Hoe extreme vermoeidheid op onbegrip en miskenning stuit

okt 26, 2017Lichamelijk

Moe komt in gradaties. Moe zijn we allemaal weleens. Je hebt vermoeidheid die te verbeteren is door goede voeding, betere slaap en minder stress en je hebt vermoeidheid die gewoon maar niet weg wil gaan.

Om vermoeidheid in perspectief te zien kun je onderstaande trailer van de documentaire “Unrest” zien. Dit gaat over het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS). Dat is een ongekende moeheid.

En bekijk dan ook de TED-talk van Jennifer Brea in de volgende video:

Dit is een vermoeidheid die onbegrensd is. Waar de een moe is van een rondje hardlopen, is een CVS-patiënt een week uitgeteld na een blokje om. Degenen die nog kunnen werken hebben niets aan hun avonden en weekenden, omdat ze die alleen maar moeten gebruiken om bij te komen om de volgende dag weer te kunnen verschijnen. Of wie er erger aan toe is moet kiezen: ‘zal ik vandaag 15 minuten in de tuin zitten of mijn haar wassen?’.

Het is als een gevangenis die je van je leven berooft.

Niet gewoon vermoeidheid.

Ook geen hysterie, geen gevolg van een onverwerkt onbewust trauma, hypochondrie of conversiestoornis. Als een arts de oorzaak niet kan vinden, waarom zeggen ze dat dan niet gewoon?

Bij niet-weten start nieuwsgierigheid, en bij nieuwsgierigheid starten nieuwe ontdekkingen.

Waarom zou het tussen de oren zitten? Zo werden maagzweren bijvoorbeeld ook eerder toegeschreven aan stress, totdat werd gevonden dat de Helicobacter pylori bacterie hierbij een rol speelt.

“This is a disabling disease. The name itself implies that these people are just tired. That is a huge misunderstanding.” – Zaher Nahle, PhD, chief scientific officer, Solve ME/CFS initiative

Gelukkig weten we inmiddels dat CVS níet tussen de oren zit. Onderzoekers hebben ontdekt dat mensen met ME/CVS moeite hebben met het omzetten van suiker in energie door verstoringen in de enzymen. Het immuunsysteem zou hierbij een rol kunnen spelen en een milde infectie zou de trigger kunnen zijn voor een cascade aan reacties. Anderen hebben weer ontdekt dat bij ME/CVS patiënten er abnormale hoeveelheden van bepaalde darmbacteriën te vinden zijn. En alhoewel sommigen baat hebben bij probiotica, is het te vroeg om te concluderen dat probiotica echt effectief zijn. Anderen hebben verbetering gezien na behandeling met ontstekingsremmers.

In elk geval dus een complexe, maar fysieke, ziekte die zich bij elke patiënt weer anders kan uiten door de verschillende subtypen.

National Institutes of Health heeft gepland om de komende jaren zo’n 35 miljoen dollar uit te trekken voor de zoektocht naar de biologische oorsprong van CVS. Verschillende onderzoekscentra zullen de ziekte vanuit verschillende hoeken benaderen. Veel geld, maar nog niet genoeg.

Ben jij in meer of mindere mate vermoeid? Net zo erg als Jennifer of minder, maar nog steeds erg? En herken je het onbegrip waar ze over vertelt?

 

Energietekort kan zich verschillend uiten

Lees meer over moeheid en energietekort

Pas op met PEM! Over inspanningsintolerantie

Pas op met PEM! Over inspanningsintolerantie

Mensen met Post-Exertional Malaise (PEM) zijn niet gewoon moe, ze zijn ook niet lui en het laatste dat ze nodig hebben is een spreekwoordelijke ‘schop onder de kont’. We hebben het hier over een fenomeen dat bij mensen die er zelf geen last van hebben vaak onbekend is.

Aandacht voor nieuw post-viraal syndroom: Long-COVID

Aandacht voor nieuw post-viraal syndroom: Long-COVID

Waar de één geen symptomen heeft bij een coronabesmetting en de ander er goed ziek van wordt, zijn er ook mensen die niet heel ziek worden (of in elk geval niet zo erg dat een ziekenhuisopname geïndiceerd is), maar wel lang ziek blijven: Long-Covid.

Vermoeidheid door bloedsuikerproblemen

Vermoeidheid door bloedsuikerproblemen

Zowel hypoglycemie (te lage bloedsuikerwaarde) als hyperglycemie (te hoge bloedsuikerwaarde) kan leiden tot energietekort en een scala aan gezondheidsklachten veroorzaken. Hoe eerder je dit oplost, des te gemakkelijker dat gaat.

Is vermoeidheid een beschermingsmechanisme?

Is vermoeidheid een beschermingsmechanisme?

Vermoeidheid een beschermingsmechanisme? Hoe dan? Waarom kun je niet vrijelijk energie uitgeven zoals je zou willen en moet je steeds weer heel spaarzaam beslissen wat je elke dag kunt doen? Wat is daar nou het nut van?

Lichamelijke oorzaken van chronische vermoeidheid

Lichamelijke oorzaken van chronische vermoeidheid

Vermoeid zijn we allemaal wel eens en als we dan rust nemen is het allemaal weer opgelost. Maar wat als de vermoeidheid chronisch is en je niet opknapt van een nachtje slapen? Wat kan het dan allemaal zijn? Allerlei lichamelijke ziekten kunnen vermoeidheid als symptoom hebben.