend uiten