Gebrek aan energie door de hittegolf?

jul 23, 2013Lichamelijk

verkoeling zoekenVoel je je vermoeid door de hitte? Strompel je energieloos van schaduwplek naar schaduwplek en eet je je haast suf aan verkoelende ijsjes? Je bent niet alleen… het zweet gutst ook hier van mijn lichaam terwijl ik dit artikel schrijf en ik merk dat alles vertraagd.

In Nederland zijn we qua weer niet veel gewend. Siberische koude en temperaturen boven de 40 graden zijn ons vreemd. Juist dat maakt dat we er maar moeilijk mee om kunnen gaan. Is het dan eindelijk zomers weer – met een aantal zomerse dagen op een rij en een hitterecord op de loer – dan weten we niet waar we het moeten zoeken.

Veel mensen krijgen last van de hitte als het buiten langdurig warmer is dan 25 graden Celcius. Vooral als je al kwetsbaar bent krijg je snel last van vermoeidheid, concentratieproblemen of benauwdheid.

Pas je tempo aan en neem je rust

In landen waarin hoge temperaturen meer algemeen zijn weten ze het beter en daar kunnen we van afkijken:

Plan een siësta in

Begin extra vroeg op je werk (nu het zo vroeg licht is valt het je wellicht gemakkelijker om ook vroeg op te staan, mij in elk geval wel) en trek je op het heetst van de dag terug om te ontspannen.

Siësta houden staat niet voor slapen, al mag je een dutje doen als je een kort nachtje had omdat je dag vroeger begon dan anders. Houd lekker even pauze en zorg dat je op het heetst van de dag uit de zon blijft; zoals de lokale bevolking doet in warme landen. Zo kun je van de zon genieten op de minder hete momenten zoals aan het begin en einde van de dag.

Doe het kalm aan

Moet je ergens zijn op een bepaalde tijd? Ga wat eerder van huis zodat je je niet hoeft te haasten. Het klinkt te simpel voor woorden, maar deze tip kreeg ik ooit zelf en daardoor ging ik het ook doen. Iets weten werkt niet; maar simpele logische dingen toepassen werkt wel. 😉

Voel wat je lichaam je probeert te vertellen en pas je aan. Sneller bewegen dan nodig is creëert warmte en dus is slenteren nu juist de oplossing. In warme landen zie je vaak de toeristen een heuvel op marcheren, terwijl de locals dat stapje voor stapje doen. En niet voor niets. Je komt er zo ook wel en het kost je veel minder energie.

Zorg dat je genoeg drinkt

Je lichaam zal proberen de overtollige hitte kwijt te raken door meer te gaan zweten. Doordat het vocht verdampt verkoelt je lichaam. Je moet dat vocht echter wel aanvullen anders raak je gedehydreerd en voel je je extra moe.

​Dehydratie leidt tot vermoeidheid dus drink op tijd een glas water.

Ben je gezond dan kun je vertrouwen op je dorstprikkel. Als je dorst krijgt “ben je niet te laat”, maar gewoon op tijd. Drink dan zoveel water totdat je lijf zegt “bedankt, dit was genoeg, ik hoef niet meer” (niet letterlijk he ;-)).

Wanneer de dorstprikkel niet goed werkt, zoals bij oudere mensen het geval kan zijn, dan is extra aandacht voor tijdige hydratiemomenten nodig.

Bedenk dat wanneer je vocht verliest door zweet of urine, dat niet puur water is maar ook mineralen (“zouten”). 

Wanneer je te weinig drinkt, daalt je bloedvolume en moet je lichaam harder werken. Je hart moet harder en sneller kloppen om zuurstof rond te pompen, je spieren raken vermoeid en je concentratievermogen daalt waardoor alles nog meer moeite kost.

Wat er in je lichaam gebeurt als je onvoldoende drinkt zie je in deze video:

Signalen dat je gedehydreerd raakt zijn: je hebt een droge tong, bent snel geïrriteerd, verward, weinig of donkere urine, lage bloeddruk, je huid springt niet direct terug en je hebt een versnelde hartslag en ademhaling.

Zorg voor verkoeling

Blijf zoveel mogelijk uit de zon. Draag als je de straat op gaat een hoed of petje. Het scheelt enorm veel wanneer je je hoofd beschermd. Zorg dat je je boodschappen doet wanneer het wat koeler is dus het liefst vroeg in de ochtend.

Hou je huis koel. De hoge temperaturen ’s nachts maken dat je niet goed uitrust. Zorg daarom dat in elk geval je slaapkamer lekker koel is. Houdt bijvoorbeeld de overgordijnen ook overdag gesloten om de zon buiten te houden of gebruik je zonwering. Zet de ramen alleen open als het buiten koeler is dan binnen, anders laat je alleen maar de warme lucht binnen.

Je kunt voordat je gaat slapen de airconditioning, als je die hebt, even aanzetten om de kamer te koelen. Je kunt je (slaap)kamer ook gemakkelijk én milieuvriendelijker verkoelen met een gewone ventilator. Vries wat literflessen water in en plaats deze flessen in een waterdicht bakje voor de ventilator. De luchtstroom wordt zo extra koel. Doe dit een half uur voordat je naar bed gaat en douche zelf lekker even met lauw water af voordat je erin stapt.

Groen verkoelt. Heb je een tuin? Een echte tuin met groen? Wanneer je een zogenaamde onderhoudsarme tuin hebt – volledig betegeld dus – bedenk dan dat die tegels de warmte vasthouden en zo’n tuin een stuk warmer aanvoelt dan een tuin met groen. Sowieso is meer groen om je heen een goed idee.

In file rijden een hoop mensen naar het strand om verkoeling te zoeken, maar in de bossen is volop schaduw en ook daar is het prettig vertoeven. Maar waar je ook naartoe gaat: leave only foot prints.

Hopelijk kom je met deze tips deze warme dagen beter door. In elk geval hebben we nu eindelijk echt die zomer waar we die gure donkere wintermaanden zo naar uit hebben gekeken :-).

Energietekort kan zich verschillend uiten

Lees meer over moeheid en energietekort

Pas op met PEM! Over inspanningsintolerantie

Pas op met PEM! Over inspanningsintolerantie

Mensen met Post-Exertional Malaise (PEM) zijn niet gewoon moe, ze zijn ook niet lui en het laatste dat ze nodig hebben is een spreekwoordelijke ‘schop onder de kont’. We hebben het hier over een fenomeen dat bij mensen die er zelf geen last van hebben vaak onbekend is.

Aandacht voor nieuw post-viraal syndroom: Long-COVID

Aandacht voor nieuw post-viraal syndroom: Long-COVID

Waar de één geen symptomen heeft bij een coronabesmetting en de ander er goed ziek van wordt, zijn er ook mensen die niet heel ziek worden (of in elk geval niet zo erg dat een ziekenhuisopname geïndiceerd is), maar wel lang ziek blijven: Long-Covid.

Vermoeidheid door bloedsuikerproblemen

Vermoeidheid door bloedsuikerproblemen

Zowel hypoglycemie (te lage bloedsuikerwaarde) als hyperglycemie (te hoge bloedsuikerwaarde) kan leiden tot energietekort en een scala aan gezondheidsklachten veroorzaken. Hoe eerder je dit oplost, des te gemakkelijker dat gaat.

Is vermoeidheid een beschermingsmechanisme?

Is vermoeidheid een beschermingsmechanisme?

Vermoeidheid een beschermingsmechanisme? Hoe dan? Waarom kun je niet vrijelijk energie uitgeven zoals je zou willen en moet je steeds weer heel spaarzaam beslissen wat je elke dag kunt doen? Wat is daar nou het nut van?

Lichamelijke oorzaken van chronische vermoeidheid

Lichamelijke oorzaken van chronische vermoeidheid

Vermoeid zijn we allemaal wel eens en als we dan rust nemen is het allemaal weer opgelost. Maar wat als de vermoeidheid chronisch is en je niet opknapt van een nachtje slapen? Wat kan het dan allemaal zijn? Allerlei lichamelijke ziekten kunnen vermoeidheid als symptoom hebben.

Waarom zijn mensen moe?